Ucraina: Iuri Lushkov a fost declarat persona non grata
adăugat 13 mai 2008, 02:01, la Eveniment
Autorităţile de la Kiev i-au interzis primarului Moscovei Iuri Lushkov să mai intre în Ucraina în urma unei declaraţii făcute de acesta potrivit căreia portul Sevastopol nu aparţine Ucrainei. Serviciul secret ucrainean afirmă că primarul rus a ignorat avertismentele că acţiunile sale afectează integritatea teritorială şi interesele naţionale ale Ucrainei.Şefa biroului de presă al serviciului de securitate din Ucraina, Marina Ostapenko, a precizat că primarul Moscovei Iuri Lushkov a fost declarat persona non grata în ţară.
"Cetăţeanul Lushkov a încălcat avertismentul dat de noi şi a făcut din nou declaraţii care sunt în contradicţie cu legea referitoare la cetăţenii străini care ne vizitează ţara, drept pentru care domnului Lushkov i s-a interzis să mai intre în Ucraina începând cu 12 mai", a precizat reprezentanta serviciului de securitate de la Kiev.
Primarul Moscovei a ţinut duminică un discurs la Sevastopol, la aniversarea a 225 de ani de la formarea flotei Mării Negre care aparţine Rusiei, în care a spus că Moscova ar avea un drept legal asupra bazei navale de acolo.
"Sevastopol este o bază navală sovietică şi nu a fost niciodată dată Ucrainei. Sevastopol e o bază navală rusă care trebuie returnată Federaţiei Ruse. Cred că e o problemă care trebuie rezolvată de o instanţă internaţională", a declarat primarul Moscovei.
Oraşul Sevastopol e baza flotei Mării Negre a Rusiei. A fost transferat Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hrusciov în 1954, când Rusia şi Ucraina erau parte a Uniunii Sovietice.
Viitorul flotei este unul dintre subiectele de dispută între Rusia şi Ucraina. Relaţiile dintre cele două ţări s-au înrăutăţit pe fondul ambiţiei Ucrainei de a adera la NATO.
În 1997, Rusia şi Ucraina au reuşit să semneze un tratat prin care erau formate două marine diferite iar Rusia primea patru cincimi din fosta flotă a Mării Negre.
Tratatul prevedea că Rusia poate lua în concesiune unităţile portului Sevastopol până în 2017. Ucraina a anunţat că nu are de gând să prelungească tratatul după 2017.
Primarul Moscovei afirmă însă că statutul Sevastopolului nu e rezolvat şi că e nevoie de mediere internaţională.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲