Testarea transparenţei instituţiilor publice
adăugat 29 iulie 2008, 09:30, la Eveniment
Centrul de Investigaţii Jurnalistice în colaborare cu Centrul Acces Info au testat transparenţa instituţiilor publice şi a funcţionarilor publici în ce priveşte declaraţiile de venituri. Ele au constatat că instituţiile nu sunt în general dispuse să facă publice astfel de date.Cele două organizaţii au expediat cereri în care solicitau informaţii despre venitul demnitarilor şi al altor persoane cu funcţii de decizie la peste 1.300 de instituţii.
Însă doar un sfert dintre acestea au răspuns solicitărilor şi numai 46 au făcut publice veniturile obţinute de conducătorii instituţiei în ultimii trei ani.
Potrivit Centrului de Investigaţii Jurnalistice, cele mai deschise instituţii sunt primăriile iar primarii au fost singurii funcţionari publici care au prezentat copiile declaraţiilor lor pe venit şi nu doar informaţia privind veniturile din salarii.
Şefa Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, spune că: "la noi în general, foarte mulţi conducători consideră că informaţia privind veniturile lor este informaţie cu caracter secret sau confidenţial."
"Deşi dacă declaraăm lupta cu corupţia o prioritate naţională, atunci tocmai declaraţiile pe venit ar fi ajutat şi organelor de drept şi chiar societăţii să vadă cine dintre angajaţii structurilor de stat au averi câştigate legal sau ilicit."
Instituţiile publice care nu au răspuns însă iniţiativei Centrului au fost, între altele, Parlamentul, Curtea Constituţională, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării Informaţionale sau Agenţia "Moldsilva".
Potrviti Centrului de Investigaţii Jurnalistive, câteva instituţii de stat, cum ar fi Serviciul vamal, Agenţia sportului şi Agenţia rezerve materiale, achiziţii publice şi ajutoare umanitare consideră că informaţia ce ţine de declaraţiile pe venit ale funcţionarilor sunt "confidenţiale".
În 2007, Procuratura Anticorupţie a verificat declaraţiile pe venit ale funcţionarilor de la Serviciul vamal, de la Ministerul de Interne şi de la Ministerul Devoltării Informaţionale. În urma acestor verificări a fost intentat un dosar penal. Însă Procuratura Anticorupţie a oprit controalele din cauza lacunelor în legislaţie.
Vsevolod Ivanov, de la Procuratura Anticorupţie, spune că: "numai după ce vor fi modificate articolele respective în lege, vom putea interveni cu un nou control.
"Putem verifica orice domeniu. Dar nu noi de fapt suntem abilitaţi să verificăm declraraţiile pe venit ale funcţionarilor."
"Este Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, cu mulţi angajaţi , care trebuie să aibă o secţie specială care să ocupe special de asta."
"Şi, vă spun, că ei reacţionează la sesizările diferitelor comisii care se ocupă de controlul declaraţiilor pe venit şi proprietate", spune Vsevolod Ivanov.
Potrivit legislaţiei, doar anumite categorii de funcţionari din Republica Moldova sunt obligaţi prin lege să-şi facă publice declaraţiile pe venit şi de avere.
Este vorba, între altele, de preşedintele ţării, depuţaţi, membrii Guvernului, preşedintele Curţii Constituţionale, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, procurorul general, preşedintele Curţii de Conturi, dar şi primarii şi preşedinţii consiliilor raionale.
Restul funcţionarilor publici, deşi nu au obligaţia, dispun de dreptul de a face publică informaţia privind veniturile lor.
Dar procurorul Vsevolod Ivanov, consideră că mulţi funcţionari ar profita de faptul că legislaţia este imperfectă şi nu depun declaraţii complete sau nu le depun deloc.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲