Tiraspolul la ordinele Moscovei, in intelegere cu Berlinul, a facut sa esueze negocierile in format „5+2” , tinute in capitala rusa
adăugat 22 iunie 2011, 13:55, 16:55 la Eveniment • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Negocierile în formatul „5+2” in problema conflictului transnistrean care au avut loc la Moscova, au eșuat, transmite Romanian Global News.
Poziția inflexibilă a delegației separatiste proruse de la Tiraspol nu a permis adoptarea unei decizii în acest sens pînă la sfîrșitul ședinței respective. Participanții au convenit să suspende runda de la Moscova pentru a purta consultări adiționale și vor reveni la discuții în capitala rusă într-o perioadă apropiată.
Delegația Republicii Moldova a reiterat că obiectivul principal al procesului de negocieri în format oficial îl constituie elaborarea statutului juridic special pentru regiunea transnistreană cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor recunoscute în plan internațional. Abordarea în cauză este împărtășită de către toți partenerii internaționali implicați în procesul de reglementare - Rusia, Ucraina, OSCE, Uniunea Europeană și SUA.
Deşi detalii despre agenda reuniunii nu au fost făcute publice, agenţiile de ştiri scriau că intenţia de a relua negocierile a eşuat, pe motiv că Tiraspolul s-a opus reluării negocierilor în formatul „5+2”. Drept urmare s-a decis suspendarea consultărilor pentru o scurtă perioadă. Ultima dată, consultările oficiale în format „5 +2” au avut loc la sfârşit de februarie 2006, la Tiraspol, scrie timpul.md.
Anticipând reuniunea de la Moscova, revista americană theTrumpet.com scria , cu referire la agenţia Stratfor Global Intelligence, că premierul rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel ar fi convenit deja asupra unei soluţii pentru Transnistria, în cadrul întrevederii pe care au avut-o la 14 iunie la Geneva. Potrivit publicaţiei, rezoluţia agreată de cei doi lideri ar presupune ca Transnistria să aibă reprezentanţi în Parlamentul de la Chişinău, iar forţelor de securitate ale UE să li se permită staţionarea pe teritoriul Transnistriei pentru a ajuta trupele ruseşti de acolo.
Stratfor notează că „detaliile specifice ale acestui acord sunt mai puţin importante decât însuşi faptul că Rusia şi Germania conlucrează pentru a-şi impune agenda în ceea ce priveşte securitatea europeană. „Semnificaţia reală a acestei rezoluţii ar fi ca Berlinul şi Moscova să convingă întreaga lume că o cooperare între Germania şi Rusia, în creştere în multe domenii, nu e o ameninţare”, menţionează publicaţia.
Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă
Federaţia Rusă promovează o politică sistematică de consfinţire juridică a noţiunii de „egalitate de drept” între Tiraspol şi Chişinău. Dar „egalitatea de drept” solicitată de Tiraspol şi Moscova ca precondiţie pentru relansarea negocierilor oficiale ar însemna să acceptăm, de la bun început, starea de fapt din regiunea transnistreană; să ne împăcăm cu gândul că viitorul stat va fi constituit din cel puţin doi subiecţi egali; că Tiraspolul şi, eventual, Comratul, în calitatea lor de subiecţi egali cu Chişinăul, vor putea apela, după bunul lor plac şi în pofida oricărui garant, la principiile dreptului internaţional, în special la dreptul la autodeterminare (a se citi „secesiune”); că Tiraspolul şi Comratul, în calitatea lor de subiecţi egali cu Chişinăul, vor putea apela la dreptul internaţional pentru a decide de sine stătător asupra staţionării trupelor străine pe teritoriul lor; că agenda de integrare europeană a Chişinăului vă fi torpilată definitiv de agenda integrării cu Rusia şi CSI a Tiraspolului şi Comratului etc.
A ignora aceste potenţiale riscuri înseamnă să nu înţelegi că, recunoscând „egalitatea de drept” a Tiraspolului în raport cu Chişinăul, mai ales în condiţiile divizării lor profunde pe criterii geopolitice, de fapt, semnezi actul de deces clinic al RM”. (Info-Prim Neo)
Moscova si Berlinul joaca la mai multe capete la Tiraspol
Autoritățile de la Moscova i-au promis liderului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, că-i vor asigura securitatea lui și familiei sale dacă renunță să participe la alegerile pentru președintele regiunii separatiste.
Cel puțin așa scrie publicația rusă „Kommersant”, care face trimitere la surse din cadrul autorităților rusești. Acestea i-ar fi propus protecție și familiei lui Smirnov, dar și afacerilor sale.
Despre faptul că Moscova nu-l dorește participarea lui Smirnov la alegerile care vor avea loc în decembrie s-a vehiculat și anterior. Chiar și așa, liderul separatist are o campanie electorală destul de activă. Se pare ca Rusia îl susține pe Anatolie Kaminskii în aceste alageri, pe care de multe ori l-a susținut și partidul „Edinaia Rosia”.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲