Smirnov le dă pensii moldovenilor care vor să devină “transnistreni”
adăugat 29 septembrie 2009, 22:02, la Eveniment
Autorităţile separatiste oferă pensii locuitorilor satelor din stânga Nistrului, aflate sub jurisdicţia Chişinăului, care acceptă să depună cerere şi să obţină „cetăţenie transnistreană”, a declarat pentru Info-Prim Neo, primarul satului Coşniţa, Alexandru Leşan. Bărbaţii pot primi pensie la 60 ani, femeile cu mai puţin de trei copii – la 55 ani, iar femeile cu trei copii sau mai mulţi – la 52 ani.
Membrul delegaţiei Chişinăului în Comisia Unificată de Control (CUC), Ion Leahu, spune că administraţia transnistreană nu a recunoscut niciodată satele din stânga Nistrului drept parte componentă a R. Moldova. Ea consideră că aceste teritorii sunt ocupate temporar. „În ultimul timp, s-au activizat destul de mult structurile de forţă – miliţia şi ministerul de securitate transnistrean care, cu scopul de a impune localnicilor opinia că ar fi cazul să treacă sub jurisdicţie transnistreană. Ei fac agitaţie, formează grupuri de iniţiativă care, posibil, la timpul potrivit vor încerca să iniţieze desfăşurarea unor referendumuri. Nu este exclus, că pentru a eficientiza această propagandă, ei lansează zvonurile, potrivit cărora facilităţile de care se bucură locuitorii satelor din stânga Nistrului for fi anulate”.
Leahu consideră că situaţia respectivă este una foarte periculoasă. Inclusiv, în problema loturilor de pământ pe care le deţin locuitorii acestor sate pe malul stâng al Nistrului. El crede că autorităţile separatiste au permis anterior accesul la aceste terenuri, pentru că nu au avut potenţial suficient de ale gestiona ele însele. În prezent, însă, anumiţi agenţi economici precum „Kvint” şi „Evro-Agro-Lux” ar putea să-şi permită să investească în aceste terenuri.
„Posibil să le pună ţăranilor deja o altă condiţie – ori pierdeţi pământul, ori aderaţi la jurisdicţia transnistreană. Acum au posibilităţi financiare, astfel încât problema părăginirii loturilor de pământ decade. De exemplu „Kvint”-ul a plantat deja în raionul Dubăsari peste 500 hectare de vită-de-vie. „Evro-Agro-Lux” are plantaţii agricole destul de mari cu cartofi, cereale etc. Nu se exclude ca unii cetăţeni ruşi bogaţi să fie interesaţi şi ei în a cumpăra aici terenuri de pământ”, a declarat delegatul moldovean. El mai spune că reprezentanţii Tiraspolului califică schimbarea guvernării de la Chişinău drept o situaţie politică instabilă şi declară direct că atât timp cât ea există, decizii importante în vederea soluţionării problemelor din zona de securitate nu se vor adopta. Mai mult decât atât, în ultima perioadă de timp, autorităţile separatiste declară că „suntem 2 state vecine şi orice soluţie trebuie să fie tratată anume prin prizma acestui deziderat”.
„Ei nu consideră că Transnistria este parte componentă a Republicii Moldova, precum prevede Acordul moldo-rus din 1992. Şi asta nu este unica prevedere a Acordului pe care o ignoră separatiştii. Săptămâna trecută ei au efectuat aplicaţii militare. Au ieşit de pe teritoriul unităţilor militare şi au efectuat trageri. Mai mult decât atât, o obrăznicie care până acum nu a mai avut loc, ei au publicat în presă fotografii în care erau prezentate maşini de lansare a rachetelor şi tunuri care efectuau trageri. Ei deja nici nu mai ascund asemenea acţiuni. Acordul din 1992, în baza căruia se efectuiază operaţiunea de pacificare în zona de securitate, interzice orice mişcare a trupelor militare fără acordul CUC. Este interzisă formarea oricăror structuri militare şi chiar aflarea în zona de securitate a structurilor militare în afară de cele de pacificare”, susţine Leahu.
La 1 decembrie 2009, expiră termenul contractelor încheiate între autorităţile secesioniste şi locuitorii satelor din stânga Nistrului, care facilitează accesul acestora la loturile de teren ai căror proprietari sunt. Administraţiile acestor sate au primit deja înştiinţare despre necesitatea prelungirii contractelor.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲