Teorie politică: capra calcă piatra, piatra-n patru crapă?
adăugat 24 martie 2010, 10:14, la Interviu / Reportaj
Viziunile diferite caracterizează un sistem sănătos din punct de vedere al democrației. Deși nu se poate spune că la capitolul sănătate politică Moldova stă bine, unele declarații ale politicienilor aruncă lemne pe focul și așa cât se poate de viu al disensiunilor din rândul Alianței. De această dată, în vizor sunt luate evenimentele din 7 aprilie. Neînțelegerile liderilor Alianței privind statutul evenimentelor din 7 aprilie, precum și unele viziuni asupra rocadelor politice recente au fost discutate în cadrul ediției de marți, 23 martie, a emisiunii „Chestiunea Zilei” la Jurnal TV.
Marian Lupu, președintele Partidului Democrat consideră că interpretarea dată de mass-media declarației sale privind statutul de lovitură de stat a evenimentelor din 7 aprilie este una pripită. „Aici sunt unele afinități care ar trebui luate în calcul, deoarece în astfel de situații exactitatea exprimării este foarte importantă. Imediat după evenimentele din aprilie, a avut loc o conferință în care eu declaram că am observat și urmărit ceva, care poartă amprentele unei lovituri de stat: devastarea prin atac ale clădirilor Președenției și Parlamentului, arborarea steagului unui alt stat pe aceste clădiri etc. Atunci acea declarație nu avea suportul informațional de acum. Astăzi îmi păstrez aceste păreri, căci văd mai complex situația. Au existat implicări determinate și planificate pentru a provoca un astfel de eveniment. Chiar și devastările le văd mult mai complicat. Nu trebuie să ne grăbim cu concluziile. Cine a organizat evenimentele? Ce urmăreau? Ce sarcini aveau? Când vorbesc de caracteristicile unei lovituri de stat, înseamnă că vreau să cunosc pe deplin situația. Și când Procuratura sau Comisia parlamentară îmi va arăta că nu am dreptate, atunci voi spune că am greșit. Eu sunt de părerea că în toate aceste evenimente au fost implicate terțe forțe, menite să discrediteze natura pașnică a acelor proteste”, spune Marian Lupu.
Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă este și el de părerea că orice țară are și prieteni, și dușmani. „Nu e cazul să declarăm acum care sunt dușmanii Moldovei, mai ales în contextul de 7 aprilie. Se știe foarte bine cine din exterior ne dorește binele și cine - nu”. Dorin Chirtoacă consideră că protestele sunt inerente unei democrații. Devastarea, vandalismul și deturnarea protestelor pașnice spre acțiuni violente - iată ce trebuie studiat cu atenție și de găsit răspunsurile necesare.
Edilul Cappitalei este nedumerit de mersul atât de lent al anchetei, privind cazurile de maltratare. „Sute de tineri au fost bătuți și maltratați după 7 aprilie. Și acest lucru s-a întâmplat într-o perioadă relativ scurtă. Adică atunci ns-a reușit mobilizarea ca un așa număr de tineri să fie bătuți, iar astăzi nu avem nici un inculpat trimis în judecată pe problema maltratării. Chiar astăzi mi-au parvenit informații cu nume concrete ale celor vinovați de moartea lui Valeriu Boboc și am un motiv în plus să consider că Voronin este complicele și autorul moral al acestei crime”, spune Dorin Chirtoacă.
Marian Lupu a menționat că trebuie interpretată corect și afirmația sa despre un eventual parteneriat PD - PCRM. „În forma actuală a PCRM, colaborarea nu este o opțiune. Dacă PCRM își schimbă denumirea, dacă adoptă un alt sistem de valori, dacă PCRM devine un partid de stânga după toate tradițiile europene, poate acest lucru ar fi admisibil. Însă nici într-un caz cu Voronin ca președinte”, spune liderul PD.
Dorin Chirtoacă nu înțelege strategia actuală a lui Voronin. „A avut două mandate de președinte a Republicii Moldova și nu mai poate avea o carieră politică. El ar putea să se dea într-o parte și să lase loc altcuiva, dar n-o face. Aceasta e foarte rău pentru imaginea partidului. E genul de situație în care cineva poate să întrebe: „Bine, te susținem, dar ce să facem cu tine?”. E o logică simplă, percepută chiar și de cei care îl susțin”, consideră Chirtoacă.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲