Soarta Alianței depinde de alegerea președintelui
adăugat 05 noiembrie 2011, 10:36, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Ana Cristiuc
Mihai Ghimpu: „Am varianta ca alegerile anticipate să nu fie, așa că eu în privința aceasta nu am probleme.”
Europa Liberă: Care e situația astăzi în cadrul Alianța pentru Integrare Europeană? Pentru că tot mai multe voci se fac auzite spunând că soarta Alianței depinde de alegerea șefului statului.
Mihai Ghimpu: ,,Clar că depinde de alegerea șefului statului. Dacă nu e ales șeful statului sunt alegeri anticipate și mandatul expiră și Alianța nu mai există. Păcat că suntem ca cea mai gălăgioasă familie din sat, unde a obosit și statul. Dar sper să depășim, în cazul în care alegem președintele eu cred că vom trage niște concluzii că totuși puterea e în trei, fiecare parte din noi nu reprezintă nimic decât un partid politic și astfel să schimbăm lucrurile încât lumea să zică da, am votat nu în zadar aceste partide.”
Europa Liberă: În ce condiții poate fi ales șeful statului? Unii ar înclina să creadă că un președinte apolitic ar fi unul ideal pentru situația de moment. Alții insistă că din moment ce există acordul de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană, unde a fost fixat că Marian Lupu este candidatul AIE pentru funcția funcția supremă în stat, nu se poate modifica această opțiune, pentru că în caz contrar trebuie resetată Alianța. Alții spun că ar exista și a treia variantă. Dumneavoastră aveți o părere foarte categorică.
Mihai Ghimpu: ,,Parlamentul, Guvernul, instituțiile statului activează astăzi în baza unui program. Program adoptat în baza formării Alianța pentru Integrare Europeană. În baza acestui program avem și susținerea europeană, occidentală, restabilirea relațiilor cu Fondul Monetar Internațional, cu Comisia Europeană. A apărut acordul de liber schimb, libera circulație, acordul asociat. Adică ne mișcăm înainte spre realizarea visului cetățenilor.
Și atunci ne punem întrebarea: ce facem noi? Ne gândim doar la alegerea președintelui? Sau ne gândim să continuăm aplicarea acestui program? Noi nu putem să alegem președintele, să credem că am depășit o situație de criză și să nimerim în altă criză - lipsa majorității parlamentare, ceea ce este cel mai important. Așa că rămâne în vigoare candidatul pe care îl avem.”
Europa Liberă: Dumneavoastră insistați asupra candidaturii domnului Lupu și din considerentul că în caz dacă se identifică o altă candidatură, PL ar rămâne în pierdere cel mai mult?
Mihai Ghimpu: ,,Nu, absolut n-are nimic una cu alta. Fiindcă noi n-am discutat că în cazul în care e ales alt președinte, rămâne domnul Lupu președintele Parlamentului. Nu din cauza aceasta. Nu asta mă interesează pe mine și dovada e că eu am acceptat să fie Alianța și am cedat funcția. Menținerea majorității parlamentare adică aplicarea programului, fiindcă dacă intervine o altă forță înseamnă că trebuie alt program. Nu, am auzit eu, că Ghimpu, numai din cauza că se gândește la el - ăștia sunt oameni care nu pricep în politică și nu vreau să-i supăr și fac analize proaste.
Eu mă uit la șansa oferită nouă, poate a treia și poate ultima a fi - de integrare, de apropierea noastră în marea familie europeană. Dar totodată există și n-am ce ascunde: noi ne-am asumat actul guvernării. Eu mă duc și mă întreabă oamenii, port responsabilitatea. Și atunci cum adică? Noi cu responsabilitatea, da alții cu funcția. Nu merge așa, nu există în practica democrației așa ceva. Noi am împărțit între noi funcțiile. Mare gălăgie fac unii că nu cunosc anexa. Să nu o facă pe naivii.”
Europa Liberă: Da, ar exista o anexă secretă, care nu ați dat-o publicității.
Mihai Ghimpu: ,,Nu este secretă, dar nu este nimic secret, toată lumea știe cui îi revine ministerul cutare și cutare. Iată care e anexa ceea secretă, atâta gălăgie se face. Iaureli. Actul guvernării asta înseamnă funcțiile în primul rând, fiindcă că prin funcții poți să realizezi ceva. Dar cum să realizezi programul fără funcții?”
Europa Liberă: În anumite situații s-a creat impresia că ba PD e mai aproape de PL, ba că PD e mai aproape de PLDM, diferite situații. Chiar și votul în anumite cazuri în Parlament a arătat că nu sunteți un tot întreg.
Mihai Ghimpu: ,,Politica Partidului Liberal, a fracțiunii partidului Liberal, începând cu 2009, de când am constituit Alianța, AIE1, a fost doar o politică pro-Alianță. În nici un caz nu a fost pro-PD, pro-PLDM. Chiar deseori a fost în detrimentul PL, n-a fost pro-PL. A fost pro-Alianță. Noi vrem relații bune cu cetățenii, fiindcă partidele politice au dezamăgit cetățenii și noi acum vrem să reabilităm aceasta. Păcat că nu ne înțeleg unii, sau o fac în mod conștient. Rămâne pe conștiința lor.”
Europa Liberă: Tot voci din cadrul Alianței au declarat că s-ar fi găsit încă două voturi la opoziție dacă s-ar fi insistat categoric pe alegerea șefului statului. Iată că astăzi de PCRM s-au desprins trei deputați comuniști - Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Veronica Abramciuc. Ce credeți? Se ascunde ceva sub acest scenariu?
Mihai Ghimpu: ,,E adevărat, dacă noi am fi avut o poziție clară de la bun început, mai repede ajungeam la ziua de azi. Facem o comparație: politica și sportul, da? În care echipă merge un fotbalist bun?”
Europa Liberă: Într-o echipă bună.
Mihai Ghimpu: ,,Păi?! De unde la noi să vină, dacă noi suntem slabi și ne mâncăm între noi? Dacă ar fi văzut că noi suntem o echipă puternică, e unitate între noi, știm ce vrem, poate și Voronin avea să zică: „uitați-vă că aiștia sunt beton; și atunci toate eforturile noastre de a-i zdruncina, de a-i dezbina n-au nici un sens, haideți să votăm mai bine, că vom câștiga.”
Iată, vreau să spun că fracțiunea PCRM, și poate nu Voronin, că cineva cred că-l dirijează în altă direcție, dar dacă președintele Voronin ar fi spus: „stimați cetățeni, am fost președinte de două ori președinte, cunosc foarte bine situația economică socială a acestui stat, știu care sunt durerile dumneavoastră. Știu că și în 2005 n-a fost ușor și a votat opoziția pentru mine și unii au pierdut în urma acestui vot...”
Europa Liberă: Unii fiind PPCD-ul.
Mihai Ghimpu: ,,PPCD-ul și alții care au votat au mers înainte. Vedeți cum e soarta? Și meritau mai mult poate alții decât cei care astăzi sunt, fiindcă au niște merite din anii ʼ88 încoace. Nu pot să mă uit la tot ce se întâmplă ca ex-președinte, ca un partid care suntem cel mai puternic, avem cele mai multe voturi de la cetățeni.
În numele acestui popor, nu numai al celui care ne-a votat pe noi, pun mai presus interesul statului, al cetățeanului, decât interesul partidului și vom vota președintele. Cu atât mai mult că îl cunoaște pe Marian Lupu, este un om echilibrat, calculat, așezat, care poate fi președinte.
Dacă făcea domnul Voronin, președintele PCRM acest lucru, ar fi câștigat, ar fi fost deja alt Voronin. Iată, tocmai ceea ce n-a făcut Voronin, a făcut domnul Dodon. Acum toate aplauzele revin domnului Dodon, fiindcă lumea spune: măi, am obosit, iată că s-a găsit un om, care a conștientizat că e mai important interesul statului, cetățeanului, decât lupta aceasta politică. Și va câștiga foarte mult, fiindcă și-a asumat curajul să salveze acest stat, acești oameni de la înec.”
Europa Liberă: Bine, dar domnul Dodon a declarat vineri foarte tranșant, spunând că ei sunt disponibili să voteze doar pentru un candidat apolitic. Aici, dacă deschidem parantezele, ar putea să se subînțeleagă că anume candidatura Zinaidei Greceanîi ar fi cea mai potrivită.
Mihai Ghimpu: ,,Zinaida Greceanîi nu poate fi candidat apolitic, fiindcă până acum a fost în Partidul Comuniștilor, având carnetul, neavând carnetul, ea a făcut politică, a votat cum a decis Partidul, fracțiunea. La fel și grupul format acum de acești trei, poate vor veni și alții, tot așa vor face politică. Așa că asta sunt la prima vedere, rămâne noi să discutăm de-acum. Dacă a refuzat fracțiunea PCRM să discute cu noi, noi trebuie să ne așezăm la masă deja cu acest grup: domnul Dodon, doamna Greceanîi și doamna Abramciuc, să discutăm și să vedem ce vor ei. Dar soluția corectă este Marian Lupu.”
Europa Liberă: Dar nu se încearcă marginalizarea Partidului Liberal?
Mihai Ghimpu: ,,Pot s-o încerce, dar în zadar. Noi avem o poziție fermă, clară, aici. Noi ne-am asumat actul guvernării și nu vrem noi să răspundem, dar, cum am spus mai devreme, alții să conducă. Suntem gata să dialogăm, sunt mai multe funcții în statul acesta.”
Europa Liberă: Adică ar putea și lor să le aparțină una din funcții, da?
Mihai Ghimpu: ,,Da, nici o problemă, nici o problemă, sunt. Dar nu funcția de președinte, numai nu funcția de președinte. Fiindcă funcția de președinte înseamnă destrămarea majorității parlamentare. Și nu numai pentru PL, dar și pentru PD. De unde știm cum o să funcționeze PD? Dar de ce PD ar trebui să vină să contribuie la constituirea Alianței, care fără ei nu exista, să stea un an jumate să-i aducă în scaun pe alții, pe Ghimpu și pe Filat și-apoi sa vină și să mai spună hai, să-i cedez și doamnei Greceaîi, sau altcuiva.
Dar partidul e partid, are și el un program, o politică, o echipă în luptă. Politică de fapt înseamnă funcții în stat ca să promoveze programul și oamenii tăi, și dacă tu nu faci acest lucru, ce se întâmplă? Oamenii pleacă de la tine.”
Europa Liberă: Bine, dar Marian Lupu a lăsat să se înțeleagă că ar vota o candidatură din lista din partea PCRM-ului.
Mihai Ghimpu: ,,Acestea au fost niște declarații fiindcă era sub presiune, dar nu poate Partidul Democrat să existe în cazul în care luptă pentru a lua puterea, dar la putere îi pune pe alții. Dar unde ați văzut în lume așa ceva? Deci singura soluție corectă este ca aceștia trei, dar poate, sper că și fracțiunea PCRM în cazul dat, și ar fi foarte bine ca să analizeze foarte bine domnul Voronin acest lucru, pentru că dacă ar face și dumnealui acest pas ar câștiga foarte mult. Încă nu înseamnă că au câștigat acești trei, pentru că au spus că pe ei îi interesează țara, statul oamenii și nu partidele.”
Europa Liberă: Dumneavoastră chiar credeți că domnul Voronin ar putea să voteze candidatura domnului Lupu la funcția supremă în stat?
Mihai Ghimpu: ,,Eu cred că dacă aș fi în locul lui Voronin aș face așa.”
Europa Liberă: Credeți că el ar putea să facă?
Mihai Ghimpu: ,,Poate face. Trebuie să-și asume, așa cum își asuma unele decizii importante pentru stat ca președinte de stat. De exemplu, cazul memorandumului Kozak. Cui îi aparține decizia? Lui Voronin? De ce în cazul dat decizia trebuie să aparțină lui Tkaciuc sau altcuiva acolo? El e președinte, el trebuie să ia decizii.”
Europa Liberă: Da, dar în cazul ăsta, domnul Voronin poate fi și mai înrăit că au plecat aceștia trei.
Mihai Ghimpu: ,,Nu, tocmai poate invers să spună: „a, voi credeți că dacă voi ați plecat ne puneți în situație? Nu, noi votăm și noi, și-atunci mișcarea voastră nu costă nimic.” Mă rog, o să vedem. Dar important este ca noi să alegem Președintele, vă spun cu toată responsabilitatea. Discuțiile pe are le-am avut la Bruxelles și la Chișinău sunt foarte nepotrivite pentru Republica Moldova. Nu mai au încrederea pe are au avut-o, și au mizat pe noi. Ne-au ales ca un stat din proiectul ăsta Parteneriatul estic cel mai potrivit așa.”
Europa Liberă: De asta și au vrut: o poveste de succes din Republica Moldova.
Mihai Ghimpu: ,,Și povestea de succes. Și noi acum ce am făcut? În loc să le demonstrăm că decizia lor a fost una corectă și bună, noi am făcut invers și i-am dezamăgit. Acum, dacă noi alegem Președintele și facem reforme, înseamnă că vom mergem înainte, în cazul în care nu, la revedere! Noi nu suntem o uniune a statelor europene care să finanțăm niște băieți care-și fac de cap, sau își rezolvă problemele personale. Ei vor și ei să aibă un exemplu pentru Europa. Că, iată, miza noastră, politica noastră a fost greșită.
De aici, eu cred că decizia domnului Dodon, împreună cu doamna Greceanîi și Abramciuc este o decizie corectă. Salut curajul și îi sfătuiesc să meargă corect, să nu ajungă la aceea că mișcarea lor nu a dat nici un succes, că adică vrem președinte și gata. Nu! Au spus că îi interesează soarta statului, a cetățenilor, viitorul ș.a.m.d. Păi asta să demonstreze până la capăt.”
Europa Liberă: Dar domnul Dodon a mai spus că vrea și remanieri guvernamentale.
Mihai Ghimpu: ,,Aici putem discuta noi.”
Europa Liberă: Dacă vă citez după ultima ședință a consiliului Alianței pentru Integrare Europeană, ați spus că la acea ședință s-au discutat despre multe și despre nimic.
Mihai Ghimpu: ,,Multe și nimic, da. Nu toate se spun ce se discută. Trebuie să știi, făcând primul pas, care e al doilea, și asta am avut în vedere. Că dacă primul l-am făcut și n-a dat rezultat, care e următorul pas?”
Europa Liberă: Și următorul care e?
Mihai Ghimpu: ,,O să vedem, eu îl am.”
Europa Liberă: Care e?
Mihai Ghimpu: ,,Nu vreau acum, iarăși o să înceapă - asul lui Ghimpu, și nu știu cum, și nu știu ce. Fiindcă toată lumea spune că nu trebuie alegeri anticipate, dar nimeni nu propune soluția. Asta a fost; și n-a fost discuția că cineva vrea să se unească și PL-ul rămâne fără funcția de președinte al Parlamentului. E departe, noi nici n-am discutat subiectul acesta.”
Europa Liberă: Dar nici n-ați vorbit foarte clar despre candidatura AIE la funcția de președinte.
Mihai Ghimpu: ,,Nu, am vorbit doar de alegerea președintelui, dar candidatura e foarte clară. Și îndată după Consiliu, domnul prim-ministru a spus că…”
Europa Liberă: Că e Marian Lupu?
Mihai Ghimpu: ,,Dacă observați, în ultimul timp PLDM-ul cântă cu noi în aceeași strună. O să vedem. Acum este important rezultatul, și dacă se produce acest lucru înseamnă că, cu toate scandalurile pe care le-am avut, totuși suntem oameni deștepți.”
Europa Liberă: Bine, ar trebui să propuneți candidatura până în data de 14 noiembrie.
Mihai Ghimpu: ,,Avem timp.”
Europa Liberă: De ce să nu vă grăbiți?
Mihai Ghimpu: ,,Trebuie să ne grăbim.”
Europa Liberă: Așteptați siguranța celor 61 de voturi?
Mihai Ghimpu: ,,Nu, noi nu trebuie să așteptăm. Tocmai și asta e ceea ce am vorbit eu după ședința Consiliului, că nu trebuie să așteptăm, trebuie să acționăm. și acum cu atât mai mult trebuie să acționăm. Deci, trebuie să facem totul ca în câteva zile să fie clară poziția. Este candidatul înregistrat și lumea să știe. Noi trebuie să potolim și spiritele astea. Dacă am găsit soluția, am anunțat-o și bună ziua. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Săptămâna viitoare lucrurile vor fi clare. Acum poate totuși PCRM acceptă fracțiunea să ne mai întâlnim, noi trebuie să mai întrebăm încă o dată: hai să ne așezăm la o masă.”
Europa Liberă: Dar contați și pe dialogul cu PCRM? AIE și PCRM?
Mihai Ghimpu: ,,Dialogul oricum trebuie să existe. Nu există democrație fără dialog, compromis. Dar vedeți că ei nu acceptă. Poate această mișcare a domnului Dodon îi va aduce și pe ei la masă să discute. Să discutăm împreună să vedem. Eu zic: anii pe care îi are domnul Voronin.”
Europa Liberă: Vreți să-l îmbunați acum pe domnul Voronin.
Mihai Ghimpu: ,,E bine să facă o mișcare, în care să mai cedeze din orgolii și astfel să mai atragă de partea lui și alți oameni. Pentru că ambiția de-acum e altul, e atins ce a vrut în viață, poate nici n-a visat așa ceva, cum nici eu. Eu în viața mea nu m-am gândit că o să ajung să dețin vreo trei funcții.”
Europa Liberă: Personal, doriți să discutați cu domnul Voronin?
Mihai Ghimpu: ,,Cum am convenit noi, fracțiunile ne întâlnim și discutăm. De ce nu?”
Europa Liberă: Deci nu separat?
Mihai Ghimpu: ,,Nu, separat nu, am menținut hotărârea Alianței. Dacă nu vrea cu Alianța - cu fracțiunile. Fiecare fracțiune are votul cetățenilor, și lăsăm Parlamentul mic.”
Europa Liberă: Vă văd mai optimist ca altă dată.
Mihai Ghimpu: ,,Dacă nu eram optimist nu eram în politică.”
Europa Liberă: Bănuiesc că sunteți încrezător că alegerile anticipate pot fi depășite.
Mihai Ghimpu: ,,Eu și până acum am fost și am varianta ca alegerile anticipate să nu fie, așa că eu în privința aceasta nu am probleme.”
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲