Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:14

 

Sper că toţi alegătorii vor participa masiv la alegeri

adăugat 22 noiembrie 2010, 16:15, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Octavian Balan

sergiu banari,importanta,alegeri,masive,basarabeni,r.moldova

Sergiu Banari: în R. Moldova nu există legi, care permit ca un politician să poată întreţine familia, fără a avea un business, o afacere.


Candidatul independent, Sergiu Banari este concurentul cu nr 39 inscris in buletinul de vot. Sloganul electoral al concurentului este „Ultimul in buletin, primul in realizari”
.

Europa Liberă: Domnule Sergiu Banari, în viziunea Dumneavostră, ce probleme trebuie incluse prioritar pe agenda noului Parlament?

Sergiu Banari
: „În primul rând, prima prioritate cred că pentru noi toţi, care se consideră cetăţeni ai Republicii Moldova, şi aici mă refer nu numai la cei, care la momentul dat se află în Moldova, dar apelez către cetăţenii noştri de peste hotare, că noi trebuie să participăm la alegerile din 28 noiembrie 2010. Şi să exprimăm părerea noastră şi opinia noastră şi să alegem un vector de dezvoltare. Ceea ce ţine de priorităţi de importanţă majoră – la momentul dat, după ce acest sistem pluripartidal nu a arătat rezultate concrete, după 20 de ani de zile, din 91 până în anul 2010, cred, că noi trebuie neapărat, până la alegerile locale, să schimbăm sistemul electoral şi să introducem un sistem electoral mixt. Ceea ce va ridica rolul alegătorului simplu şi va introduce un contact direct dintre cei aleşi, la diferite nivele – la nivelul local sau la nivel central, şi cei care au dreptul constituţional de a alege.”

Europa Liberă: Domnule Banari, Dumneavoastră optaţi pentru modificarea sistemului electoral, astfel încât 50 % din deputaţi să fie aleşi în circumscripţii uninominale, iar restul de 50 % pe liste de partid. De ce? Care ar fi avantajele sistemul mixt de alegeri?


Sergiu Banari: „La momentul actual, acest sistem care există în Republica Moldova, a arătat foarte clar, că el nu este unul suficient şi nu dă rezultatele, care sunt aşteptate de către alegători. În primul rând, noi aici ne referim la listele partidelor politice, care sunt completate netransparente. Şi chiar unii membri de partid nu ştiu de ce a fost introdus un om, sau scos din lista parlamentară. Aici eu mă refer şi la ultimele evenimente, care au avut loc cu listele partidelor politice, ieri şi alaltăieri. Deoarece, prin introducerea acestui sistem noi facem viaţa politică mult mai transparentă, decât ea este la momentul actual.”

Europa Liberă: Ca om de afaceri, ce părere aveţi despre implicarea reprezentanţilor mediilor de afaceri în politică? A devenit la modă ca businessmenii să se includă în cursa electorală.

Sergiu Banari: „În primul rând, eu vă spun, dacă ne referim la persoana mea, eu vă spun, pot să spun şi declar că eu am pierdut tinereţea, deoarece nu am avut această tinereţe, din cauza că din 2005 şi până la 2009 am luptat mult cu comuniştii. Şi afacerea pentru mine, ca pentru un bărbat şi un soţ, este sursa pentru întreţinerea familiei şi în nici un caz nu este opţiunea principală, sau scopul principal al vieţii mele. Încă la vârsta de 25 de ani am decis, că viaţa mea va fi dedicată carierei politice şi mă duc pas după pas, eu mă apropii de scopul meu, de opţiunea mea. Şi consider că am şi experienţa necesară. În 2007 am fost ales, ca şi alţi tineri prima dată, în premieră noi am fost aleşi la nivelul local în calitate de consilieri municipali de primar şi acum, după ce noi am trecut acest studiu destul de complex pentru noi, după ce avem această experienţă, este un pas logic.”

Europa Liberă: Domnule Banari, oricum, în ultimul timp vedem, că şi pe lista partidelor au apărut numele anumitor sponsori, oameni de afaceri, care se includ în politică. Afilierea cu activitatea politică pentru oamenii de afaceri şi invers crează mari probleme de credibilitate şi mai târziu poate fi sancţionată.

Sergiu Banari
: „Aveţi dreptate. Numai că trebuie să facem o diferenţă. Este o practica europeană, când un om, care a fost realizat ca om de afaceri, el vine în politică. Dar nu vine din start în Parlament sau în Guvern. Această persoană, după ce a luat anumită decizie, trebuie să aibă nişte paşi concreţi şi rezultate la diferite nivele. Mie tot mi se pare straniu, că oameni fără trecut în politică, fără trecut în viaţa socială, au parvenit foarte straniu şi în regim de urgenţă în anumite liste de partid. Cu adevărat, aici aveţi dreptate. Dar ceea ce ţine de alţi oameni, care pe parcursul anilor participă activ în viaţa social-politică, mi se pare logic. Că în Republica Moldova nu există anumite legi, care permit ca un politician poate întreţine familia, fără a avea un business, o afacere pentru familia sa.”

Europa Liberă: Astăzi am aflat, că un grup de candidaţi independenţi propun partidelor politice să semneze, până la 28 noiembrie, până duminică, când vor avea loc alegerile parlamentare anticipate, un pact pro Moldova, care ar fi o convenţie de consens naţional. Aţi subscris? Ce fel de consens naţional cer candidaţii independenţi?


Sergiu Banari
: „Nu prea urmăresc aceste evenimente, deoarece acest grup de candidaţi independenţi participă din partea fostului partid de guvernământ. Dacă vom urmări biografia lor, ei toţi practic au fost implicaţi, au fost membri, sau până acuma sunt membri ai Partidului Comuniştilor. Deoarece este o provocare foarte, să spunem aşa, banală şi cu un nivel foarte jos, când oameni fără rezultate, fără acţiuni concrete propun la cel mai înalt nivel anumite fapte, care nici ei nu pot să explice pentru ce propun asta şi care este drept scopul acestui pas şi rezultatul lui.”

Europa Liberă: 30 % din numărul total al alegătorilor sunt indecişi, potrivit ultimelor sondaje. În ajun de scrutin unii, totuşi, se mai hotărăsc. Ce credeţi despre acest segment al populaţiei, care, deocamdată, rămâne a fi indecis? Totuşi, 30 % e un număr important de alegători.

Sergiu Banari
Sergiu Banari
: „Este un număr extrem de important, pentru că este vorba de circa un milion de alegători, 800 de mii de alegători. Eu vă spun, că părerea mea este, că ultima săptămână este foarte importantă. Noi acum facem totalizări, inclusiv şi acei concurenţi electorali, care sunt înscrişi în cursa electorală. Şi cred, că cele mai importante sunt ultimele trei zile. Noi vorbim despre data de 24, 25, 26, înainte de ziua de tăcere. Şi după asta vom vedea, care va fi rezultatul. Eu sper, că toţi alegătorii vor participa masiv la alegeri.”

Autor: Valentina Ursu
Sursa: www.europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1517 secunde