Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 08:13

 

Simbolul creştinismului înălţat şi sfinţit la Nisporeni

adăugat 30 august 2011, 06:33, 09:33 la Eveniment • Articol publicat de Cornel Postolachi

Mitropolia Basarabiei, crucea, mantuirii neamului, nisporeni, 28 august, romanism,

În după amiaza zilei de duminică, 28 august, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi Preasfinţitul Corneliu, Episcop al Episcopiei Huşilor împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, au oficiat slujba de sfinţire a Crucii Mântuirii Neamului Românesc, înălţată pe Dealul Zghihara din preajma oraşului Nisporeni. 

Înaltpreasfinţitul Mitropolit Teofan a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române adresat cu prilejul sfinţirii monumentalei cruci de la Nisporeni. Domnul Radu Cosma, director-adjunct in cadrul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni a prezentat mesajul dl Eugen Tomac, Secretar de stat pentru românii de pretutindeni, emis pentru acelaşi eveniment.

Câte un cuvânt de felicitare pentru iniţiatorii proiectului şi cei care au ostenit la înălţarea giganticei cruci au adresat Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei şi Preasfinţitul Corneliu, Episcop al Episcopiei Huşilor.

Proiectul „Crucea Mântuirii Neamului Românesc” a fost iniţiat de Radio „Vocea Basarabiei”, împreună cu Asociaţia Culturală „Pro-Basarabia şi Bucovina”, filiala Oneşti, jud. Bacău, cu sprijinul familiei oneştene Dohotaru.

Crucea Mântuirii Neamului Românesc are o înălţime de 35 de metri şi este instalată la o înălţime de 316 metri deasupra nivelului mării şi va putea fi văzută pe o rază de zeci de kilometri, de pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv noaptea, graţie unor elemente luminiscente de mare putere montate în ea. Sistemul de iluminare este bazat pe LED-uri – o ultimă realizare tehnologică în domeniu. Sistemul este compus din diode emiţătoare de lumină de înaltă fiabilitate. Lungimea emiţătoarelor de lumină montate pe toate cele patru laturi ale Crucii este de 140 m. Crucea este realizată după modelul celor înălţate la Oneşti şi la Mănăstirea Putna. În perimetrul ansamblului arhitectonic va fi ridicată şi o capelă, unde se vor putea oficia diverse ceremonii religioase şi civile. Împreună cu Cimitirul Eroilor Români şi Mănăstirea Vărzăreşti, complexul va constitui un loc de pelerinaj, de omagiu şi de rugă pentru mântuirea poporului român.

Proiectul a fost iniţiat cu ani în urmă şi adus la finalitate prin contribuţia numeroasă şi generoasă a populaţiei din R. Moldova şi România. „Crucea Mântuirii Neamului Românesc” este un monument unicat pe teritoriul RM, iar costul integral al lucrărilor de infrastructură, amenajare, montare şi edificare a acestuia este evaluat la suma de 50.000 de euro

 

 

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul sfinţirii ansamblului Crucea Mântuirii Neamului Românesc, Republica Moldova, 28 august 2011:

Iată, prin Cruce a venit bucurie la toată lumea” (Slujba Utreniei de Duminică)

Crucea este simbolul creştinismului pentru că pe o cruce Iisus Hristos a arătat cât de mult iubeşte Dumnezeu lumea (cf. Ioan 3, 16).

Nici o altă Biserică nu se referă, în viaţa sa liturgică sacramentală, mai mult decât Ortodoxia, la puterea Sfintei şi de Viaţă Făcătoarei Cruci şi nu foloseşte mai mult decât ea simbolul sau semnul crucii, pentru că Sfânta Cruce este semnul iubirii lui Hristos mai tare decât păcatul şi moartea. Ea este „puterea lui Dumnezeu” (I Corinteni 1, 18). Prin smerenia Crucii Hristos a biruit mândria şi răutatea demonilor (cf. Coloseni 2, 15). În Cruce sunt ascunse lumina şi bucuria Învierii. De aceea, în fiecare duminică se cântă la Utrenie: „Iată, prin Cruce a venit bucurie la toată lumea”.

Ortodoxia înţelege şi trăieşte profund taina nedespărţitei legături care există între Crucea şi Învierea lui Hristos, între dăruirea Sa totală ca om, lui Dumnezeu şi semenilor, pe de o parte, şi dăruirea totală a lui Dumnezeu umanităţii Sale jertfelnice, pe de altă parte. Crucea este manifestarea frumuseţii iubirii jertfelnice a omului mai tare decât teama de moarte, iar Învierea lui Hristos este preamărirea din partea lui Dumnezeu a acestei iubiri. De aceea, Ortodoxia înţelege puterea Crucii ca fiind făcătoare de viaţă, iar slava Învierii ca fiind preamărire a puterii Crucii.

Creştinat, adică unit cu Hristos prin Botez, pe când se forma ca popor nou în istorie, poporul român poartă în sufletul său în acelaşi timp pecetea tainei Crucii şi Învierii lui Hristos.

În istoria sa plină de războaie de apărare şi retrageri în munţi sau sub pământ, Moldova devine, din timp în timp, răstignire, dar pentru că nu se desparte de Hristos Cel Răstignit şi Înviat rămâne peste vremuri înviere şi „poartă a creştinătăţii”- cum o numea în 1475 Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, după biruinţa de la Vaslui împotriva Imperiului otoman.

Pământ bogat şi popor darnic, Moldova, deşi devenea din timp în timp loc de năvală sau pripăşire pentru neamuri multe, dăinuie totuşi peste vremuri ca o sfântă conştiinţă de neam de aceeaşi fiinţă cu românii din celelalte provincii, pe care nici muntele, nici râul, nici moartea şi nici răul nu-i pot desparte definitiv. Prin dreapta credinţă în Dumnezeu, izvorul vieţii, al dreptăţii şi al adevărului, Biserica Ortodoxă Română a contribuit cel mai mult la formarea unei culturi a comuniunii de cuget şi simţire a întregii „seminţii româneşti”, pe care au promovat-o constant cronicarii şi mitropoliţii Moldovei în scrierile lor.

Credinţa în iubirea şi puterea veşnică a lui Hristos a inspirat şi a modelat în poporul nostru o cultură a dăinuirii în istorie, cu speranţa biruinţei asupra tuturor ispitelor şi încercărilor venite asupra sa.

Ne rugăm Preasfintei Treimi să binecuvinteze această frumoasă lucrare numită „Crucea Mântuirii Neamului Românesc”, realizată din donaţia familiei Dohotaru din Oneşti, România, precum şi din fonduri colectate de postul de radio „Vocea Basarabiei”.

Felicităm cu acest prilej pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Petru al Basarabiei, pe fondatorii şi ascultătorii postului de radio „Vocea Basarabiei”, pe membrii Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova, pe membrii Asociaţiei Pro-Basarabia şi Bucovina, precum şi pe toţi clericii şi credincioşii mireni prezenţi la acest eveniment sfânt şi solemn de spiritualitate şi demnitate creştină şi românească.

Cu aleasă preţuire şi binecuvântare,

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei


Autor: Mitropoliei Basarabiei
Sursa: mitropoliabasarabiei.md
REZISTENTA ANTICOMUNISTA
SI ANTI-OCUPATIE RUSEASCA:
------------------------------------------
- 18 mai 1955- Zaharia Donciu / Doncev / n. 1928/ lipeste 4 procalamatii anticomuniste si pro-românesti in zona garii feroviare din Chisinau. Va face 4 de Gulag in Mordovia ruseasca si geroasa.
--------------------------------
- Anul 1962 - Nicolae Prisacaru / n. 1938, s. Seliste / fost comunist din Franta, revenit la Chisinau prin anii 50, critica dur sistemul mafiotic si autoritar sovietic. Este trimis la o inchisoare psihica.
-----------------------------------
- anul 1964 - Nicolae Dragos, un invatator din s. Leipzig, jud. Ismail organizeaza "Uniunea Democrata a Socialistilor"
si scrie proclamatii. 3 membri, studenti de la Institutul de Arte din Chisinau: Vasile Postolachi /Pelenia, Balti/, Sergiu Cemortan /Cobâlea, Soroca/, Nicu Cuciureanu /Mereni, Lapusna/, vor face inchisoare câte 6 si 5 ani fiecare.
----------------------------------
- 28 Iunie 1966 - Gheorghe Muruziuc /1930-1998/ arboreaza tricolorul românesc timp de 5 ore pe cosul fabricii din s. Alexandreni, r. Falesti.
--------------------------------
- Anul 1966 - Mihai Morozan /n.1939 s.Drepcauti, jud.Hotin/ anterior eliminat de la Politehnica din Chisinau este arstat de KGB si trimis in Gulag pt. 3 ani pt.opiniile sale patriotice.
-------------------------------
- Anul 1967 - Iacob Odobescu din / n.1900,Oliscani, Soroca/. Dupa mai multi ani de rezistenta anti-comunista si ani de inchisoare, scrie diferite mesaje pt.Re-Facerea României Mari. Este trimis in Gulag unde si moare.
--------------------------------
- Anul 1968 -Ion Suvac din or. Floresti a doborât cu fierul capul lui Lenin de pe monumentul din parc.
---------------------------------
- August 1969 - Lituanianul Algirda Petrosius de 28 de ani soseste in Moldova si distribuie proclamatii antisovietice in mai multe localitati.Venise la frontiera cu România, tara care protestase vehement contra invaziei rusesti in Cehoslovacia in anul 1968 si spera sa inceapa o miscare d eamploare contra ocupatiei rusesti.Dupa 2 luni e prins de KGB si trimis intr-o inchisoare pshihica din Ucraina.
--------------------------------
- 1 Octombrie 1970 - doua eleve: Lilia Neagu, de 19 ani de la scoala de medicina si Asea Andruh, de 16 ani, de la scoala medie 1, scriu cu vopsea pe peretii multor cladiri din Chisinau lozinci antisovietice si pro-românesti.
-------------------------------
- Anii 60 - fondarea Frontului Național-Patriotic din Basarabia și Nordul Bucovinei. Conducatorii condamnati / in 1972/: 1.Alexandru Usatiuc-Bulgăr-7 ani de inchisoare / el incercase sa-l contacteze pe Ceausesca la Bucuresti/. 2.Gheorghe Ghimpu-la 6 ani.3.Valeriu Graur - la 4 ani. 4.
Într-un alt proces, Alexandru Șoltoianu a fost condamnat la șase ani de închisoare-lagăr corecțional cu regim sever și cinci ani de deportare. 5. Mircea Druc a fost citat ca martor. 6. un alt membru al Frontului, disidentul Nicolae Lupan a emigrat in Belgia cu familia in anul 1974.
-----------------------------------
- Anul 1972 - Vasile Munteanu, lector la Politehnica din Chsinau, internat cu forta la spitalul psihiatric de la Costiujeni pt.opiniile sale anti-totalitare. La fel s-a procedat si cu inginerul Mihai Andronic.
-----------------------------------
- anul 1984 - Vasile Vâscu /1940-2010/ mare activist de partid comunist si apoi disident, scrie un Apel clandestin pt.desteptarea constiintei nationale a moldovenilor si contra rusificarii fortate. Arestat si trimis in Gulag pt.14 ani.
A comentat ISIDOR SâRBU 02 septembrie 2011, 05:47


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.1913 secunde