Transnistria - un dosar delicat care necesită multă diplomație
adăugat 17 ianuarie 2011, 12:18, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Eugen Carpov, vice-premier responsabil pentru reintegrare: „Trebuie să găsim cheia de compromis în relaţia cu Rusia, dar toți actorii din cadrul 5+2 au un rol foarte important”.
Eugen Carpov: „Reintegrarea reprezintă, de fapt, un scop al Republicii Moldova, care nu mai rabdă amânare. Şi suntem optimişti că această problemă trebuie să fie soluţionată. Se schimbă contextul, se schimbă realităţile, trăim într-o lume interconectată, trebuie să comunicăm cât mai mult între cele două maluri. Noi avem parteneri şi prieteni şi la Vest, şi la Est.”
Europa Liberă: Care va fi vocea Chişinăului?
Eugen Carpov: „Vocea Chişinăului va fi în interesul cetăţenilor de pe ambele maluri. Cu siguranţă, Moldova îşi doreşzte bunăstare. Moldova doreşte democraţie. Moldova doreşte integrare europeană. Sunt sigur şi vă asigur, că cetăţenii din Transnistria doresc aceleeaşi valori, aceleeaşi principii, aceleeaşi standarde. Deci, promovând standardele respective pe malul drept al Nistrului, cu siguranţă ele vor fi valabile şi pentru malul stâng. Noi vom încerca să construim poduri de interconexiune, bazate pe aceste valori, care sunt general umane, pe care nimeni nu poate să le conteste.”
Europa Liberă: În calitate de vicepremier, primul contact cu cine aţi vrea să-l aveţi? Ar putea fi acest contact cu Igor Smirnov?
Eugen Carpov: „Nu exclud, că voi avea contacte şi cu reprezentanţii administraţiei de la Tiraspol. O să stabilim în baza priorităţilor şi a realităţilor, pe care o să ni le planificăm.”
Europa Liberă: Au trecut aproape cinci ani de când s-a blocat procesul de negocieri în formatul 5+2. Acum există şanse pentru deblocarea lui?
Eugen Carpov: „Cred că există, pentru că este o dorinţă nu doar a Chişinăului. Este o dorinţă de a relua acest proces de negocieri în formatul existent 5+2 şi din partea majorităţii partenerilor. Prea mult timp a fost o lipsă de comunicare. Nu este bine nici pentru noi, nici pentru partenerii din stânga Nistrului, nici pentru ţările din regiune, nici pentru partenrii noştri strategici tradiţionali. Noi trebuie să revenim la dialog. Asta ar fi o temelie a acţiunilor, care urmează să le întreprindem. Dialogul trebuie să-l purtăm atât cu participanţii din cadrul formatului 5+2, cât şi cu alte organizaţii internaţionale, implicate în acest proces.”
Europa Liberă: Dialogul moldo-rus se va concentra prioritar pe soluţionarea conflictului transnistrean? Şi cum? În ce formă?
Eugen Carpov: „Dialogul moldo-rus include şi partea politică a relaţiilor noastre. Dialogul moldo-rus include un bloc foarte puternic şi important pentru ţara noastră care ţine de cooperarea economică. Dialogul moldo-rus include şi aspecte sociale, culturale, istorice, dacă vreţi, pe care trebuie să le avem în vedere şi să le promovăm în continuare.”
Europa Liberă: Bine, dar rolul pe care poate să-l joace Moscova cum îl vedeţi? Ce ar trebui să facă Kremlinul în situaţia dată?
Eugen Carpov: „Moscova are un rol important.”
Europa Liberă: Concret, care?
Eugen Carpov: „Deocamdată pot să spun asta, că are un rol foarte important. Noi va trebui să găsim acea cheie de compromis în relaţia cu Federaţia Rusă, care să ne permită să deschidem uşile pentru soluţionarea conflictului. Dar vreau să menţionez, că nu doar Federaţia Rusă este unicul actor care poate contribui la soluţionarea conflictului. Vreau să spun că toţi actorii din cadrul 5+2 au un rol foarte, foarte important.”
Europa Liberă: De ce Chişinăul pune miza şi pe Statele Unite ale Americii când e vorba de soluţionarea acestei probleme? Pentru că Washingtonul şi Moscova ar fi două puteri, care pot influenţa procesul de negocieri? De ce?
Eugen Carpov: „În general, Statele Unite sunt un partener strategici pentru Republica Moldova. Statele Unite sunt un actor foarte important pe arena internaţională. Statele Unite pot influenţa situaţia şi din ţara noastră prin servicii de mediere, de ajutor, pe care pot să-l acorde.”
Europa Liberă: Şi miza Bruxelles-ului în soluţionarea crizei transnistrene?
Eugen Carpov: „Bruxelles-ul îşi are rolul său aparte. În primul rând prin faptul că este o structură multilaterală, o organizaţie cu potenţial atât politic, cât şi economic şi de altă natură foarte puternic. Doi: Bruxelles-ul înseamnă 27 de ţări, care, fiecare în parte, poate să-şi aducă o contribuţie importantă. Deci, aici va trebui să ne concertăm relaţiile împreună cu Ministerul de Externe, aşa cum s-a făcut şi anterior, pentru a avea un dialog cât mai larg cu toate statele membre ale Uniunii Europene şi să putem beneficia din plin din experienţa şi expertiza acestei instituţii internaţionale importante.”
Europa Liberă: Pentru actuala guvernare dosarul transnistrean e un dosar greu? Dificil?
Eugen Carpov: „Este un dosar care necesită maximă atenţie, este un dosar delicat, un dosar care necesită multă diplomaţie atât pe intern, cât şi pe extern, şi care necesită muncă. Muncă asiduă, pe care trebuie s-o depună actualul Guvern.”
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲