Sa ne aducem aminte despre viitor
adăugat 21 septembrie 2009, 13:49, la Opinii / Editoriale
Cind toata lumea in Republica Moldova devine comentator politic, cind Gorincioi, presedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova isi doreste sa fie dat afara de Corina Fusu, uitind de cei 6 milioane de lei acordati lui de catre administratia Voronin pentru noul sediu al CCA, cind sacii unora sint in caruta politica a altora despre care nici macar nu e bine sa pomenim, sa ne aducem aminte despre viitor...Scriam la 22 iunie ca fenomenele politice din Republica Moldova sint greu de prevazut intrucit seamana cu fenomenele meteorologice. Notam atunci despre liberal democraţii moldoveni ca "sînt îngrijoraţi la maximum de numirea prin decret prezidenţial a lui Iurie Roşca în funcţia de vice prim ministru. Roşca, persoană care ţine la promisiunile pe care le face, a afirmat public că va lupta din toate puterile sale cu noii corupţi". Ingrijorarea a existat drept ca urmare un scor bun inregistrat de PLDM care vrem sau nu are si echipa buna, si capacitati manageriale de exceptie si aici fac trimitere la secretarul general al formatiunii dar si la suportul mediatic pe care PLDM a stiut sa si-l asigure dar si sa il creeze.
Nu se stie insa cum va putea administra liderul partidului, Vlad Filat, soarta Republicii Moldova in noua sa postura, una deosebit de riscanta, acea de premier al unei tari aflata intr-o indelungata criza politica, cu o economie care este fulminanta in lipsa ei si cu un buget care se pare ca incepe sa se goleasca. Cum sa faci ca plusul de imagine avut sa nu se intoarca ca un bumerang asupra ta si cum sa administrezi in asa fel incit ceea ce este sa functioneze, ceea ce e pe cale sa fie sa nu se darime si cel mai important cum sa sa nu bagi bete in roatele ne-simpatizantilor tai, cind dorinta este mare? S-o faci, sa nu o faci? Tentatiile puterii. Iata dilema la care cel mai tinar premier din istoria contemporana a Republicii Moldova trebuie sa raspunda.
In nota din iunie notam despre faptul ca "liberalii moldoveni sînt îngrijoraţi vis-a-vis de atacurile comuniştilor faţă de persoana primarului de Chişinău. De fapt, Dorin Chirtoacă ar fi făcut mai multe pentru municipalitate dacă ar fi fost lăsat să facă şi dacă ar fi avut echipa proprie". Se pare ca aici m-am inselat caci, daca ar fi fost ingrijorat de acest lucru,primarul de Chisinau ar fi cautat sa fie alaturi de toti chisinauenii. Insa, cu un Dorin Chirtoaca aplicat asupra treburilor municipiului, Partidul Liberal nu ar fi avut numarul relativ mare de deputati in Parlamentul Republicii Moldova. Asa ca e demonstrat ca lucrurile la primarie au merg bine din inertie iar implicarea lui in campania politica a liberalilora contat.
Se pare insa ca ingrijorarile abia vin, mai ales ca locuitorii orasului de pe Bic stau cu ochii tinta pe buzunarele lor. Majorarea tarifelor la apa si la transportul public de calatori nu cred ca este pe placul cuiva, fie el simpatizant sau nu al Partidului Liberal. Consider ca durerile de cap ale administratiei municipale abia incep sa apara iar capcana politica in care a intrat Mihai Ghimpu, se va arata nitel mai tirziu.
Oare de ce or fi îngrijoraţi cei de la AMN, intrebam notind ca "aici trebuie să apară un zîmbet". Spuneam mai departe referindu-ma la AMN ca "parcă nu ar fi motiv de îngrijorare căci, nu-i aşa, potrivit lui Urechean marea majoritate a primăriilor din Moldova sînt simpatizanţii fostului gospodar de pe malul Bîcului... Rezultatul modest obţinut de AMN la ultimele alegeri parlamentare, şi asta în ciuda fraudărilor, ne demonstrează faptul că lucrurile nu sînt chiar aşa."
Zimbetul imi persista, iar faptul ca AMN este in actualul Parlament nu se datoreaza liderului acestui partid. E meritul lucratorilor sai din organizatiile primare, al organizatiei de femei din sinul partidului, al lui Untila, Colesnic, Victor Osipov, Ciornei si al altor nestiuti membrii de partid care si-au facut datoria in timp ce Urechean era gata-gata sa dea la pace cu dusmanii sai.
In cazul unor alegeri parlamentare anticipate, Partidul Alianta Moldova Noastra nu va trece pragul electoral, ultimele farimituri de incredere ale electoratului fiind consumate la 29 iulie. O posibila crestere de incredere a electoratului in AMN va aoare doar daca democratia interna de partid va functiona iar unii lideri vor sti ca e timpul sa lase pe altii sa treaca incet dar sigur, in fata.
Nu m-am asteptat absolut de loc ca ceea ce scriam, sa se intimple."Şi creştin democraţii sînt îngrijoraţi, chiar dacă Iurie Roşca a devenit vice prim ministru şi gurile rele vorbesc deja despre un acces la resurse administrative pentru PPCD, previziunile nu sînt tocmai roz. Ultima campanie electorală a demonstrat că electoratul moldav nu poate încă să depăşească angoasa provocată de aşa numita trădare a lui Roşca (huiduielile adresate liderului PPCD în parcul public al Chişinăului despre trebuşoara asta ne spun tare multe) Că a fost trădare sau calcul politic la rece, altădată. A, şi mai e şi anunţata neimplicare a greiilor din PPCD în viitoarea competiţie." A fost una dintre cele mai ciudate campanii electorale efectuata de PPCD. Nu am inteles care a fost motivatia lui Iurie Rosca de a nu-si sustine mai mult tinara echipa a celor 7 magnifici. Daca ingrijorarile au fost asumate, riscurile cintarite atunci ma astept ca in cazul unor alegeri anticipate sa fie un alt comportament. Ceea ce e valabil si pentru alegerile locale.
"Iar la rîndul lor comuniştii moldoveni sînt îngrijoraţi, chiar dacă nu arată, de plecarea din rîndurile lor a lui Marian Lupu. Lupu şi echipa lui, a reuşit să atragă un număr mare de votanţi către PCRM şi asta datorită dorinţei moldovenilor de a avea un preşedinte de ţară de o altă factură. E sigur că PCRM-ul va accede în viitorul Parlament al ţării, însă în acest moment nu mai putem vorbi că această formaţiune politică va avea o majoritate simplă în legislativul moldav. Şi este relativ sigur că o parte din simpatizanţii comuniştilor, cei care îl agreau pe Marian, vor vota o ţîră Partidul Democrat, partid care s-a pus la dispoziţia fostului spicher." Nici Ioan Gura de Aur, nu a spus vreodata atit de bine. Am cobit.(sa imi para rau, sa imi para bine? Alta dilema. Cea a jurnalistului.) Marele cistigator de la 7 aprilie, cel care avea nevoie doar de un singur vot pentru a alege presedintele tarii, partidul care a avut totul in mainile sale,(si care nu a vrut sa calce pe o anumita grebla, cea a tentatiilor) a pierdut pentru ca nu a stiut sa fie un pic mai maleabil, inainte de 7 aprilie. Aici este cheia spre descifrarea motivelor pentru care PCRM-ul, care, continui sa cred ca a facut multe pentru consolidarea statalitatii moldovenesti, in acea varianta pe care au reusit sa o faca si nu cea pe care au gindit-o, a pierdut din simpatizanti. Procesul de reforme care a inceput in sinul acestui partid a fost mult prea lent. Replierea pe centru a lui Marian Lupu a fost cea care a adus un plus de valoare pentru Partidul Democrat care a atras multi votanti comunisti. (Tradare sau joc politic constient a noului lider al Partidului Democrat? Greu de spus.) Aparitia unor noi votanti pentru Partidul Democrat inseamna, ca reforma interna inceputa si care continua ireversibil in sanul PCRM-ului, va impinge comunistii moldoveni spre centru politic, catre Partidul Democrat. Intr-un viitor cele doua partide sint menite sa fuzioneze, caci electoratul social democrat moldoveneasc se gaseste exact in aceasta zona de confluenta PCRM-PD.
Notam, atunci la 29 iunie, cu o nota mare de optimism ca "la Partidul Democrat alte îngrijorări - cum să împaci lupul, capra şi varza? Asta doar Diacov ştie...".Cea mai mare actiune politica a ultimilor ani a fost aceasta fenomenala miscare politica, aducerea, plecarea, tradarea, numiti-o cum doriti, Marian Lupu la Partidul Democrat. Fara resurse financiare majore, fara sustinere importanta din partea media, pe fundalul unei scaderi de imagine a liderului sau, si avind la 7 aprilie o uriasa pierdere, iata ca pasarea phoenix din cenusa-i, Partidul Democrat intrat in Parlamentul Republicii Moldova cu o echipa nu mai putin buna decit a PLDM-ului. Doar Diacov stie cum a facut asta, si cita putere a avut pentru asta Important este insa ca in plusul de valoare in care se afla PD-ul sa stie sa il capitalizeze, iar acest lucru se face doar prin intermediul unui suport media pe care insa nu il are. De creat, caci viitorul se arata a fi sumbru fara resurse mediatice.
Acestea au fost îngrijorările. Ăştia au fost actorii. Rezultatul a depins în mare măsură de alegatori si de modalitatile in care institutiile media, mai mult sau mai putin obiective au stiut sa formeze subconstientul public, in rest, ce va fi va fi...
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲