Si SUA tradeaza interesele romanesti din Basarabia? Este punctul de vedere al lui Chaudhry, un punct de vedere al SUA?
adăugat 18 iulie 2011, 11:43, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Soluţionarea conflictului transnistrean prin implementarea unui proiect adecvat, de federalizare a ţării, nu poate compromite procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Asif Chaudhry, drept răspuns la o întrebare în acest sens, acordată în cadrul şedinţei de vineri, 15 iulie, a Clubului de presă de la Chişinău, scrie InfoPrim Neo, preluat de Romanian Global News.
Comparatia pe care diplomatul american o face cu sistemul federal din SUA si Rusia arata ca Chaudhry a stat degeaba toata aceasta perioada la Chisinau. Nu a inteles nimic! Noroc ca cei de la Washington au mai multe surse de informatii si noroc ca nu tot personalul Ambasadei americane de la Chisinau gandeste la fel cu ambasadorul.
"Este o întrebare bună. În primul rând trebuie să ne gândim ce înseamnă federalizare. Este un sistem federal pe care îl avem în SUA? Este Federaţia Rusă? Sunt foarte multe tipuri de federaţii şi de asta nu ştiu ce au în vedere oamenii atunci când vorbesc despre federalizare şi au asemenea îngrijorări.
Important este ca Moldova să fie integră în hotarele sale internaţionale recunoscute. Important este ca Moldova să-şi poată exercita suveranitatea asupra întregului teritoriu. Odată ce aceste două condiţii sunt îndeplinite este treaba poporului care locuieşte şi pe un mal, şi pe celălalt, să hotărască ce fel de relaţii pot avea", a declarat Chaudhry.
Diplomatul american nu a inteles ca federalizare in Basarabia inseamna segregare etnica, iar exemplul Gagauziei este cel mai la indemana. Stie ambasadorul american ca aducerea populatiei din regiunea transnistreana sa voteze, alaturi de restul populatiei, ar insemna perpetuarea la putere, la Chisinau, a unui regim pro-rusesc pentru multi ani de aici incolo?
Acesta insa continua elucubratiile, exprimate deja de Merkel si Medvedev:
"Sper şi cred că şi SUA şi UE susţin o asemenea abordare care să ajute Republica Moldova să se apropie de UE. Puteţi vedea că Republica Moldova deja a păşit pe această cale, dovadă sunt discuţiile şi negocierile pe care le poartă Republica Moldova cu UE în domeniul liberalizării regimului de vize", a specificat el.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲