SUA, Ucraina şi Georgia percepute negativ de populaţia Rusiei şi minoritatea rusească din RM
adăugat 17 august 2009, 07:20, la Eveniment
Potrivit recentului sondaj realizat de „Levada-Centru” din Rusia, atitudinea ruşilor faţă de SUA, Ucraina şi Georgia continuă să înregistreze indicatori negativi. [1] Cea mai nepopulară ţară printre cetăţenii ruşi este Georgia, fiind antipatică în proporţie de 63%. Pe poziţia secundă se situează Ucraina (cu 47%), SUA ocupă locul trei în ordinea de preferinţe negative a ruşilor (cu 40%).Diagramele comportamentale ale opiniei publice din Rusia vizavi de cele trei ţări explică motivele oscilaţiilor atitudionale. Formarea lor rezultă din procesul de interacţiune dintre percepţiile populaţiei şi efectele politicii externe ruseşti, posibilă datorită surselor mass-media controlate sau servile puterii centrale. Accesul limitat la surse alternative de informare, dar şi credibilitatea acestora pentru populaţia rusă, constituie alte cauze generatoare ale unor aversiuni nejustificate şi puternic politizate. Reminiscenţa comunistă în modul de gândire rusesc, persistenţa stereotipurilor din perioada Războiului Rece şi activitatea propagandistică a autorităţilor ruse energizează suplimentar potenţialul de frustrare şi ostilitate faţă de “inamicii” iluzorii ai Kremlinului asertiv.
Din motive lesne de înţeles, minoritatea rusă din Republica Moldova tinde să preia simpatiile populaţiei ruse din Federaţia Rusia. Monopolul şi atractivitatea mediilor ruseşti de informare, relaţiile umanitare şi religioase strânse, precum şi mentalitatea post-sovietică asemănătoare, asigură un climat socio-psihologic necesar pentru penetrarea percepţiilor exogene cultivate şi întreţinute de autorităţile ruse. Susţinerea politică acordată constant Moscovei de către guvernările moldoveneşti au suplimentat şi consolidat dispoziţii pro-ruseşti accentuate şi respectiv opinii neutre sau inamicale faţă de ceea ce Rusia contestă în relaţie cu Occidentul. De fapt, realităţile date sunt comune şi altor state de pe spaţiul CSI, în care Rusia domină sferele politice şi publice (cu excepţia Ucrainei, Georgiei şi altor ţări în care există rivalităţi cu Moscova la nivel de instituţii de stat sau în privinţa unor subiecte particulare etc.).
În cazul RM evidenţiem că nu doar viziunile politice lansate de „centrele” politice ruseşti au priză la populaţie, dar şi emiţătorii lor, cum ar fi liderii politici de frunte – D. Medvedev şi V. Putin. Totodată, populaţia RM apreciază şi transmiţătorii mesajelor politice fabricate în fosta metropolă sovietică, în special postul TV “ORT” (PRIME), care se bucură de popularitate, atât printre alolingvii vorbitori de rusă, cât şi în interiorul populaţiei majoritare.
Cu toate acestea, loialitatea şi receptivitatea înaltă faţă de Moscova poate fi întâlnită la reprezentanţii minorităţii ruse din RM. Acest lucru poate fi dovedit comparând atitudinea ruşilor moldoveni cu cea a populaţiei din Rusia cu privire la statele sus-menţionate. De exemplu, vina pentru conflictul militar din Caucaz din 2008 este atribuită de majoritatea ruşilor – Georgiei (52,8% din 100% de ruşi intervievaţi) [2], statul rus fiind acuzat doar de 19 % dintre aceştia. Atitudine negativă asemănătoare a fost fixată şi în Rusia (vezi Diagrama), ceea ce a devenit posibil datorită folosirii unor surse identice de informare. Aceeaşi tendinţă a putut fi observată şi în cazul crizei gazelor dinre Rusia şi Ucraina, unde pe „banca acuzaţilor” au fost plasate autorităţile ucrainene, necătând la faptul că anume acestea au ajutat RM, aflată în plină criză energetică, cu aprovizionarea cu gaz natural din propriile rezerve. Simpatiile pentru SUA sunt echivoce. Foarte puţini ruşi susţin ideea unui parteneriat strategic moldo-american. Pe de altă parte, aproximativ jumătate din ei evaluează pozitiv relaţiile RM cu statul american. Acest decalaj se datorează aspectelor măsurate de sondaj. Or, ruşii moldoveni sunt tentaţi să aprecieze mai pozitiv şi obiectiv relaţiile cu SUA, dar şi cu celelalte state (Ucraina, mai puţin Georgia) din perspectiva cetăţenilor RM. Însă dacă, obiectul evaluării este Rusia (sau un deziderat al acesteia) în raport cu fiecare din statele abordate, dar şi cu RM, aceştia se solidarizează cu poziţia Moscovei, reieşind în exclusivitate din informaţiile tendenţioase şi controversate furnizate de agenţii de informare pro-ruşi.
Din acest punct de vedere, securitatea spaţiului informaţional, pluralismul şi profesionalismul surselor de informare în masă, reprezintă principalele surse de vulnerabilitate ale RM, spre deosebire de Ucraina şi Georgia. Pe lângă imixtiunea latentă în afacerile interne pe care o realizează Rusia pe calea ponderii sale mediatice din Moldova. Această superioritate îi permite ei să influeţeze politica internă a statului, modelând în funcţie de necesitate comportamente favorabile intereselor ruseşti nu doar printre minorităţile vorbitoare de rusă, dar şi în cadrul majorităţii moldoveneşti.
Pentru a evita complicaţii în procesul de comunicare dintre diversele categorii de cetăţeni şi în formarea unei agende politice naţionale comune, noua guvernare este obligată să redimensioneze urgent spaţiul mediadic public. Implementarea acestei măsuri va permite stabilirea unor relaţii comprehensibile cu populaţia, detensionarea atmosferei sociale inflamate de criza economică şi construirea de atitudini publice responsabile, critice şi loiale intereselor naţionale ale RM, cu mobilizarea generală a grupurilor etnice, inclusiv a minorităţii ruse (în cea mai mare parte, profund ataşată de Rusia).
Referinţe:
1. Отношение россиян к США, ЕС, Украине и Грузии (опрос), http://www.unian.net/rus/news/news-331298.html
2. Barometrul de Opinie Publică, octombrie 2008, www.ipp.md
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
DE VINA E SI STATUL DE LA EST DE PRUT CARE FAVORIZAZA EMITEREA PROGRMELOR RUSESTI PE TERITORIU IAR CELE ROMANESTI LE MARGINALIZEAZA (DEFAPT E DEVINA SI STATUL ROMAN CARE NU FACE CE FACE RUSIA ref. la transmiterea programelor TV pe tot teritoriul Moldovei).
EU RESPECTIV CIND DAU DE UN PROGRAM LA TV RUSESC IL SAR NU DORESC SA MA INFESTEZE CREERUL CU POLITICA MIZERABILA PE CARE O DUC.
CU PARERE DE RAU PRIVIND UN FILM LA UN POST RUSESC POTI SA ANINI SI NISTE VIRUSI LA CAP. DEACEIA MULTI DE LA SATE SINT VIRUSATI LA CREER DE RUSI.
I.C.