Timisoara: Congresul pentru romanii de pretutindeni, editia XVIII
adăugat 08 octombrie 2009, 04:03, la Eveniment
În organizarea Asociaţiei "Astra Română" pentru Banat - Porţile de Fier şi românii de pretutideni, în perioada 9 - 12 octombrie, la Timişoara se va desfăşura tradiţionalul congres internaţional de istorie şi cultură pan-românească, ajuns în acest an la cea de-a XVIII-a ediţie.Manifestarea va debuta vineri, cu întâlnirea dintre preşedintele de onoare al congresului, ÎPSS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului şi, respectiv, secretarul executiv Cristea Sandu-Timoc, cu delegaţiile din Republica Moldova, Bucovina de Nord, Transcarpatia, Banatul de Vest, Timoc, Macedonia, Bulgaria şi Croaţia. Sâmbătă, de la ora 8, în holul central al Universităţii de Vest Timişoara va fi vernisată o expoziţie de carte, presă şi artă plastică a românilor de peste hotare, precum şi o expoziţie fotodocumentară, iar la ora 10, în Aula Magna, va fi oficiată deschiderea festivă a lucrărilor, în cadrul căreia este aşteptată adoptarea unei declaraţii comune.
La ora 12, în acelaşi loc va fi deschisă sesiunea de comunicări ştiinţifice (care va continua pe secţiuni a doua zi, de la ora 9, în incinta Liceului "Emanoil Ungureanu") - pentru ca, de la ora 17,30, la Sala Capitol a Filarmonicii "Banatul" şi în Piaţa Victoriei/Operei, să se desfăşoare festivalul panromânesc de folclor.
Un alt program artistic va fi oferit oaspeţilor, de la ora 22,30, la sala festivă a Liceului "Emanoil Ungureanu", iar a doua zi, de la ora 11,30, la Catedrala Mitropolitană a Timişoarei va fi oficiat un parastas pentru apărătorii identităţii româneşti din spaţiul sud-dunărean, trecuţi în eternitate. Ca şi la ediţiile anterioare, programul congresului se va încheia cu o vizită la Muzeul Porţilor de Fier din Drobeta-Turnu Severin, unde va fi organizată o lecţie deschisă de istorie, sub genericul "Vetrele de formare a limbii şi poporului român din Dacia Traiană şi Dacia Aureliană". Ediţia 2009 a congresului este consacrată împlinirii a 18 secole de la apariţia primelor forme de organizare creştină în spaţiul traco-daco-roman.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
- Nu pot crede ca Dacia lui Decebal a disparut pentru totdeauna, ca de la anul 106 e.n. in Dacia nu s-au mai nascut daci, ci numai venetici romani si ca nu s-a mai pastrat vita getodacilor macar in afara Daciei ocupate sii ca azi, in fosta Dacie, traiesc doar neam de vita de romani. Eminescu primul in Scrisoarea a III a pus la indoiala caracterul exclusiv romanic al romanilor de azi. Intr-adevar e imposibil ca in toate celelate 39 de provincii romane sa se pastreze cultura si populatia autihtona, iar in Dacia semeata veneticii romani sa-i substituie totalmente pe localnicii daci - e un neadevar. Auuu!!! - Unde sunteti, DACO-GETILOR DE PRETUTINDENIi, cand va veti aduna si voi prin congrese in tara lui Decebal - DACIA?