Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:19

 

Sam R.: Daca nu iubiti Romania, plecati pentru o clipa in afara, si spuneti-mi ce parere aveti despre Romania cand va intoarceti.

adăugat 10 ianuarie 2012, 08:17, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

sam,sam-cel-roman,romania,
Interviu cu Sam cel Roman originar din SUA
De Gabriel Teodor Gherasim
Motto:
“Ce zice imnul national?  Desteapta-te romane!  Deschide ochii un pic si o sa vezi cat este de frumos aici in tara.  Bineinteles sunt probleme ca si in oricare tara.  Dar majoritatea romanilor nu au calatorit nici in tara lor (un mare pacat!!!) si nici in alte tari si cred eu de asta si multi dintre ei gandesc asa de negativ chiar fata de identitatea lor romaneasca.”
Sam cel Roman 

Gabriel Gherasim:  Cine este Sam cel Roman?
Sam cel Roman: M-am nascut cu numele Sam dar acum am "adoptat" ca nume de familie "cel Roman".  Dupa 10 ani in Romania, in care am invatat limba, istoria, cultura si traditiile tarii, ma simt ca am devenit mai roman decat unii dintre vecinii mei nascuti aici.  Din acest motiv folosesc "cel Roman" ca un nume de adoptie.
 
GG: In ce circumstante  ai ajuns in Romania?
SR: Am venit aici initial ca turist. Calatorisem foarte mult in viata mea anterioara si Romania mi se parea ca o sa fie doar inca o tara pe care o sa o vizitez.  Dar m-am simtit asa de bine aici incat m-am intors de 3-4 ori dupa aceea, pana cand m-am mutat definitiv in Romania in 2004. 
GG:  De ce iubesti Romania?

SR: De ce sa n-o iubesc?   Daca un roman se muta in America, nici un american nu are sa-l intrebe de ce iubeste tara de adoptiune.  La fel nici un italian n-o sa gaseasca straniu ca romanii iubesc Italia dupa ce s-au mutat in Italia.  Pentru strainii de aici din Romania, raspunsul intotdeuna este "e foarte evident de ce iubesc tara aceasta".  Dar pentru cititorii romani, sa va explic motivele mele.  Este o tara foarte frumoasa cu natura, munti, plaje si peisaje uimitore.  Se gaseste aici apa de  nota 10 si mancare este buna, gustoasa si sanatoasa.  La orasele mari se gasesc orice produse de comfort si viata aici e linistita.  Ce imi lipseste aici? Aproape nimic. 
 
GG:  Spune-ne ce a dus la cartea ta ghid despre Romania, si ce contine ea?

SR: Ghidul este acuma doar in limba engleza si se intituleaza The Complete Insider’s Guide to Romania (Ghidul Complet al Cunoscatorului Intim al Romaniei).  L-am scris la sfarsitul anulul 2010 pentru ca mi-am dat seamna ca am stat aici cam 10 ani, vorbesc si inteleg limba, cultura, obiceurile si traditiile romanesti foarte bine.  Mai ales, pentru ca am calatorit in Romania extensiv, in orase si zone ca Timisoara, Constanta si Botosani.  Alte ghiduri (in engleza) care erau pe piata lipseau ceva important despre Romania, pentru ca erau scrise de oameni care nu prea intelegeau tara aceasta si care poposeau aici numai cateva saptamani la fiecare 2 sau 3 ani. 
Am vrut sa scriu un ghid COMPLET al Romaniei, nu doar ca sa dau o lista de hoteluri si restaurante.  Aveam in gand ca sa explic traditii, cultura si ca sa propun cum sa se distreze si sa vada tara asta, mai mult decat niste muzee sau piete din centrul vre-unui oras.  Sunt o gramada de straini care se muta aici si am vrut sa le explic si cum se traieste aici.
 GG. Ce reactii ai avut de la romani, expatriati,si  alti occidentali dupa distribuirea ei?

SR: Am fost cam socat cand am vorbit cu o gramada de romani din exil care au cumparat cartea mea.  Chiar ca nu au nevoie de un ghid al tarii lor, mai ales de unul scris in engleza.  Dar ei mi-au zis ca au cumparat cartea pentru prietenii si cunostiinele lor de-acolo din strainatate pentru ca sa le "explice" lor despre romani si de unde au venit.  Intr-un fel, eu am devenit ca un ambasador al Romaniei, si asta pentru mine este o mare placere.
 
 
 
Strainii cu care am vorbit mi-au multumit pentru ca nu prea sa gaseste pe piata un ghid complet al Romaniei.  Ghidul meu este mai mult decat o lista de obiective turistice.  De asemenea, o gramada de straini se muta aici si ei vad cum traiesc romanii dar nu prea inteleg cultura si obiceiurile si de ce romanii fac niste lucruri, sau se comporta intr-un anumit fel.  Cartea mea este ca o "cheie" care deschide poarta Romaniei din punct de vedere etno-cultural, asa ca inclusiv strainii pot sa inteleaga ce inseamna Romania. 

GG: Spune-ne despre documentarul tau video despre Romania: ce te-a inspirat ca sa-l faci, cine sunt protagonistii, si ce mesaj transmite publicului?

SR: Daca vorbesc cu un roman si pun niste intrebari despre America (sau Anglia, Germania, Italia, etc.) nu conteaza daca romanul a fost vre-o data acolo.  El o sa "stie" niste lucruri despre aceste tari pentru ca el a vazut o gramada de filme si televiziune de-acolo.

Dar pe alta parte, americanii si germanii etc, nu prea vad filme si televiziune despre Romania.  Sau vad articole si programe care stereotipeaza negativ pe romani si Romania in general. Pentru ei tara aceasta e un mare mister.  Numai din cand in cand se aude despre orfani sau poate si vampiri. 

Dupa ca cartea mea a reusit sa deschide poarta interesului international celor interesati, asupra unei Romanii realiste prin frumusetea naturii si a oamenilor sai, am vrut sa arat mai departe ce este Romania.  Deci dupa ce am descris cu cuvintele mele Romania in ghid, cu documentarul am vrut sa se arate Romania asa cum e, sa se vada cum sunt orasele, sa se auda turisti straini si cetateni romani cu parerile lor, despre Romania, sa se impartaseasca retete de mancare, romaneasca etc.  Pentru asta am cheltuit banii mei si am calatorit in Romania ca sa fac interviuri cu oameni de la fata locului, sa filmez niste festivale, etc. Inca nu am terminat cu documentarul dar deja am primit cateva zeci de mii de comentarii la You Tube  si in anul aceasta (2012) o sa mai pregatesc episoade noi.
 
GG:  Ce reactii ai avut de la expatriati, alti occidentali si de la romani dupa transmiterea sa?

SR: Majoritatea romanilor care au vazut documentarul meu au fost plictisiti.  Asta e normal, cred, pentru ca pentru ei nu e nimic nou.  Dar fiecare saptamana primesc mesaje de la straini ca sa-mi multumeasca pentru documentar.  Repet ca in fiecare an exista un numar crescand de straini care vin sa viziteze sau sa se stabileasca aici si pentru ei e foarte greu ca sa gaseasca un film despre tara aceasta unde sa se vada si  sa se auda Romania exact asa cum e.
 
GG:  Ce fel de experiente ai avut cu mass-media de limba romana (presa, si audio-vizuala)?

SR:  Stiu ca eu joc un rol foarte ciudat aici, un cetatean dintr-o tara pretins "superiorara" care a ales sa se mute aici.  Pentru o gramada de romani asta este o mare curiozitate si de asta le place cand eu apar la presa.  Eu sunt cam asa ca o pisica cu 11 degete - interesant doar pentru ca sunt unic.

Dar nu imi pasa pentru ca de fiecare data cand apar la presa si pot sa vorbesc, am lucruri importante de spus si asta este sansa mea de expunere a lor.  Romanul tot timpul are o tendita sa gandeasca negativ si pentru mine cred ca e intotdeuna mai bine sa vedem paharul jumatate plin, inclusiv cu privire la Romania.  Daca eu, un american, pot sa traiesc bine aici prin mijloace normale de venit, poate intra in gand ca si romanii pot.  Niciodata n-am fost platit sa apar la mass media romaneasca, dar o fac pentru ca cred ca merita efortul meu pentru ce am de spus.
 
GG:  Cum apreciezi reactiile unor politicieni si comentatori din Romania care se uita cu suspiciuni la tine, acuzandu-te ca esti orice, de la urmarit de CIA la faptul ca esti agent CIA in Romania?

SR: Bine, am lucrat si in Washington DC si cunosc niste oameni la guvernul federal din America.  Dar eu asi fii un spion foarte prost cand tot timpul scriu pe blog si apar la mass-media romaneasca, si toate lumea ma recunoaste.  Nu lucrez pentru nici un departament din guvernul american si nici nu vreau.  Scriu ce scriu si zic ce zic exact pentru ca sunt independent si fac ceea vreau. 
Totusi oamenii aici a vazut o gramada de filme si le-au intrat in cap temele de spionaj si actiune.  Ar fii mai interesant daca eu asi fii un spion sau un agent secret, dar din pacate, sunt numai un om de rand.
 
GG: Poti sa faci niste paralele intre patriotismul american si patriotismul (sau lipsa sa) romanesc?

SR: Pur si simplu e vorba de cultura.  In America, fiecare copil invata ca America e numarul 1 si asta-i fara discutie.  Nu trebuie motive ca sa fi un patriot.

Aici in Romania e mai greu sa fi patriotic.  Tara aceasta a suferit foarte mult si atat guvernul, cat si politicienii nu prea a reusit sa ajute ca Romania sa maximalizeze frumusetea ei.  Dar in acelasi timp am vazut ca oamenii aici sunt mai mandri ca sa fie romani decat ca sa fie cetateni romani. 
 
GG:  De ce crezi ca ar trebui romanii ca sa-si iubeasca tara?

SR: Ce zice imnul national?  Desteapta-te romane!  Deschide ochii un pic si o sa vezi cat este de frumos aici in tara.  Bineinteles sunt probleme ca si in oricare tara.  Dar majoritatea romanilor nu au calatorit nici in tara lor (un mare pacat!!!) si nici in alte tari si cred eu de asta si multi dintre ei gandesc asa de negativ chiar fata de identitatea lor romaneasca.  Tot timpul se vorbeste despre probleme aici si oamenii sunt fatalistici cred, pentru ca nu isi dau seama ca multe probleme, -daca nu chiar similare-, exista si la NewYork, si in Londra, si la Milano, sau la Tokio. 
 
Dar nu luati drept bun asta numai pentru ca o zic eu. Romanii care a plecat putin prin strainatate si au vazut cum e in alte tari, stiu tot asa de bine ca mai este rau si prin afara, si ca mai este si bine pe aici.  Aproape in fiecare saptamana vorbesc cu un roman din diaspora, care contempleaza ca sa intoarca acasa.  Daca nu iubiti Romania, plecati pentru o clipa in afara, si spuneti-mi ce parere aveti despre Romania cand va intoarceti.
 
GG: Ce planuri de viitor ai?

SR: Tot timpul lucrez si am multe planuri.  In primul rand o sa fac mai multe episoade pentru documentarul video despre Romania si o sa pun pe piata editia noua (pentru 2012) a ghidului.   Dar mai departe, prefer sa va pun in fata faptului implinit, cu privire la proiectele mele de viitor.
 
GG:  Ce urare ai pentru romani la inceput de an (din Romania si din exil) si cum potifii contactat?

SR: La toti cititorii, va urez UN AN NOU FERICIT! Sunt pe Facebook, Twitter si email, tot cu denominatia Sam Cel Roman.  Pe Twitter contul sa numeste "lifeinromania" si adresa de email e
samcelroman@gmail.com si (web) site-ul meu este http://www.kingofromania.com
Cartea mea poate fii comandata la librariile din Romania si la Amazon pe internet.

GG: Multumiri si mult succes!

 


Autor: Gabriel Teodor Gherasim
Sursa: www.basarabeni.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.4029 secunde