SUA salută semnarea tratatului moldo-român privind regimul de frontieră
adăugat 19 noiembrie 2010, 14:05, la Externe • Articol publicat de Octavian Balan
Statele Unite salută semnarea dintre Bucureşti şi Chişinău, pe 9 noiembrie, a tratatului privind regimul frontierei de stat, a declarat, ieri, Nancy McEldowney, official în cadrul Biroului pentru Afaceri Europene şi Euroasiatice din Departamentul American de Stat, într-o videoconferinţă cu jurnaliştii români şi austrieci pe tema summitului NATO.
"Vreau să profit de această ocazie pentru a saluta semnarea tratatului privind regimul de frontieră dintre România şi Republica Moldova, cred că acesta este un pas foarte pozitiv", a declarat oficialul american.
Întrebată dacă problema conflictelor îngheţate, în special criza transnistreană, va fi adusă în discuţie la summitul NATO de la Lisabona, McEldowney a răspuns că, deşi nu se află pe agenda reuniunii, chestiunea va fi adusă în mod sigur în discuţiile dintre aliaţi.
"Problema conflictelor îngheţate este o problemă care preocupă în mod deosebit Statele Unite şi care rămâne pe agenda noastră mereu. Încercăm mereu să identificăm oportunităţi de abordare a problemei conflictelor îngheţate şi să înregistrăm progrese în acest sens. Summitul de la Lisabona nu este dedicat în mod particular acestei probleme, dar aceasta va fi în mod sigur pe agenda noastră în desfăşurare şi se regăseşte în mod tradiţional în unele dintre documentele emise în cursul reuniunii", a explicat ea.
"După summitul de la Lisabona urmează însă cel al OSCE de la Astana iar conflictele îngheţate vor fi în mod sigur pe agenda reuniunii. Vom avea o serie de discuţii despre această problemă şi sperăm să facem progrese în acest sens", a conchis oficialul american.
Ce prevede tratatul privind regimul frontierei România-Republica Moldova
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Miron Costin:
„Măcară dară că şi la istorii şi la graiul şi streinilor şi înde sine cu vréme, cu vacuri, cu primenéle au şi dobândescŭ şi alte numere, iară acela carile ieste vechiŭ nume stă întemeiat si înrădăcinat: rumân.
Cum vedem că, măcară că ne răspundem acum moldovéni, iară nu întrebăm: ştii moldovenéşte?, ce ştii românéşte?, adecă râmlenéşte, puţin nu zicem: sţis romaniţe? pre limba latinească.
Stă dară numele cel vechiŭ ca un teméi neclătit, deşi adaog ori vrémile îndelungate, ori streini adaog şi alte numere, iară cela din rădăcină nu să mută.
Şi aşa ieste acestor ţări si ţărâi noastre, Moldovei si Ţărâi Munteneşti numele cel direptŭ de moşie, ieste rumân, cum să răspundŭ şi acum toşi acéia din ţările Ungureşti lăcuitori şi munténii ţara lor şi scriu şi răspundŭ cu graiul: Ţara Românească.”
Dimitrie Cantemir a scris în lucrarea sa „Descrierea Moldovei”:
“Valahii şi ardelenii au acelaşi grai cu moldovenii; dar rostirea lor este ceva mai aspră, precum: giur, pe care valahul îl rosteşte jur, ca leşescul z sau franţuzescul j; Dumnedzeu, valah Dumnezău; acmu, valah acuma; acela, valah ahela.
Mai au şi câteva vorbe pe care moldovenii nu le ştiu; însă pe acestea nu le folosesc când scriu.
Se ţin pas cu pas de graiul şi scrierea moldovenească şi recunosc, în chipul acesta, de fapt că graiul moldovenesc este mai curat decât al lor. ”
Domnul Laţcu (aproximativ 1365-1373), fiul primului domnitor al Moldovei, era recunoscut de către Sfântul Scaun ca “Duce al Moldovei” printr-o scrisoare în care se adăuga că Moldova este parte a naţiunii vlahe (române): dux Moldavie partium seu nationis Wlachie.
Cronicarul polonez Jan Długosz afirma în 1476 că moldovenii si valahii “au aceleaşi limbă si obiceiuri”.
NU EXISTA “POPOR MOLDOVENESC”!
NU EXISTA “LIMBA MOLDOVENEASCA”!
NU EXISTA “republica moldova”!
Exista DOAR poporul ROMAN,limba ROMANA si ROMANIA,urmasa DACIEI strabune.