STRATFOR: Transnistria va fi supusă Rusiei, indiferent de rezultatul alegerilor
adăugat 14 decembrie 2011, 08:25, la Externe • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
“Deşi plecarea lui Smirnov de la putere ar putea spori tensiunile politice şi, eventual, să ducă la proteste, aceasta nu va crea careva schimbări reale în regiune, atâta timp cât influența Federației Ruse (inclusiv prin intermediul forţelor militare) va rămâne în Transnistria”.
De această părere sunt experții STRATFOR, agenție specializată în analiză geopolitică și investigații. Totodată, analiștii STRATFOR rămân sceptici și consideră că Republica Moldova va rămâne în impas politic pentru ceva timp deoarece, cel mai probabil, la alegerile prezidenţiale din 16 decembrie șeful statului nu va fi ales.
“Ca şi în cazul unei alte regiuni separatiste din fosta Uniune Sovietică, Osetia de Sud, tensiunile politice din Transnistria ar putea, eventual, degenera în proteste. Pe de altă parte, în Republica Moldova, sistemul politic parlamentar şi divizarea partidelor între Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) şi Partidul Comuniștilor mențin ţara, de aproape trei ani, într-un impas politic. În această situație, nici Transnistria, dar nici Chișinăul nu se pot aștepta la careva schimbări strategice în viitorul apropiat”, constată analiștii de la STRATFOR.
Potrivit acestora, liderii unor regiuni precum Transnistria sunt, de fapt, figuri politice ale căror supravieţuire depinde de Moscova. Rusia, în primul rând prin forțele militare, își va menține influența în Transnistria, fapt ce-i va permite regiunii separatiste să reziste la orice încercare de reconciliere sau integrare cu Republica Moldova.
“Paralizie politică” din Republica Moldova se datorează în primul rând Partidului Comuniștilor, o formațiune politică de orientare pro-rusă din a cărei cauză ţara rămâne fără preşedinte de aproape trei ani. “Rezultatul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova depinde de mărimea fracțiunilor în Parlament, şi dacă nu vor exista legislatori fugari dintr-un partid în altul, nici o parte (AIE sau PCRM) nu va fi capabilă să obțină cele 61 de voturi necesare pentru alegerea preşedintelui”, se mai spune în articol.
“Importanţa alegerii preşedintelui a fost demonstrată atunci când Filat a solicitat de la candidatul AIE la funcția de președinte, Marian Lupu, să garanteze că nu va intra într-o coaliţie cu comuniştii pentru “a provoca reformatarea puterii.” Această manevră a partidului condus de premier face parte dintr-o strategie pe termen lung; alegerile prezidenţiale eșuate vor duce din nou la dizolvarea Parlamentului. Acest lucru ar putea să ofere ambelor grupuri șansa să obțină 61 de locuri în Parlament necesare pentru a alege în cele din urmă un preşedinte”, constată analiștii de la STRATFOR.
“Însă, până nu se alege președintele țării, blocajul politic din Republica Moldova va continua. Chiar dacă actualul lider transnistrean a pierdut alegerile, Transnistria va rămâne supusă militar, economic și politic Federației Ruse”, conchid experții.
Amintim că azi, 14 decembrie, Comisia Electorală de la Tiraspol trebuie să anunțe rezultatul final al alegerilor prezidențiale din stânga Nistrului.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲