Situaţie confuză la est de România
adăugat 05 iunie 2009, 09:05, la Opinii / Editoriale
Crizele politice din Republica Moldova şi din Ucraina pot da dureri de cap şi Bucureştiului, şi UE. Alegerile legislative anticipate nu garantează ieşirea din impas a Republicii Moldova, iar în Ucraina bătălia preelectorală poate avea consecinţe imprevizibile.Declanşarea alegerilor anticipate în urma eşecului Parlamentului de a-l alege pe viitorul preşedinte al Republicii Moldova a agitat, ieri, scena politică de la Chişinău.
Liderii Partidului Liberal Democrat (PLDM) şi ai Alianţei Moldova Noastră (AMN) au declarat că nu exclud anumite modificări în ce priveşte participarea la alegeri, faţă de parlamentarele din 5 aprilie. Ei însă au evitat să facă dezvăluiri. Preşedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a anunţat că formaţiunea pe care o conduce nu susţine prezenţa opoziţiei pe o listă comună la noile alegeri.
Comuniştii, în derivă
În acest context, analiştii menţionează lovitura suferită de preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care nu a reuşit să convingă opoziţia să susţină candidatura premierului Zinaida Greceanîi. Unii experţi insistă pe disputele interne din Partidul Comuniştilor şi, mai ales, pe nemulţumirile lui Marian Lupu, un comunist reformist , care a ameninţat că va părăsi partidul dacă nu se va „democratiza“.
Vladimir Voronin riscă să achite „nota de plată“ pentru eşecul din Legislativ, pierzând chiar şi funcţia de preşedinte al Parlamentului în urma viitorului scrutin anticipat. În ceea ce priveşte şansele opoziţiei, cele trei formaţiuni de orientare proliberală de la Chişinău se află într-o poziţie mai avantajoasă, iar comuniştii ar putea pierde câteva mandate.
Alegeri în iulie sau în august
Scrutinul anticipat care ar urma să aibă loc în iulie sau august nu va reconcilia electoratul din Republica Moldova divizat în proeuropean şi promoscovit.
În plus, nemulţumirile apărute în urma crizei economice cu care se confruntă ţara s-ar putea amplifica. Recesiunea va avea consecinţe grave asupra comportamentului alegătorilor.
Există riscul unui absenteism pronunţat care să conducă la invalidarea alegerilor anticipate, legea electorală prevăzând o prezenţă obligatorie de 50 la sută din numărul electorilor.
În acest caz, Republica Moldova va fi nevoită să aştepte cel puţin până la toamnă apariţia unor structuri solide de conducere care să încerce să atenueze efectele crizei în rândul celor mai săraci cetăţeni ai Europei.
Pe acest fundal, relaţiile tensionate dintre Bucureşti şi Chişinău riscă să se prelungească şi chiar să se mai inflameze, în perspectiva unei noi campanii electorale. În acest moment România nu are încă un ambasador în Republica Moldova, iar cetăţenii români au încă nevoie de vize pentru a călători pentru Prut.
Ucraina: şah la preşedinte
Parlamentul ucrainean a devenit un ring de box Foto: Reuters
Ambiţia Iuliei Timoşenko de a se răzbuna pe fostul tovarăş de „baricadă portocalie“, acualul preşedinte prooccidental Viktor Iuşcenko, prin a-i lua aproape toate pârghiile puterii, poate arunca ţara într-un haos politic. Presa de la Kiev scrie că formaţiunea premierului, Blocul Iulia Timoşenko, şi cea a prorusului Viktor Ianukovici, Partidul Regiunilor, negociază un „acord preliminar“ pentru formarea unei coaliţii, precum şi modificarea Constituţiei, pentru ca preşedintele să fie ales de Parlament.
Conform proiectului, Ianukovici ar urma să devină şeful statului şi Timoşenko ar rămâne în postul de premier. Fosta “prinţesă a gazelor“ a fost aliata lui Iuşcenko în revoluţia portocalie din 2004, dar de atunci cei doi au devenit inamici politici. Timoşenko şi Ianukovici au o îndelungată istorie de ostilitate, cel puţin în public.
Premierul este susţinut puternic de naţionaliştii din vestul şi centrul ţării, în timp ce electoratul lui Ianukovici este concentrat în estul rusofon. În ultimul timp, cele două părţi au votat, tactic, împreună, mai ales pentru a pune o piedică intereselor lui Victor Iuşcenko.
Iuşcenko ameninţă cu demisia
Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a calificat drept „lovitură de stat constituţională“, intenţia adversarilor săi de a forma o mare coaliţie şi de a instaura alegerea şefului statului de către Parlament.
Potrivit ziarului ucrainean „Glavred“ liderul de la Kiev ar putea demisiona pentru a împiedica formarea unei asemenea coaliţii. De asemenea, în cazul în care partidele politice vor introduce în Radă proiectul legislativ privind modificările constituţionale, Iuşcenko va iniţia un referendum drept răspuns la această decizie.
Destabilizarea Ucrainei reprezintă un pericol nu doar pentru Europa, ci şi pentru lumea întreagă în sensul propriu al cuvântului, având în vedere că pe teritoriul ucrainean se află depozite şi în acest moment o cantitate importantă de ogive nucleare extrem de periculoase, după cum recunoştea recent însuşi Vladimir Litvin, preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, la postul de radio rusesc Ecoul Moscovei.
am o rugaminte pentru toti studentii : ajutati opozitia in dezvaluirea adevarului despre situatia reala din tara, unde locuiti la sate sau orase ca sa evitam revenirea coministilor la putere !
viitorul suntem noi tinerii !!! Avem sange roman in noi ! sangele apa nu se face !!!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲