UE il obliga pe Voronin sa scoata viza pentru romani
adăugat 16 iunie 2009, 07:48, la Eveniment
Intalnirea ministrilor de Externe ai UE de ieri impune Chisinaului anularea deciziei de introducere a obligativitatii vizelor de intrare in Republica Moldova pentru cetatenii romani. Totodata, Consiliul UE doreste anchetarea evenimentelor ce au urmat scrutinului parlamentar din 5 aprilie. Alegerile anticipate de la Chisinau vor avea loc cel mai probabil la finele lunii iulie.Consiliul ministrilor de Externe ai UE (CAGRE) reunit ieri la Luxemburg a decis conditionarea lansarii negocierilor dintre Uniune si Republica Moldova de un nou acord privind acordarea de vize din partea Chisinaului catre toti cetatenii celor 27 de state membre ale UE, fara niciun fel de discriminare, transmite Mediafax. In documentul final al sedintei CAGRE, se precizeaza ca UE doreste inceperea negocierilor cu Chisinaul pentru un nou acord "imediat ce circumstantele o vor permite". "Consiliul a adoptat directivele de negociere de catre UE a unui nou acord cuprinzator UE-Republica Moldova, care va merge dincolo de actualul Acord de Parteneriat si Cooperare. Consiliul isi exprima dorinta de a incepe negocierile imediat ce circumstantele o vor permite. In acest context si avand in vedere inceperea negocierilor, Consiliul cere Republicii Moldova sa asigure tratament egal tuturor cetatenilor UE in ceea ce priveste politica vizelor si subliniaza importanta principiului bunei-vecinatati", se arata in documentul citat.
Informatia a fost confirmata si de seful diplomatiei romane, Cristian Diaconescu, care a declarat ieri pentru Mediafax ca ministrii de Externe ai UE reuniti la CAGRE au decis sa conditioneze lansarea negocierilor cu Republica Moldova pentru un nou acord de problema vizelor. Diaconescu a precizat ca dispozitia a fost introdusa la solicitarea Romaniei.
Ancheta antiviolenta
Consiliul UE a mai cerut demararea unei anchete care sa analizeze circumstantele in care s-au produs violentele din 7 aprilie, conform declaratiei lui Diaconescu. In perspectiva viitoarelor alegeri anticipate, oficialul roman a mai subliniat ideea asigurarii in Republica Moldova a cadrului democratic pentru alegerile urmatoare prin asigurarea libertatii de expresie si asigurarea accesului tuturor candidatilor la mass-media. De asemenea, potrivit ministrului, CAGRE cere Chisinaului sa asigure desfasurarea normala a procesului electoral in cooperare si in conformitate cu normele ODIHR, OSCE si Concluziile Comisiei de la Venetia.
Anticipate in iulie
Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a dizolvat ieri Legislativul de la Chisinau. Vicepresedintele Vladimir Turcan a anuntat ca alegerile anticipate vor avea loc la data de 29 iulie. Turcan a declarat ar fi bine ca decretul sa fie semnat cat mai curand, pentru ca sa aiba loc alegerile si sa revina situatia la normal. Sedinta parlamentara de ieri a fost tinuta intr-un climat tensionat, atat opozitia, cat si comunistii sabotandu-se reciproc. Nemultumirile opozitiei s-au centrat in jurul modificarii Codului Electoral, potrivit caruia, pragul electoral in Republica Moldova va fi coborat de la 6% cat este in prezent, la 5%, fapt ce le-ar permite comunistilor sa obtina aliati in viitorul Legislativ.
Deci dinozaure dan@, in caz de razboi intre NATO si Rusia, Transnistria si Basarabia vor trece in neant in cateva minute. Nici musca nu va mai ramane in viata pe acolo. Oare asta iti doresti?
Lumea e prea mica pentru a supravietui unui razboi cu armamentul actual. Dar tu calicule continua sa visezi, ca doar visele nu costa nimic dar nici nu produc nimic! Iar tot visand mereu, vei ramane calic mereu.
dan@, în curând China va da lovitura de graţie imperiului rus. Siberia a fost şi va fi provincie chineză. Iar UE şi NATO tremură deja în faţa nimicniciei Rusiei. Asa ca nu te lauda: Rusia este cea mai interesata sa nu aiba razboi cu NATO!
Ce au facut ei cu Serbia, asa vor face si cu Basarabia daca, sa presupunem, trupele NATO ar intra vreodata in Basarabia. Rusine tie, cap sec comunist!
dan@, fii rea, ia atitudine.
sincer, eu inteleg pornirile pro-statalitate ale unor moldoveni din stanga prutului, si pot sa le accept. dar de aici, paan sa emiti pretentii teritoriale asupra moldovei din dreapta prutului, asupra deltei dunarii si dobrogei (ca ea e in componenta romaniei), pe motiv ca nu-i locuita de romani, ca Romania e marele dusman al Moldovei e cale mare. eu in locul tau as cere teritoriul dintre ural si marea nordului, nu m-as multumi cu putin.
zi-mi, te rog, ce crezi despre rusia? despre ocupatia din 1812, despre rusificarea de dupa, despre ocupatia din 1940 si 45, si deportarile de dupa, despre raptul bugeacului si al basarabiei de nord, despre implicarea lor in transnistria.
si cum poti spune ca modlova din dreapta prutului a fost rapita de romania, cand unirea din 1857 s-a facut pe picior de egalitate dintre cele 2 principate, si Moldova a dat noului stat domnitorul si prim-ministrul.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲