Sondaj: Opoziţia moldoveană pierde teren în faţa comuniştilor reformaţi
adăugat 20 iulie 2009, 21:07, la Interviu / Reportaj
Partidul Democrat va lua locul unuia dintre cele trei formaţiuni liberale în noul parlament moldovean, iar comuniştii vor obţine 51 din cele 101 mandate, arată cel mai recent sondaj electoral, a cărui obiectivitate este însă contestată.Alianţa Moldova Noastră, care a obţinut 9% din voturi la alegerile din 5 aprilie, nu se bucură decât de voturile a 2,6% din moldoveni, sub pragul electoral de 5%, indică Barometrul de Opinie Publică realizat de Institutul de Politici Publice de la Chişinău. În cădere liberă se află şi Partidul Liberal Democrat, cotat cu 7,2% din voturi, faţă de 12% cât a obţinut la alegerile din aprilie. Singura formaţiune a opoziţiei care nu a înregistrat o cădere este Partidul Liberal, care a crescut cu un procent faţă de aprilie, ajungând la 13,2%. Comuniştii se situează pe primul loc, cu 31,1% din voturi.
Migrarea în Partidul Democrat a mai multor comunişti, în frunte cu Marian Lupu, fostul preşedinte al Parlamentului, a dat aripi acestei formaţiuni, care este cotată cu aproape 10% din preferinţe.
Unii critici se îndoiesc de corectitudinea acestor date, întrucât directorul de programe al instituţiei care a realizat sondajul, Oazu Nanţoi, candidează de pe o poziţie eligibilă pe lista PDM. Spre exemplu, potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută de Asociaţia Demografilor şi Sociologilor din R. Moldova, PDM era creditat cu doar 7%, în timp ce AMN avea 7,9% din preferinţe, iar PLDM - 12,8%.
Tradus în număr de mandate parlamentare, rezultatul sondajului arată că Partidul Comuniştilor ar obţine 51 de mandate, PL - 22 de mandate, PDM - 16 mandate, iar PLDM - 12 mandate. În condiţiile în care cele trei partide s-ar coaliza, opoziţia s-ar afla la egalitate cu comuniştii. Pe lista PDM, primele şase poziţii sunt ocupate însă de politicienii din echipa lui Marian Lupu, care s-a declarat de mai multe ori împotriva polarizării excesive stânga-dreapta în noul parlament, arătându-se deschis şi către colaborarea cu comuniştii. De altfel, migrarea echipei Lupu într-un partid de opoziţie a fost considerată de unii analişti drept o strategie a comuniştilor de a disipa voturile opoziţiei. Coroborată cu incapacitatea formaţiunilor opoziţiei de a decide candidatura comună sub o singură siglă electorală, strategia comuniştilor a lovit puternic în Alianţa Moldova Noastră, partid considerat veriga slabă a trioului liberal PL-PLDM-AMN.
În topul încrederii de care se bucură politicienii moldoveni, Vladimir Voronin conduce în sondaj cu 17,8%, urmat de fostul număr doi al comuniştilor, Marian Lupu, cu 10,9%. Liderul liberal Dorin Chirtoacă este al treilea, cu 10,1%, urmat de premierul comunist Zinaida Greceanîi, cu - 5,1%. Ceilalţi doi lideri ai opoziţiei, Vlad Filat şi Serafim Urechean, au doar 4,3%, respectiv 1,3%.
NU VA ESTE RUSINE - Tradatorilor?
Lasati, ma rog, campania asta cu cetatenia, ca nici nu stiti de unde proveniti: Baltenilor (Durnea), si ceilalti TARANI din OSBB si OSBT
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Apropo de ppcd-isti, intrati pe freemd.wordpress.com sa ii vedeti cine posteaza pe unimedia.