Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 05:14

 

Tarlev a re-intrat în jocul politic din RM

adăugat 14 iulie 2008, 18:54, la Opinii / Editoriale

În luna martie curent, a demisionat cel mai longeviv executiv din istoria Republicii Moldova. Din start am presupus că primul-ministru, Vasile Tarlev, nu a fost eliminat din ecuaţiile politice în mod accidental sau din motive personale, ci pentru a fi atras în stratageme politice ulterioare.

Acest raţionament reiese din participarea activă a ex-funcţionarului guvernamental şi în continuare membru semnificativ al PCRM-ului în cadrul recent createi Asociaţii obşteşti "Prietenii Rusiei în Moldova".

În principiu, a devenit clar că Tarlev va avea în viitor o implicaţie politică sau de alt gen (civică) după ce acesta a fost decorat cu cea mai valoroasă distincţie din RM, cea a Ordinului Republicii. Acordarea unor distincţii de această categorie părea ilogică în contextul în care Guvernul Tarlev a lăsat drept moştenire următorului executiv o serie de probleme nerezolvate, precum şi imaginea unei guvernări nesigure şi diletante. Anume din acest considerent putem califica demisionarea lui Tarlev drept o parte din planurile politice cu puternică tentă electorală ale guvernării actuale. Acest fapt este confirmat de iniţierea procesului de constituirea a organizaţii neguvernamentale "Prietenii Rusiei în Moldova", de care se va preocupa V. Tarlev, în calitate de preşedinte al Comitetului organizatoric, care va urma să creeze pentru început organizaţii primare în sate şi raioane, după care să lanseze asociaţia propriu-zisă, fapt ce ridică mai multe semne de întrebare.

În primul rând, de ce la formarea iniţială a organizaţiei date participă anume Tarlev, care conform ultimului Barometru de Opiniei publică este pe locul patru în topul politicienilor în care are încredere cel mai mult populaţia (4,5%). În general, credibilitatea faţă de acest politician poate fi apreciată drept pozitivă (36,6% din respondenţi îşi investesc încrederea în el). În afară de aceasta, 12,6% din populaţie îl văd pe Tarlev în calitate de viitor preşedinte al RM (aflându-se pe primul loc în percepţia opiniei publice).

Alt moment dubios se rezumă la caracterul organizaţiei date, ce va cuprinde relaţionarea cu organele de stat şi cele publice, în vederea stimulării relaţiilor bilaterale cu Rusia în domeniile politicii, economiei, culturii, învăţământului, ştiinţei, sportului, turismului şi alte sfere umanitare. Totodată, unul din scopurile acestui "ONG" va fi dezvoltarea unei responsabilităţi pentru un viitor comun al Moldovei şi al Rusiei. Printre membri ai acestei organizaţii se vor putea numără atât persoane juridice, cât şi fizice. Paradoxal, dar "Prietenii Rusiei în Moldova" încearcă să copieze şi/sau să dubleze competenţele statului în ce priveşte contactarea cu spaţiul politico-economico-cultural rusesc.

În al treilea rând, modul în care se constituie această organizaţie este foarte similară cu cea de crearea a unei formaţiuni politice. Diseminarea filialelor viitoarei organizaţii în localităţile şi regiunile din RM, poate fi comparată cu procedura de creare a celulelor de partid în regiuni, necesare pentru a coordona şi a transpune activitatea acestuia direct în rândul populaţiei.

În final, cea mai controversată particularitate a acestei organizaţii este misiunea şi specificul acestei organizaţii. Rolul pe care organizaţia îl revendică este inclusiv cea de dezvoltare a unei societăţi deschise democratice, ceea ce de fapt intră în contradicţie cu intensificarea raporturilor cu Rusia, calificată de o serie de organizaţii internaţionale (Consiliul Europei, Freedom House) drept ţară cu democraţie deficitară condusă în spiritul unui "capitalism autoritar". Totodată, formula "un viitor comun al Moldovei şi Rusiei" poate fi interpretată drept o finalitate improprie priorităţii şi interesului naţional al RM de a adera la UE. Iar însăşi denumirea organizaţiei este formulată într-un mod viciat, deoarece astfel rezultă că persoanele care nu vor face parte din această asociaţie ar putea deveni "Duşmanii Rusiei în Moldova". În acest caz, nu este clar cum va acţiona organizaţia şi viitorii membri ai acesteia în raport cu categoria dată de populaţie, dar şi care va fi atitudinea faţă de aceştia din partea purtătorilor de cultură rusă din RM.

Afirmaţiile lui Tarlev privitor la faptul că "Prietenii Rusiei în Moldova" nu acceptă nicio formă de xenofobie sunt extrem de sugestive, dacă ne referim la poziţia lui V. Voronin faţă de mass-media care critică Rusia, apreciată de el drept factor ce răspândesc xenofobie informaţională vizavi de imaginea acestei ţări.

Din acest context constatăm că Tarlev nu a fost demis pentru insuccese sau din motive personale, ci pentru a fi atras în campania electorală prin intermediul unei combinaţii neobişnuite (crearea unei organizaţii obşteşti atractive pentru publicul din RM, folosit pentru promovarea imagologică continuă a lui Tarlev). Astfel, Guvernul Greceanîi a fost instituit pentru a redresa situaţia socio-economică din ţară, iar în cazul unui insucces să fie sancţionat şi demisionat drept un executiv incapabil. Or, important era de a distrage atenţia opiniei publice de la erorile politicilor economice realizate de Tarlev, pentru a-l proteja şi/sau inocula în rolul de prim-ministru de succes, ulterior activist al societăţii civile şi respectiv susţinător al Rusiei în RM.

Totodată, acordarea unui specific pro-rus asociaţiei date nu a fost întâmplătoare. Din motiv electoral era important de a acoperi acest segment al populaţiei, care este atras de agenda politică, socială, culturală a Rusiei, inclusiv prin mass-media rusească ce are priză la publicul din RM. Din aceleaşi considerente, organizaţia dată transformată ulterior în formaţiune politică ar putea reprezenta o alternativă de succes pentru partidele pro-ruseşti practic insesizabile şi pasive pe piaţa electorală moldovenească. În afară de aceasta, în calitate de "ONG" sau de eventual partid, "Prietenii Rusiei în Moldova" vor activa pe teritoriul Transnistriei, unde vor putea atrage simpatia, dar şi colecta voturi, în rândul populaţiei transnistrene sceptice faţă de restul formaţiunilor politice din Moldova.

Graţie orientării sale pro-ruseşti această "entitate" ar putea să folosească finanţarea acordată de Departamentul pentru lucrul cu compatrioţii a Ministerului Afacerilor Externe a Federaţiei Ruse pentru diverse activităţi cu eventual caracter electoral.

În fine, datorită suportului înalt din partea populaţiei şi a decăderii partidelor pro-ruse moldoveneşti, Tarlev prin intermediul organizaţiei date, care ar putea să se transforme eventual în partid politic, va avea pârghii suficiente pentru a ajunge în Parlamentul RM din 2009. Astfel, prin contribuţia indirectă a acestuia, guvernarea comunistă îşi asigură existenţa unui aliat docil ("Prietenii Rusiei în Moldova" sau PRM) în viitorul legislativ. Conform celor mai pesimiste prognoze putem presupune că această organizaţie, dacă nu se va transforma în formaţiune politică, va participa activ la convertirea voturilor populaţiei moldoveneşti pro-ruse (inclusiv din Transnistria) în mandate parlamentare pentru actuala guvernare.

Autor: Denis Cenusa
Sursa: unimedia.md
Fratilor,mirsevia acesta s-a incercat si in patria mama,cind partidul romania mare era socotit aripa mai dura si nereformata a FSN-ul.In Europa extremisti si natinalisti nu sunt doriti la gurvernare,de aceea UDMR-ul de 12 ani tot prinde putere.Dar aceasta etapa se apropie de mult doritul final,cand in Romania vor exista doar trei partide mari si late:PD-L,PSD si PNL.Incercati si voi sa copiati modelul acesta de succes si nu mai votati partidele mici care nu conteaza pe scena politica de acolo,ci doar incurca lucrurile si ii mentin pe critpo-comunisti la putere.Din pacate nu stiu prea bine partidele de peste Prut,dar votati cu LIBERALI si cu celalante partide(daca mai sunt)care sunt afiliate la grupurile politice din parlamentul european.VOTATI PENTRU EUROPA SI PENTRU SANSA VOSTRA DE A IESI DIN ZONA GRI IN CARE VA AFLATI.Si Romania a fost in acesta blestemata zona gri,cind cuvintul nostru nu conta,(si cu greu se auzea in Europe),cand cuvintul vreun trapadusi european ce pomenea de Romania intr-o anumita conjuntura,ni se parea o binecuvantare.Acum cand avem si aveti parlamentari romani in europa,mesajul nostru al tuturor se va auzi mai repede acolo unde se i-au deziciile Europei si ale lumii.Suntem cu voi,ajutati-ne si voi pe noi si VOTATI PARTIDELE PRO-EUROPENE ADEVARATE,IAR NU DE CONJUCTURA CA ,CRIPTO_COMUNISTI ACEIA MINCINOSI CE VA PROMIT CA VA DUC IN EUROPA,DAR IN REALITATE VA VAND BARBARILOR DE RUSI.
A comentat Micael 15 iulie 2008, 00:14
Fratilor,mirsevia acesta s-a incercat si in patria mama,cind partidul romania mare era socotit aripa mai dura si nereformata a FSN-ul.In Europa extremisti si natinalisti nu sunt doriti la gurvernare,de aceea UDMR-ul de 12 ani tot prinde putere.Dar aceasta etapa se apropie de mult doritul final,cand in Romania vor exista doar trei partide mari si late:PD-L,PSD si PNL.Incercati si voi sa copiati modelul acesta de succes si nu mai votati partidele mici care nu conteaza pe scena politica de acolo,ci doar incurca lucrurile si ii mentin pe critpo-comunisti la putere.Din pacate nu stiu prea bine partidele de peste Prut,dar votati cu LIBERALI si cu celalante partide(daca mai sunt)care sunt afiliate la grupurile politice din parlamentul european.VOTATI PENTRU EUROPA SI PENTRU SANSA VOSTRA DE A IESI DIN ZONA GRI IN CARE VA AFLATI.Si Romania a fost in acesta blestemata zona gri,cind cuvintul nostru nu conta,(si cu greu se auzea in Europe),cand cuvintul vreun trapadusi european ce pomenea de Romania intr-o anumita conjuntura,ni se parea o binecuvantare.Acum cand avem si aveti parlamentari romani in europa,mesajul nostru al tuturor se va auzi mai repede acolo unde se i-au deziciile Europei si ale lumii.Suntem cu voi,ajutati-ne si voi pe noi si VOTATI PARTIDELE PRO-EUROPENE ADEVARATE,IAR NU DE CONJUCTURA CA ,CRIPTO_COMUNISTI ACEIA MINCINOSI CE VA PROMIT CA VA DUC IN EUROPA,DAR IN REALITATE VA VAND BARBARILOR DE RUSI.
A comentat Micael 15 iulie 2008, 00:16
Da sunt total de acord cu Micael dar la noi in R.Moldova poporul este foarte prost si rusificat pina la 80% . Astfel noi in europa o sa ajungem numai si numai dupa ce se vor distruge toate ramasitele clanului Voronin pina la 200%. Iar la guvernare va fi un partid Democrat asemanator PL.
A comentat Nicolae 24 iulie 2008, 09:30
Da sunt total de acord cu Micael dar la noi in R.Moldova poporul este foarte prost si rusificat pina la 80% . Astfel noi in europa o sa ajungem numai si numai dupa ce se vor distruge toate ramasitele clanului Voronin pina la 200%. Iar la guvernare va fi un partid Democrat asemanator PL.
A comentat Nicolae 24 iulie 2008, 09:44
sa-mi spuna cineva un singur lucru bun, facut de tarlev (bombonel) pentru oameni in cei 8 ani de guvernare... Nimic! afacut ce a vrut voronin cu el, i-a schimbat ministrii cand a vrut si a pus pe cine a vrut el... Asa ca nici cu PRM-ul asta moldovenesc (ce nume si-au ales!) nu va face mare branza... Eu sper ca moldovenii s-au saturat de minciunile lui voronin si nu-l vor mai vota... sa-l voteze rusofonii, da ei oricum sunt mai putini. Trezirea, moldoveni, aveti ultima sansa sa scapam de comunism!
A comentat bombonel 24 iulie 2008, 19:23


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0358 secunde