Tarnova, satul on-line de peste Prut
adăugat 13 mai 2008, 22:00, la Opinii / Editoriale
Se afla pe malul drept al raului Racovet, la 18 km de centrul raionului Edinet si la 33 km de statia de cale ferata Bratuseni. Se invecineaza, la vest, cu satul Trinca, la nord, cu satul Halahora, la est, cu satul Glinoaia, la sud-est, cu satul Gordinestii Noi si, la sud, cu satul Gordinesti. Are 2105 locuitori, 772 de case, 845 de familii, 786 de barbati si 827 de femei.Este vorba despre Tarnova, un simplu sat din nordul Republicii Moldova. Un simplu sat care iese in evidenta prin faptul ca are una dintre cele mai complete pagini de prezentare de pe Internet, mult mai buna decat a multor orase cu pretentii din Romania.
Limba romana, nu "limba" moldoveneasca
Siteul http://www.tarnova.info/, care este editat in limba romana si in limba engleza (n.r. nici pomeneala de "limba" moldoveneasca a lui Voronin), anunta inca de la inceput ca aproximativ 80% din populatia satului este de nationalitate romana, 18 % dintre locuitori sunt ucraineni, 1% sunt rusi si un procent reprezinta alte nationalitati.
"Aici functioneaza Oficiul Medicului de Familie, gradinita de copiii care cuprinde 160 locuri, Gimnaziu, Casa de Cultura, Oficiul Postal, 6 magazine, oloinita (n.r. presa de ulei), moara pentru macinarea graului, un monument dedicat soldatilor cazuti in al doilea Razboi Mondial si un monument este dedicat Oamenilor Deportati. Pe teritoriul satului se afla 15,3 km de drumuri, dintre care 4,3 km asfaltate si 11 km in varianta alba (petris). Apeductul se intinde pe o lungime de 1,6 km, sunt 2 fantani arteziene si 270 de fantani cu apa potabila".
Pe langa rubricile obisnuite (Despre site, Album Foto, Feedback, Contactati-ne si Guestbook), pe site pot fi accesate: Satul meu, Harta, Oamenii nostri, Oameni de vaza, Proprietari-lideri, Suprafata satului, Locuri pitoresti, Punctul medical, Mijloace de transport, Rute spre Tarnova, Aparitia satului, Legenda satului, Despre Biserica, Despre gradinita, Scoala, Istoria scolii, Biblioteca, Activitati extrascolare, Timp liber, Divertisment, Magazine-piata, Clima-date meteo, Curs valutar si Trimite un SMS parintilor.
Legendele satului
Interesante sunt legendele satului: "Satul Tarnova e un sat mare. La nord isi scalda soarele razele intru-n iaz mare si adanc, la est curge linistit raul Racovet, la vest aproximativ 1,5 km se intinde o padure de copacii diferiti. De jur imprejur se intind campii drepte manoase, care sunt prelucrate de consatenii nostri: romani, ucraineni (lesi), rusi si alte nationalitati. Cine au fost primii locuitori ai satului? Cine ia dat denumirea satului Tarnova? Raspuns la aceste intrebari le-au gasit membrii cercului de folclor care au cules mult folclor de la oameni in etate, printre care au gasit si legenda satului Tarnova. Iata ce spun legendele: Demult, tare demult aceste locuri erau pustii, nu erau populate de nimeni. Natura darnica le-a inzestrat cu padure, in care misunau diferite animale si pasari, erau diferite fructe salbatice si pomusoare, zmeura, fragi. in rau era mult peste. in balti multe rate salbatice.
Primii oameni care s-au stabilit cu traiul pe aceste locuri conform legendei au fost stramosii nostri, 'Daci' care paraseau asezarile natale in urma luptelor. Aceste neamuri poarta numele de familie Iacobciuc, Tcaciuc, Gudumac, Singurean, Muntean, Cosovan, aceste sunt cele mai vechi si numeroase neamuri. Numele Tarnova provine de la boierul Tarnovschii, caruia ii apartineau pamanturile descrise mai sus.
Conform legendei a doua, aceste locuri bogate au fost indragite de soldatii armatei Lesesti, care dezertau din armata saturandu-se de atatea razboaie cate le ducea Tara Leseasca cu popoarele vecine. Cei ce dezertau se stabileau cu traiul pe locurile unde erau aproape paduri, ape. Focul il faceau cu lemne din padure. Hrana si-o capatau din rauri, pescuind, in padure si in balti vanand, adunand pomusoare si fructe salbatice. Din cai numai de ei stiute dau veste rudelor in Lehia astfel au aparut in aceste asezari familiile Molodetchii, Costetchii, Sircovschi, Sincovschi, Podgurschi - nume de familii poloneze.
Conform acestei legende denumirea satului provine de la cuvantul lesesc 'Terneschi - punctul de orientare aratat de soldatii lehi pentru familiile lor'.
Ambele legende par a fi adevarate. Conform datelor din arhiva satului mai intai a fost numit Lutaria (locul unde isi sapau locuitorii bordeie) apoi Tarnova dupa numele boierului, care stapanea aceste mosii, si avea numele de Tarnovschii - familie leseasca."
Liderii satului Tarnoveni
Potrivit paginii de Internet, pe teritoriu satului sunt doi lideri. "Primul lider este Dolghii Petru Mina (studii superioare agricole). Lucreaza din 1998, gestioneaza 1105 ha, din care 1061 pamant arabil, 43,9 ha de livada. Dispune de moara, care deserveste populatia satului contra plata. Statie de tractoare, in numar de 21 tractoare, 20 autocamioane, 3 combine. Ferma de vite cornute mari, in numar de 153, din care 74 mulgatoare. Depozit pentru pastrarea produselor agricole. Activitatea de baza a gospodariei este fitotehnie, unde se ocupa de cultivarea graului, porumbului, soia, sfecla de zahar, floarea soarelui, tutun, legume. Societatea Comerciala poarta denumirea de 'Tarnovet-agro' SRL, fondata in 1998.
Cel de al doilea lider este Dolghii Vinamin Ion (studii medii). Lucreaza din 2004, gestioneaza 150 ha de pamant arabil. Dispune de 2 tractoare, o combina si un camion. Dispune de oloinita (n.r. presa de ulei) care deserveste populatia contra plata. Si trei magazine de produse alimentare. Activitatea de baza a gospodariei este fitotehnia, se ocupa cu cultivare urmatoarelor culturi: floarea soarelui, cartofi, soia, porumb, grau. Societatea Comerciala poarta denumirea de "Fidel-Agro" SRL, si a fost fondata in decembrie 2003".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲