Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:18

 

„Scenariul egiptean ar putea să se repete şi în Rusia”

adăugat 17 februarie 2011, 10:39, la Externe • Articol publicat de Cornel Postolachi

Rusia, revolutie, proteste, scenariul egiptean

Mihail Gorbaciov: Consider inadmisibil că domină structurile de forţă, influenţează deciziile politice şi se implică activ în viața oamenilor.

 

Mihail Gorbaciov: „Uitaţi-vă cum se formează astăzi conducerea – politicienii îi preferă pe foştii colegi de şcoală, pe cei alături de care au copilărit, au jucat fotbal, cu care au făurit ceva împreună şi continuă să făurească... Adică criteriul cel mai important de selectare este devotamentul personal, relaţiile de prietenie. O astfel de abordare este inacceptabilă din punctul meu de vedere, categoric!”

Europa Liberă: E adevărat însă că „ai tăi” nu te trădează, pe când dumneavoastră aţi fost trădat în august 1991 de către anturaj?

Mihail Gorbaciov: „Dar faptul că „ai tăi” trădează poporul, înstrăinând averea statului şi scoţând banii în afara ţării, cum vi se pare? Lupta împotriva corupţiei nu este decât o imitaţie. Iar rezultatul care-i? Cum se spune în popor: aceeaşi Marie dar cu altă pălărie”

Europa Liberă: Care este cea mai mare nemulţumire faţă de actualii conducători ai Federaţiei Ruse? 

Mihail Gorbaciov: „Rezolvă foarte încet problemele democraţiei”

Europa Liberă: Încet? Vă exprimaţi foarte diplomatic! 

Mihail Gorbaciov: „E adevărat, dar ceva oricum se face. Deşi aveţi dreptate, uneori se bate pasul pe loc. Însă acest proces trebuie privit din perspectiva a ceea ce se întâmplă în lume. La finele secolului 20, în peste o sută de ţări au căzut regimurile autoritare, dictatoriale. Însă peste doar câţiva ani liderii autoritari au început din nou să fie susţinuţi de alegători”

Europa Liberă: Se referă şi la Federaţia Rusă această constatare? 

Mihail Gorbaciov: „Desigur. Rusia – din punct de vedere al democtaţiei – are tot. Avem parlament, avem justiţie, avem presă. Însă rezultate – prea puţine. În tranziţia spre democraţie suntem la jumătate de cale. Da, avem instituţii democratice, însă ineficiente. Acestea deseori sunt folosite ca instrumente pentru a acoperi abuzurile de putere”. 

Europa Liberă: De ce oamenii care au venit la putere în Federaţia Rusă sunt atât de departe de idealurile perestroikăi? 

Mihail Gorbaciov: „Pentru că nu au fost aleşi democratic. Pentru că la putere au venit oameni care nu aveau nimic în comun cu procesele şi instituţiile democratice”.

Europa Liberă: Însă Vladimir Putin a învins în alegeri. Chiar dacă presupunem că s-au făcut unele fraude, fără îndoială, majoritatea alegătorilor şi-au dat votul pentru el – şi în 2000, şi în 2004. 

Mihail Gorbaciov: „Dacă campaniile electorale s-ar desfăşura democratic, Vladimir Putin ar avea mai mulţi oponenţi. Alegerile ar fi corecte şi rezultatul ar fi altul. În ţările cu o democraţie dezvoltată, de exemplu, în parlament sunt prezente câteva partide şi nici unul nu deţine peste 40 la sută din mandate, astfel majoritatea este nevoită să se înţeleagă cu opoziţia”. 

Europa Liberă: De ce, în opinia dvs, puterea de la Kremlin înclină tradiţional spre autoritarism? 

Mihail Gorbaciov: „Depinde de cel care a venit la putere, de calităţile omului, de experienţa lui. Ai noştri ce experienţă au? De a ţine oamenii în frică. Cum spunea generalul Victor Cerkesov, fost şef al Comitetului de lupta īmpotriva drogurilor”, în Federaţia Rusă a fost creat un sistem securist. 

Europa Liberă: Sunteţi de acord cu această afirmaţie? 

Mihail Gorbaciov: „Există, într-adevăr, o presiune a securiştilor. Ceea ce nu este normal. E adevărat că nu am o atitudine foarte rea faţă de ei. Însă consider inadmisibil faptul că domină structurile de forţă, că ele influenţează decisiv deciziile politice şi se implică activ în vieţile oamenilor. De aceea cred că astăzi, problema nr. 1 constă în reînnoirea sistemului electoral, care ar permite oamenilor cu adevărat să facă o alegere”.

Europa Liberă: Păi, chiar dvs aţi prorocit recent că în 2012, Dmitrii Medvedev, va rămâne în funcţia de preşdinte, iar în 2018 va fi reales în această funcţie Vladimir Putin. Despre ce reînnoire putem vorbi? 

Mihail Gorbaciov: „Eu, între altele, nu am declarat aşa ceva. Însă cred că ar fi important să vorbim despre discuţiile pe care le poartă mai marii acestei ţări despre alegerile prezidenţiale. Îmi este ruşine pentru ei, de parcă nu ar exista Constituţia, un cod electoral... de parcă soarta acestei ţări este în mânile a doi oameni... care vor decide ce şi cum să facă. Dar unde suntem noi, cei 140 de milioane de oameni? Ei îşi închipuie că sunt salvatorii omenirii, însă mai e mult până atunci”. 

Europa Liberă: Există voci care spun că „aurul PCUS” a mers către firmele fondate de KGB în mai multe ţări ale lumii. Apoi aceste companii au fost privatizate de oameni cu legături în serviciul de informaţii. Iată de ce, astăzi, printre bogătaşi regăseşti oameni ce provin din aceste structuri...

Mihail Gorbaciov: „În opinia mea, oligarhii şi miliardarii au apărut la noi în rezultatul aşa numitei „prihvatizaţii”. De fapt, nu exclud că ceva au ascuns şi serviciile de informaţii. E un fapt interesant aici. Elţîn, pe timpul când era preşedinte, a angajat, pentru 5 milioane de dolari, o firmă americană care a găsit conturile noii nomenclaturi. În această listă erau peste douăzeci de oameni, însă toţi din guvernul fostului premier Egor Gaidar şi anturajul lui”.

Europa Liberă: Dar credeţi că astăzi autorităţile nu au interese de business? 

Mihail Gorbaciov: „Cred că au. Vi se pare o coincidenţă faptul că a crescut fluxul de capital peste hotare? Ascund banii, îi ascund în firme off-shore. Iar beneficiarul rămâne şi el astăzi ne conduce...”

Europa Liberă: Credeţi că un asemenea regim politic poate repeta soarta Egiptului?


Mihail Gorbaciov: „Poate fi şi mai rău”

Europa Liberă: Credeţi că lucrurile ar putea evolua într-un atare fel şi în Rusia? 

Mihail Gorbaciov: „Da, dacă vom pierde în continuare timpul, dacă nu vom apăra drepturile omului, dacă nu vom crea un parlament eficient, capabil să controleze puterea executivă... Dacă lucrurile nu vor evolua, cred că scenariul egiptean ar putea să se repete şi în Federaţia Rusă”

Europa Liberă: Aţi putea prognoza cum va evolua Federaţia Rusă în plan politic următorii 10 ani? 

Mihail Gorbaciov: „Nu, însă este important să înceapă să funcţioneze eficient mecanismele democratice. Ca aceste mecanisme să-i oprească pe cei care vor să încalce dreptul la proprietate şi libertăţile politice”.

Europa Liberă: Credeţi că Mihail Hodorkovschi stă închis pentru că autorităţile de la Kremlin văd în el un potenţial lider politic, prin urmare, un posibil concurent? 

Mihail Gorbaciov: „În opinia mea, Hodorkovski nu este un lider. Iar dacă autorităţilor le este frică de el, e problema lor”

Europa Liberă: Aţi dori Federaţiei Ruse să-l aibă în 2018, din nou preşedinte pe Vladimir Putin? 

Mihail Gorbaciov: „Nu. Cred că, în general, ar fi bine ca o persoană să nu poată deţine această funcţie mai mult de două mandate”.

Europa Liberă: Credeţi că sunt şanse ca la alegerile din 2012 să existe o concurenţă politică reală? 

Mihail Gorbaciov: „În acest moment, aş spune că nu. Atât timp cât elita politică va avea o pasiune specială pentru putere... la noi doar puterea e mai presus decât Dumnezeu! Mai întâi fac tot felul de tertipuri, apoi merg la Biserică, aprind lumânări şi se roagă Domnului să le fie iertate păcatele. Impresia mea este că totuşi se conturează o masă de oameni care vor găsi şi vor înainta o persoană capabilă, care ar putea să pretindă la fotoliul de preşedinte”.

Europa Liberă: Bănuiesc că şi dvs aţi fost tentat să vă ţineţi de putere cu orice preţ? 

Mihail Gorbaciov: „Chiar nu vă este clar că Gorbaciov, încă pe timpul Uniunii Sovietice, a început să delege puterea, oferind tot mai multe împuterniciri altora? Cred că am făcut bine. Sunt sigur de asta. A fost alegerea mea”.

Interviu realizat de Radio Svoboda. Traducere de Diana Răileanu.


Autor: Europa Libera
Sursa: www.europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Externe

Proteste în mai multe orașe din România. Mii de persoane au ieșit în stradă pentru susținerea șefei DNA
Aproximativ 1.500 de oameni s-au strâns astăzi în fața Guvernului din București pentru a-și exprima susținerea față de șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi. Sute de protestatari au ieșit în stradă în alte orașe ale țării, precum Cluj, Sibiu, Arad, Ploieşti, Baia Mare, Craiova şi Galaţi, informează digi24.ro .
Imediat [...] mai mult
DONALD TRUMP A PROMULGAT NOILE SANCŢIUNI ECONOMICE AMERICANE ÎMPOTRIVA RUSIEI
Preşedintele american Donald Trump a promulgat miercuri noile sancţiuni economice împotriva Rusiei, care au fost adoptate de Congresul SUA pentru a pedepsi Moscova, pe care o acuză de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut, a anunţat Casa Albă, transmit AFP, Reuters şi DPA.Noile sancţiuni economice au fost aprobate [...] mai mult
UN JURNALIST DE LA NTV A LUAT UN PUMN ÎN TRANSMISIUNE DIRECTĂ DE ZIUA VDV-ULUI
Un jurnalist de la postul rusesc NTV a luat un pumn în față de la un bărbat vizibil în stare de ebrietate în timp ce se afla în transmisiune directă, scrie TVRAIN.ru. Incidentul ar fi avut loc astăzi, 2 august, în parcul Gorki din Moscova unde are loc un eveniment dedicat zilei VDV ( trupele aeropurtate ale Federației [...] mai mult
ROGOZIN A ȘTERS POSTAREA DE PE TWITTER ÎN CARE AMENINȚĂ ROMÂNIA
Vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Rogozin, a șters toate postările ce țineau de conflictul cu autoritățile române din contul său pe Twitter.
 
Asta după ce, acum câteva zile i-a fost interzis să survoleze spațiul aerian al României, avionul cu care venea fiind nevoit să facă cale întoarsă, fără să ajungă în [...] mai mult
ROGOZIN AMENINȚĂ ROMÂNIA: „AȘTEPTAȚI RĂSPUNS, NEMERNICILOR!
Vicepremeirul rus Dmitri Rogozin a comentat decizia autorităților române de a nu permite avionului în care se afla oficialul rus să tranziteze spațiul aerian român, scrie deschide.md
 
Rogozin scrie pe pagina sa de Twitter: „Autoritățile României a supus pericolului pasagerii avionului [...] mai mult
SAAKAȘVILI A RĂMAS FĂRĂ CETĂȚENIA UCRAINEI
Fostului guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakașvili, i-a fost retrasă cetățenia ucraineană. După cum menționează Serviciul de Stat pentru Migrație, acest lucru a fost cauzat de informațiile false pe care acesta le-a oferit atunci când a primit pașaportul, menționează Meduza, citată de tv8.md 
 
Motivul [...] mai mult
Discursul lui Trump după ce a dispus bombardamentul din Siria: Precedentele încercări de a-l influența pe Assad durau ani de zile
În noaptea spre 7 aprilie, Statele Unite au autorizat un atac cu rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad. Publicăm discursul ținut de Donald Trump imediat după lansarea rachetelor. 
Trump s-a referit [...] mai mult
Romania, intr-o situatie complicata dupa alegerile din R. Moldova si Bulgaria.



Dupa alegerile din Republica Moldova si din Bulgaria, Romania s-a trezit intr-o situatie geopolitica mai mult decat complicata, spun analistii de politica externa.





Romania este inconjurata de tari care au acum la conducere presedinti sau premieri cu accentuate orientari filo-ruse. Situatia se poate complica si mai mult, daca Donald Trump schimba [...] mai mult
Alegeri SUA | Clinton a obținut cu 200.000 de voturi mai mult decât Trump
Candidata democrată Hillary Clinton îl devansează pe președintele ales, republicanul Donald Trump, în ce privește numărul de voturi obținute prin sufragiu direct la nivel național, o situație care, dacă va fi confirmată de cifrele definitive, ar putea relansa apelurile la reformarea sistemului electoral din SUA, scrie Agerpres.

Conform [...] mai mult
(VIDEO) Președintele Poroșenko îl PIERDE pe cel mai INFLUIENT aliat al său: „Nimeni în viața mea nu m-a MINȚIT în halul acesta”
Fostul președinte al Georgiei și guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakașvili, care este cunoscut ca un aprig luptător contra corupției, a demisionat astăzi din funcție. Acesta a spus că s-a saturat și a obosit să mai fie mințit de autoritățile centrale, care doar promit că se vor face reforme.
Potrivit ex-președintelui Georgiei, Ucraina are nevoie [...] mai mult

randat în 	0.1755 secunde