Transnistria si limba romana
adăugat 01 octombrie 2009, 07:31, la Opinii / Editoriale
Transnistria a reintrat brusc in ultimele zile pe agenda publica a diplomatiei europene. Vizita premierului de la Chisinau, Vladimir Filat, la Bruxelles a avut pe agenda si chestiunea conflictului inghetat de la Nistru - mai precis retragerea trupelor ruse, intitulate de mentinere a pacii.In paralel cu interventia lui Filat de la Bruxelles, chestiunea transnistreana a fost ridicata si in Adunarea Generala a ONU, unde ambasadorul Chisinaului, Alexandru Cujba, a afirmat ca guvernul sau "isi va revitaliza eforturile pentru retragerea trupelor straine si inlocuirea actualei misiuni de mentinere a pacii cu una multinationala care sa detina un mandat". Reactia NATO a fost facuta publica prin vocea asistentului secretarului general al Aliantei, Robert Simmons, care a reafirmat sprijinul organizatiei pentru Chisinau. Simmons a apreciat chiar ca retragerea trupelor si a munitiilor ruse din Transnistria ar duce la o imbunatatire a relatiilor NATO-Rusia.
Ideea unei forte multinationale de mentinere a pacii in Transnistria nu este noua - a fost lansata inca de la inceperea conflictului. Aparitia unor alte trupe decat cele ruse in stanga Nistrului poate avea un efect exploziv. Sau poate duce la incheierea rapida a conflictului. In orice caz, un corp militar sub egida Uniunii Europene sau a ONU ar duce la o disparitie extrem de rapida a regimului actual de la Tiraspol. Intrebarea care se pune este cat de reala poate fi o astfel de posibilitate? Din punctul de vedere al actualei guvernari de la Moscova, o astfel de posibilitate tine mai degraba de domeniul fanteziei.
Un proaspat raport comandat de Uniunea Europeana indica faptul ca Georgia a declansat razboiul din august trecut prin incercarea de a readuce sub control o regiune separatista. Rusia a rezolvat rapid conflictul inghetat - transformandu-l intr-unul fierbinte si recunoscand independenta separatistilor. De cateva saptamani, Rusia a si codificat intr-o lege dreptul sau de interventie militara pentru protejarea minoritatilor ruse din afara granitelor - chestiune care a pus imediat pe jar Ucraina. La toate acestea mai trebuie adaugat faptul ca Rusia inca are suspendata participarea la Tratatul Fortelor Conventionale din Europa - ceea ce ii permite sa-si miste trupele cum pofteste. Ramane de vazut cum va interpreta Rusia aceste initiative privitoare la reglementarea conflictului transnistrean.
O veste imbucuratoare vine insa de la Bruxelles: premierul Vladimir Filat a anuntat ca va reglementa juridic chestiunea limbii romane ca limba oficiala in Republica Moldova. In 1995 denumirea de "limba romana" din Constitutia Republicii Moldova a fost schimbata in "limba moldoveneasca" - o revitalizare a aberantei inventii staliniste. Separatistii transnistreni au sustinut permanent ca "limba romana" i-a provocat la secesiune si ca "pericolul romanizarii" i-a manat in lupta. Insa "limba moldoveneasca" nu i-a provocat in niciun fel la reunificare. Pana la urma, "limba moldoveneasca" a fost inventata in Transnistria si nu are decat sa ramana acolo.
In a 2a sesiune despre absolventii de liceu din Transnistria nici nu s-a pomenit,au locuri,nau locuri aparte.In lista finala nu-i nici un elev din Transnistria.
Absolventii nu stau acasa, au fost acceptati la Universitatile deschise de Rusia,chira daca au diplome in limba romana.Si apoi mai vorbiti de ajutor si vreti scoli in limba romana?Elevii si parintii cunosc aceste fapte si isi fac concluzii....in ce limba sasi faca studiile.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲