Secretarul de stat Eugen Tomac: romanii din Balcani sunt parte integranta a poporului roman
adăugat 19 martie 2009, 12:17, la Eveniment
Ieri la Palatul Patriarhiei Romane cu ocazia lansarii celor doua volume referitoare la romanii de la sudul Dunarii: "Scoli si biserici din Peninsula Balcanica. Documente (1918-1953)" si "Schituri si chilii romanesti la Muntele Athos" (documente, 1852-1943) (prof. univ. dr. Adina Berciu si prof. Maria Petre) si CD-ul "Aromanii: parcurs istoric si prezent" (Emil Tircomnicu), secretarul de stat al Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac, a reafirmat pozitia exprimata, deja de guvernul roman, ca romanii din Balcani (cunoscuti si sub denumirile de Aromani sau meglenoromani) sunt parte componenta a poporului roman, reprezentand ramura sudica a acestuia.Seful DRRP a subliniat ca sunt foarte multe de facut pentru romanii din Balcani si ca trebuie sa ne inspiram din exemplul statului roman de dinainte de 1945, lucrarile lansate fiind astfel extrem de importante ca material documentar.
Lansarea organizata de Patriarhia Româna in parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni şi Centrul pentru Studierea Romanilor de Pretutindeni al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, cu binecuvantarea Parintelui Patriarh Daniel, s-a bucurat de prezenta a circa o suta de participanti printre care s-au aflat profesori universitari, reprezentanti ai institutiilor guvernamentale, corp diplomatic, studenti si numerosi ziaristi.
Din partea Patriarhiei Romane au fost prezenti Prea Sfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul - Episcop Vicar Patriarhal si purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Stoica.
Au luat cuvantul subliniind valoare deosebita a lucrarilor Prof. Univ. Dr. Nicoae Tanasoca (foto, la microfon), Directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene, Prof. Univ. Dr. Stefan Vergatti de la Universitatea "Valahia" din Targoviste si Prof. Univ. Dr. Radu Baltasiu de la Universitatea Bucuresti.
In cuvantul sau PS Ciprian a subliniat importanta deosebita a lucrarilor prin faptul ca acestea prezinta documente de arhiva, cu atat mai mult cu cat acestea nu erau cunoscute pana in prezent, putand astfel constitui de aici inainte o sursa de inspiratie.
In cuvantul sau Eugen Popescu, Directorul general al Agentiei de Presa Romanian Global News a subliniat faptul ca statul roman actual trebuie sa ia exemplul statului roman de dinainte de 1945 in ceea ce priveste implicarea in sprijinirea romanilor balcanici in mentinerea identitatii nationale.
Infiintarea de scoli in care sa se invete dialectele aroman si meglenoroman dar si limba literara romana, infiintarea de institutii culturale si demersuri ca dialectul aroman si meglenoroman sa fie utilizat in bisericile frecventate de romanii sud-dunareni ar fi cateva din obiectivele pe care statul roman sa le urmareasca in perioada urmatoare. Acesta a mai subliniat ca recensamintele realizate de statele balcanice pe teritoriul carora sunt comunitati romanesti nu sunt relevante in conditiile in care de 50 de ani aceste comunitati sunt supuse unor procese de asimilare si deznationalizare extrem de agresive.
"Scoli si biserici din Peninsula Balcanica. Documente (1918-1953)", aduce în spaţiul public un subiect deosebit de important - şcolile româneşti din Balcani, instituţii fundamentale ale păstrării identităţii etnice a aromânilor si meglenoromanilor, ramuri sud-dunăreane ale poporului român. Din păcate desfiinţarea lor după 1945, de către regimul comunist, a dus la o ruptură a românilor nord-dunăreni de fraţii lor din Balcani pentru mai bine de 50 de ani. Cartea vine să arate preocuparea constantă a statului român de până la 1945, pentru românii de la sud de Dunăre şi să dea o perspectivă a ceea ce s-ar putea face pentru remedierea răului făcut de regimul comunist.
"Schituri si chilii romanesti la Muntele Athos" (documente, 1852-1943), evidentiaza constituirea schiturilor si manastirilor romanesti de la Mt. Athos, activitatea desfasurata de acestea pana in anul 1943 precum si sprijinul financiar si material dat de statul roman in tot acest interval de timp. Un loc aparte il ocupa vicisitudinile care s-au abatut asupra acestor lacasuri de cult si nedreptatile indurate care au avut consecinte extrem de nefavorabile.
Documentele publicate de cele doua autoare sunt inedite si reprezinta o contributie valoroasa la scrierea istoriei romanilor sud-dunareni.
"Aromânii: parcurs istoric şi prezent" (2008. ISBN: 978-973-7773-20-3) este prima sinteza de anvergură după studiile din anii 1940-1950 ale lui George Murnu privind comunităţile aromânilor din Balcani. Textele, stabilite cu grijă împreună cu dr. Emil Ţîrcomnicu, de la Institutul de Etnografie şi Folclor, sunt bogat ilustrate cartografic şi imagistic. Hărţile refac principalele trasee istorice, de putere şi culturale ale acestei comunităţi atât de afectată de trecerea timpului. După trecerea în revistă a principalelor grupări existente astăzi, se prezintă, pe capitole, parcursul cultural, politic şi economic al acestora.
Sunt ilustrate contribuţiile majore ale acestei comunităţi la succesul istoric al popoarelor în mijlocul cărora au trăit: greci, sârbi, bulgari, unguri, etc. De asemenea, lucrarea are o bibliografie exhaustivă şi conţine o trecere în revistă a marilor personalităţi legate de fenomenul aromân."
Parteneri media ai evenimentului au fost Trustul de Presa al Patriarhiei Romane, Basilica, si Agentia de Presa Romanian Global News.
Stie ce inseamna diaspora romaneasca si face ce trebuie!
mi se pare ca cei care ua postat comentariile respective vorbesc din nestiinta fiindca nu au fost la eveniment!
Am fost de fata si vreau sa marturisesc ca sustine din inima romanitatea din afara granitelor.Bravo! mult succes
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲