SEMINAR PENTRU TINERII APARŢINÂND MINORITĂŢILOR NAŢIONALE DIN ROMÂNIA
adăugat 23 iulie 2008, 17:26, la Eveniment
Diversitate, toleranţă, convieţuire, varietate - acestea sunt cuvintele care reunesc 35 de tineri aparţinând minorităţilor etnice din România, la Sulina, în perioada 21-27 iulie 2008, în proiectul "Şanse pentru toţi".Iniţiatorul proiectului "Şanse pentru toţi" este Liga Tinerilor Români de Pretutindeni, asociaţie neguvernamentală din Bucureşti, iar principalul finanţator este Comisia Europeană, prin programul "Tineret în Acţiune".
Acţiunea se desfăşoară sub forma unui Seminar, iar tinerii participanţi sunt îndrumaţi să realizeze un film documentar în care vor prezenta starea actuală a comunităţilor etnice din România. Un instructor - regizor profesionist - îi va îndruma pe tinerii participanţi în realizarea unui colaj de imagini care vor fi ulterior reunite într-un film documentar. Întregul program se axează pe educaţia non-formală, fiind structurată în ateliere, jocuri de rol, dezbateri şi studii de caz. Participanţii vor învăţa să scrie un sinopsis, un scenariu, vor filma şi monta ei înşişi imaginile surprinse. Filmul realizat de către tinerii de diverse etnii - turci, tătari, maghiari, rromi, greci, ruteni, ruşi-lipoveni, italieni, dar şi români - va fi intens promovat pe site-urile de specialitate şi chiar trimis autorităţilor române şi oficialilor europeni.
Prima zi a Seminarului "Şanse pentru toţi" a debutat cu prezentarea etniei fiecărui participant, cu iniţierea participanţilor în arta filmului documentar, dar şi cu invitaţia de a investiga diversitatea culturală a oraşului Sulina, pentru a surprinde, în imagini, aspecte de convieţuire armonioasă a 17 etnii.
Locaţia desfăşurări nu a fost aleasă întâmplător. În Sulina, oraşul în care s-au vorbit 27 de limbi şi care a fost europenizat acum aproximativ 150 de ani, prin înfiinţarea Comisiei Europene a Dunării, se mai poate observa şi astăzi amprenta unui oraş cosmopolit, deschis către cunoaştere şi către noi perspective.
Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni şi-a propus ca prin aceste activităţi să încurajeze tinerii să promoveze valorile non-discriminării, toleranţa şi să se implice în păstrarea şi protejarea patrimoniul cultural şi a principiilor democratice într-o societate modernă europeană.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲