„Teza lui Stepaniuc” a ajuns la Curtea de Apel
adăugat 23 februarie 2010, 10:34, la Eveniment
Istoricii detestă falsurile
Luni a început examinarea dosarului lui Stepaniuc la Curtea de Apel Chişinău, cererea prin care 79 de istorici şi doctori în ştiinţă contestă titlul de doctor al politicianului şi cer reexaminarea tezei. (Vezi http://timpul.md/article/2010/01/28/6159 şi http://timpul.md/article/2009/12/10/5403)
Şedinţa a fost de scurtă durată, fiind amânată până la 16 martie pentru ca părţile să ia cunoştinţă de materiale. Amintim că, la 11 decembrie 2009, TIMPUL a publicat articolul „Istoricii detestă falsul, plagiatul şi incompetenţa lui Victor Stepaniuc”, semnat de 79 de istorici care au depus la Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare (CNAA) un demers prin care au cerut crearea unei comisii de experţi nepărtinitori, care să studieze toată documentaţia ce a stat la baza promovării doctoratului lui Stepaniuc - unde, susţin pârâţii, au existat numeroase încălcări. De asemenea, istoricii au solicitat re-expertizarea tezei care, potrivit lor, conţine plagiat, mistificarea şi falsificarea surselor de arhivă, opinii unilaterale şi trunchieri. Deoarece instituţia care se ocupă de acreditarea cadrelor ştiinţifice nu a răspuns solicitării nici după expirarea termenului legal în care trebuia să o facă, istoricii au cerut instanţei de judecată să oblige CNAA să le satisfacă demersul.
„CNAA, prin răspunsul oferit părţilor, a recunoscut că a încălcat legea accesului la informaţie şi cea cu privire la petiţionare, ignorând cererea istoricilor. Pentru a-şi motiva întârzierea, abia în ajun, în regim de urgenţă, a fost creat un consiliu ad-hoc care să re-examineze teza”, a afirmat avocatul Alexandru Postică, reprezentantul istoricilor în instanţă. Contestatarii spun însă că noua comisie este cârpită şi subiectivă. Printre actualii experţi se numără Sergiu Nazaria şi Alexandru Roman, doi dintre prietenii lui Stepaniuc în implementarea „Istoriei integrate”.
„Noi am cerut crearea unei comisii de experţi independenţi. Or, în comisia creată de CNAA 90 la sută din membri sunt părtinitori”, a spus Sergiu Musteaţă, unul din reclamanţi. Potrivit lui Mihai Taşcă, CNAA nu a respectat propriile regulamente şi a admis ca Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedinţie să-i acorde în noiembrie 2007 titlul de doctor lui Stepaniuc, dată la care această instituţie nu era acreditată să acorde acest titlu. În altă ordine de idei, Sergiu Musteaţă a menţionat că în mai multe cazuri CNAA a recunoscut titlurile de doctor de la alte instituţii neacreditate, de aceea acum îi este frică să creeze un precedent de retragere a titlurilor ştiinţifice.
Gheorghe Gladchi, secretarul ştiinţific al CNAA, a declarat că cererea istoricilor este neîntemeiată şi că va fi respinsă. „Cu tot respectul pentru mediul academic, dar am admis tot ceea ce am putut admite din cerinţele lor. Mai mult nu putem face”, a adăugat el.
Amintim că, la 30 noiembrie 2007, la Academia de Administrare Publică de pe lângă preşedintele RM, ex-comunistul Victor Stepaniuc şi-a susţinut public teza de doctor în istorie, „Evoluţia statalităţii moldoveneşti în epoca contemporană”.
Vedeţi recenzia dr. în drept Mihai Taşcă la teza lui Stepaniuc
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲