Seful SIE, Mihai Razvan Ungureanu, la Chisinau, fara publicitate, alaturi de alti capi ai serviciilor de informatii externe din zona Marii Negre. Si sefii serviciilor de informaţii militare din Balcani s-au intalnit zilele acestea, la Belgrad
adăugat 05 octombrie 2010, 10:40, la Externe
Chisinau a devenit capitala serviciilor de informatii externe
de Ari Berg / Karadeniz Press
Probleme legate de impactul conflictelor teritoriale nesolutionate asupra securitatii nationale si regionale, precum si necesitatea reformarii serviciilor speciale in conditiile edificarii statului de drept, au fost discutate in timpul lucrarilor celei de-a VII–a Consfatuiri a conducatorilor serviciilor de informatii externe ale Azerbaidjanului, Bulgariei, Georgiei, României, Ucrainei si Republicii Moldova care s-au desfasurat in perioada 30 septembrie – 01 octombrie, la Chisinau.
Potrivit serviciului de presa al Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) al Republicii Moldova, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, participantii au abordat diverse aspecte ale cooperarii in vederea asigurarii securitatii regionale, starea si perspectiva interactiunii institutionale intru minimalizarea consecintelor negative ale amenintarilor transfrontaliere asupra stabilitatii si climatului european de securitate. Partile au convenit sa realizeze actiuni coordonate in vederea prevenirii terorismului international, migratiei ilegale, traficului de fiinte umane si droguri, proliferarii de armament si munitii, contracararii altor pericole transnationale.
Membrii delegatiilor au efectuat un schimb de opinii privind cadrul de activitate a serviciilor speciale in procesul consolidarii statului de drept. In context, Gheorghe Mihai, directorul SIS, a reiterat ca modernizarea institutionala are drept scop edificarea unui serviciu de informatii, capabil sa asigure o securitate durabila, luând in consideratie prioritatile si interesele nationale, provocarile, riscurile si amenintarile actuale la adresa securitatii statului, cât si standardele europene de activitate. Obiectivul este ca transformarile sa se materializeze intr-o structura eficienta, cu abilitati de anticipare a actiunilor cu potential de periclitare a securitatii tarii.
Colaborare diversificata
Problemele ce tin de consolidarea stabilitatii regionale au fost abordate prin prisma intereselor nationale a tarilor participante la intrunire. Oficialii serviciilor de informatii externe si-au reconfirmat pozitia privind diversificarea formelor de colaborare, extinderea relatiilor de parteneriat, precum si aprofundarea interactiunii in cadrul comunitatilor informative europene. La data de 1 octombrie, conducatorii delegatiilor serviciilor de informatii externe au avut o intrevedere cu Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.
Agentia de presa KARADENIZ PRESS reaminteste ca, in perioada 14-16 septembrie 2010, o delegatie Serviciului de Informatii si Securitate al Republicii Moldova, condusa de directorul institutiei, Gheorghe Mihai, a participat la lucrarile Consfatuirii a XI-a a conducatorilor serviciilor de informatii externe ale tarilor-membre ale Comunitatii Statelor Independente, desfasurata in Baku, Azerbaidjan. In calitate de invitati la acest forum international, au fost prezenti conducatori ai serviciilor speciale din mai multe tari europene.
In cadrul Reuniunii, participantii au realizat un schimb de informatii vizavi de problemele prioritare privind asigurarea climatului regional si general de securitate. Partile au convenit sa-si conjuge eforturile prin evaluarea tendintelor si noilor forme de manifestare a unor riscuri si provocari pentru securitatea europeana cum ar fi terorismul international, extremismul, proliferarea armelor de distrugere in masa etc. Directorul Serviciului de Informatii si Securitate a avut o serie de intrevederi bilaterale cu conducatorii serviciilor speciale, unde au fost abordate aspecte de interactiune informativa si alte subiecte de interes comun. Sefii serviciilor de informatii si-au confirmat pozitia de a intensifica cooperarea intre serviciile secrete prin extinderea spectrului de forme si metode de colaborare multilaterala intru contracararea eficienta a pericolelor existente la adresa securitatii nationale si internationale.
Sprijin american si romanesc
De asemenea, o delegatie a Serviciului de Informatii si Securitate al Republicii Moldova, condusa de directorul Gheorghe Mihai, s-a aflat intr-o vizita de documentare in SUA, in perioada 27-30 iulie, la invitatia Agentiei Centrale de Informatii, unde s-a familiarizat cu experienta serviciilor speciale americane in asigurarea securitatii nationale, regionale si internationale. Recent, Colegiul Serviciului de Informatii si Securitate a luat in dezbatere activitatea institutionala in vederea realizarii obiectivelor principale pentru anul curent si redefinirii unor prioritati, in raport cu evolutiile mediului intern si extern in care decurge procesul asigurarii securitatii de stat a Republicii Moldova. Intrunirea s-a desfasurat in format largit, cu participarea conducerii subdiviziunilor operative ale aparatului central si celor teritoriale.
In legatura cu procesul de modernizare a Serviciului, membrii Colegiului au discutat despre viitoarea Conceptie de activitate a SIS, proiectul careia urmeaza sa fie elaborat si discutat la una din sedintele apropiate. Transformarile institutionale vor avea ca scop sporirea eficientei activitatii pentru a asigura o securitate functionala a Republicii Moldova, garanta respectarea principiilor statului de drept si alinierea SIS la standardele structurilor informative europene.
Mihai-Razvan Ungureanu, directorul SIE, s-a aflat in perioada 15-17 iulie, la invitatia lui Gheorghe Mihai, directorul SIS, intr-o vizita de lucru la Chisinau. In timpul intalnirii, s-a stabilit ca relatiile de parteneriat vor fi extinse, iar interactiunea dintre Serviciul de Informatii Externe al Romaniei si Serviciul de Informatii si Securitate al R. Moldova, in cadrul comunitatilor informative europene, va fi aprofundata. De asemenea, s-a accentuat necesitatea intensificarii schimbului de informatii pe probleme de interes comun.
Preşedintele Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu conducătorii SIE din o serie de ţări
Blogul presedintelui Mihai Ghimpu informeaza, citand MoldPress, ca la reuniunea SIE, acesta a firmat ca “necesitatea conjugării eforturilor naţionale şi internaţionale în soluţionarea conflictelor îngheţate reprezintă un imperativ al timpului. În acest sens, un rol important le revine serviciilor de informaţii externe, care, prin colaborare eficientă, pot să-şi aducă aportul la prezentarea situaţiei în problema conflictelor îngheţate şi să contribuie la elaborarea unor mecanisme viabile pentru soluţionarea lor”. Declaraţiile au fost făcute de Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, în cadrul întrevederii de astăzi cu conducătorii serviciilor de informaţii externe ale Azerbaidjanului, Bulgariei, Georgiei, României şi Ucrainei, sosiţi la Chişinău pentru a participa la Reuniunea anuală a conducătorilor serviciilor de informaţii externe ale statelor din bazinul Mării Negre. La întrevedere a participat şi Gheorghe Mihai, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova.
Preşedintele Mihai Ghimpu a subliniat importanţa cooperării internaţionale la nivelul serviciilor de informaţii, menţionând faptul că locuim într-o regiune afectată de conflicte îngheţate, fapt ce influenţează calitatea vieţii cetăţenilor. “Nu există nimic mai important decît pacea şi liniştea oamenilor, precum şi respectarea drepturilor cetăţenilor. De aceea, este foarte importantă munca serviciilor de informaţii externe şi colaborarea internaţională eficientă în asigurarea unui trai liniştit pentru cetăţeni”, a menţionat Preşedintele. Potrivit lui Mihai Ghimpu, găsirea unor soluţii pentru reglementarea conflictelor îngheţate se poate produce doar prin eforturi comune, amintind despre negocierile cu participare internaţională în găsirea unei soluţii pentru soluţionarea diferendului transnistrean.
“Necesitatea reformării serviciilor de informaţii externe este un imperativ al timpului. Şi Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova urmează a fi ajustat la standardele europene”, a spus Preşedintele. Mihai Ghimpu a adăugat că acest proces este impus de evoluţia situaţiei politice interne, de caracterul relaţiilor dintre state şi imperativul integrării în comunitatea europeană prin reformarea tuturor instituţiilor de stat.
În altă ordine de idei, Mihai Ghimpu a mulţumit conducătorului Serviciului Naţional de Informaţii al Bulgariei pentru că în 2009 Bulgaria a găzduit Reuniunea anuală a conducătorilor serviciilor de informaţii externe ale statelor riverane Mării Negre, după ce fosta conducere a SIS-ului din Republica Moldova a refuzat organizarea acesteia la Chişinău.
Cooperare si între serviciile de informaţii militare din Balcani şi Europa de Est
Zilele trecute, tot pe 1 octombrie, si sefii serviciilor de informaţii militare din nouă ţări din Balcani şi din Europa de Sud-Est au semnat o declaraţie comună de cooperare, în cadrul unei conferinţe organizate la Belgrad.
Reuniunea a fost organizată în colaborare cu Consiliul pentru cooperare regională şi directorul statului major al serviciilor de informaţii militare din Uniunea Europeană.
Semnatarii acestei declaraţii sunt de acord să-şi dezvolte cooperarea în ceea ce priveşte ameninţările la adresa securităţii şi să-şi unească eforturile pentru a ameliora schimburile de informaţii la nivel regional.
Şefii informaţiilor militare din Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Slovenia, Macedonia şi Serbia au semnat această declaraţie.
Prima reuniune a şefilor informaţiilor militare din ţările regiunii a avut loc în 2009 la Bucureşti, iar a treia, din 2011, se va desfăşura în Bosnia-Herţegovina, potrivit France Presse.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲