UE cu ochii pe manevrele comunistilor de la Chisinau
adăugat 02 aprilie 2009, 11:24, la Eveniment
Europarlamentarul Maria Petre a cerut oficial ca Republica Moldova sa fie pusa la punctComisia Europeana "monitorizeaza atent situatia cu privire la presupusele interdictii de acces in Republica Moldova a unor cetateni romani, semnalate dupa data de 26 martie", a fost declaratia oferita de Christiane Hohmann, purtatoarea de cuvant a comisarului pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner. La solicitarea ZIUA, Hohmann a adaugat ca, in privinta alegerilor de pe 5 aprilie, Comisia spera ca Moldova isi va indeplini obligatiile de membra a OSCE, ceea ce va fi, de asemenea, monitorizat.
Situatia generata de statul vecin a determinat-o pe europarlamentara Maria Petre, membra a PDL si PPE, sa faca ieri o declaratie in plenul Parlamentului European, prin care solicita atat Comisiei cat si Consiliului sa ceara explicatii Chisinaului. "La sfarsitul saptamanii trecute cateva sute de cetateni romani au fost impiedicati sa intre pe teritoriul Republicii Moldova. Cei mai multi dintre ei fara nicio explicatie sau sub pretexte din cele mai bizare, cum ar fi ca nu au acte care sa arate ca nu sunt infectati cu virusul HIV", a spus Maria Petre. Europarlamentara a mai afirmat, transant, ca "abuzul este fara precedent. Niciodata, altor cetateni europeni nu li s-a incalcat atat de grosolan dreptul la libera circulatie. Sustin puternic drumul european al Republicii Moldova si al cetatenilor, ei dar protestez impotriva acestui abuz grosolan si rog Comisia Europeana si Consiliul sa ceara explicatii autoritatilor de la Chisinau, asa cum Romania a cerut deja prin vocea ministrului de Externe".
Contre Bucuresti-Chisinau
Seful diplomatiei romane Cristian Diaconescu afirmase ca "este regretabil ca autoritatile Republicii Moldova nu au inteles ca in relatia cu Uniunea Europeana respectarea normelor si principiilor europene nu este facultativa". Declaratia ministrului roman a fost facuta dupa ce premierul comunist Zinaida Greceanii a sustinut ca Republica Moldova nu va avea de suferit din partea UE, in urma opririi a sute de cetateni romani la granita, pentru ca "Bruxelles-ul cunoaste foarte bine" ca Romania "se implica in treburile interne ale Republicii Moldova". Ceea ce uita comunistii de la Chisinau este ca UE inseamna inclusiv Romania, si UE este parte a misiunii care ii va monitoriza si alegerile. Din partea Parlamentului European, de exemplu, s-a constituit o echipa de cinci europarlamentari din care fac parte trei romani: Maria Petre si Marian-Jean Marinescu, din partea PPE si Lucian Antochi, PSE, alaturi de baroneasa Emma Nicholson si socialista Marianne Mikko.
Marinescu acuza lipsa de bun-simt
In exclusivitate pentru ZIUA, Marian-Jean Marinescu, vice-presedinte al celui mai important grup parlamentar, al PPE, ne-a declarat ca va purta discutii, inainte de alegeri, cu reprezentanti ai partidelor, presei si societatii civile din Republica Moldova si, bineinteles, cu cei ai UE si OSCE de la fata locului. "Acum, stiti cum se intampla in astfel de zone - eu am si experienta unei misiuni similare in Ucraina - este foarte posibil ca in ziua alegerilor sa fie foarte multa ordine si disciplina si totul se se fi transat inainte, in timpul campaniei, adica ce se intampla acum", ne-a declarat europarlamentarul roman. "Sper sa nu am nicio problema la granita, pentru ca voi veni din Romania...", mai spune razand Marinescu. Revenind la o nota serioasa, europarlamentarul adauga: "Ceea ce s-a intamplat pana acum mi se pare complet deplasat. In 2009, sa faci asa ceva la granita unui stat european, este in afara tuturor regulilor internationale, diplomatice si chiar de bun-simt", afirma Marinescu.
Expertii de la Bruxelles apreciaza ca, pe masura ce se apropie data alegerilor din Republica Moldova, autoritatile de la Chisinau isi vor inaspri tratamentul la adresa Bucurestiului, inclusiv cu aportul serviciilor speciale din fostul spatiu sovietic desfasurate pe teritoriul Romaniei.
Nebunii din Basarabia voteaza la ordin
In Republica Moldova se afla, in prezent, internati in institutii de tratament psihiatric, aproximativ 4000 de persoane care voteaza asa cum le indica doctorii, a precizat directorul executiv al Comitetului Helsinki de la Chisinau, Teo Carnat. Prezent la conferinta "Regiunea Marea Baltica - Marea Neagra dupa razboiul din Georgia", organizata de Fundatia Moldova si Institutul pentru Stiinte Politice si Relatii Internationale la Iasi, Teo Carnat a precizat ca in aceeasi situatie se gasesc si cei incarcerati in penitenciare, care primesc ordin cum sa voteze de la gardieni. (G.D.)
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲