UE merge pe mana Romaniei la Chisinau
adăugat 17 aprilie 2009, 08:22, la Opinii / Editoriale
Majoritatea institutiilor si organismelor europene ia pozitie impotriva lui VoroninParlamentul European isi asuma provocarile Bucurestilor, a declarat ieri presedintele acestui for, Hans-Gert Pottering, facand referire la situatia creata in urma violentelor autoritatilor comuniste de la Chisinau asupra tinerilor care au manifestat saptamana trecuta. Oficialul european a avut ieri o intrevedere cu ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, la o zi dupa ce seful diplomatiei romane afirma, in cadrul reuniunii Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, ca autoritatile de la Chisinau "au depasit limitele" si ca "Romania nu va alimenta retorica comunista". Tot ieri, legislativul de la Bruxelles a anuntat ca va trimite o misiune de informare si evaluare in Republica Moldova, care va fi formata din sapte membri (cate unul pentru fiecare grup politic din PE).
"Suntem o unica familie politica, suntem impreuna si ne asteptam ca toti sa respecte valorile europene. Parlamentul European spera ca Republica Moldova sa respecte valorile europene si va urmari indeaproape evolutiile din aceasta tara", a spus Pottering dupa intrevederea cu Diaconescu. El a mai declarat ca "Romania apartine UE si provocarile Romaniei reprezinta si provocarile noastre". Raspunsul UE la solicitarile Romaniei nu s-a lasat mult asteptat si a venit sub forma trimiterii mai multor delegatii ce vor avea misiunea de a analiza situatia de la Chisinau. Potrivit unor surse de la Bruxelles, citate de Agerpres, PE a decis trimiterea in Republica Moldova a misiunii intitulata "Pact finding mission" alcatuita din parlamentari europeni. La finalul anchetei, este de asteptat ca grupul de parlamentari sa intocmeasca un raport de evaluare ce ar urma sa stea la baza unei viitoare rezolutii a Parlamentului European privind aceasta tara. De asemenea, grupul socialistilor europeni a decis sa trimita propria misiune la Chisinau, iar grupul ALDE intentioneaza sa promoveze o rezolutie in legislativul european privind situatia din Republica Moldova. La randul sau, purtatorul de cuvant al Executivului comunitar, Amedeu Altafaj, declara ieri ca la Comisia Europeana se urmareste cu atentie situatia din Republica Moldova.
APCE vrea raport complet
Au existat si voci care au contestat reactia slaba a UE. Parlamentarii francez Josette Durrieu si lituanian Egidijus Vareikis, co-raportori pentru Republica Moldova din partea Comisiei de monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), au solicitat autoritatilor de la Chisinau "informatii complete" cu privire la desfasurarea evenimentelor ulterioare alegerilor legislative din 5 aprilie, informeaza un comunicat al APCE. La Chisinau, Comisia Electorala Centrala (CEC) a Republicii Moldova va anunta in cursul zilei de azi rezultatele renumararii voturilor de la scrutinul din 5 aprilie. Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a spus ca in prezent sunt aduse procesele verbale din circumscriptii. ( Madalin NECSUTU)
Rezultatul neschimbat
Renumararea voturilor alegerilor legislative de la 5 aprilie din Republica Moldova a confirmat rezultatele intiale ale scrutinului, conform caruia Partidul Comunistilor ar fi castigat aceste alegeri. Anuntul a fost facut ieri de catre secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, care a mai adaugat ca nu au fost descoperite fraude in favoarea niciunuia dintre candidati, relateaza Mediafax. "In urma renumararii voturilor nu au fost identificate fraude in favoarea vreunuia dintre candidati", a spus reprezentantul CEC. (M.N.)
Paste fara preoti romani
Doi preoti romani au primit sambata interdictia de a mai intra pe teritoriul Republicii Moldova, desi aveau toate actele valabile pana in august 2009.
Preotii Ion Bigea (foto) si Constantin Dumitrascu ne-au declarat marti la redactia ZIUA ca granicerii CSI din Vama Oancea-Cahul nu le-au mai permis accesul in Republica Moldova invocand decretul-lege dat miercurea trecuta de catre presedintele moldovean Vladimir Voronin prin care cetatenii romani nu mai voie sa intre pe teritoriul Moldovei decat cu viza de la Ministerul de Interne de la Chisinau.
"Sambata (11 aprilie -n.red.) la punctul de trecere Oancea-Cahul, granicerii moldoveni nu ne-au lasat sa intram din cauza ca aceasta legii data de Guvernul de la Chisinau care contine textual ca niciun roman indiferent de ce acte are nu va putea intra in Moldova", ne-a spus parintele Bigea.
Cei doi preoti au mai spus ca ambele comunitati locale din satele Vadul lui Isac si Larga Noua, unde acestia au parohii, sunt ingrijorate din cauza faptului ca slujbele de Sfintele Pasti vor ramane neoficiate.
Cazul celor doi preoti nu este unul singular, iar din informatiile pe care le avem, in zilele urmatoare, vor fi intreprinse controale ale Ministerului de Interne de la Chisinau la mai multe parohii din Republica Moldova care se afla sub patronajul Mitropoliei Basarabiei direct subordonata Patriarhiei de la Bucuresti. (M.N.)
Minciunile rusesti ale lui Voronin
Dupa ce marti presedintele Romaniei Traian Basescu a demontat punct cu punct toate acuzele Chisinaului, miercuri seara, liderul moldovean Vladimir Voronin a decis sa reia, intr-un discurs televizat, in limba rusa, retorica comunista.
Presedintele moldovean a facut apel la amnistierea participantilor la manifestatiile din 7 aprilie si la suspendarea tuturor proceselor judiciare impotriva acestora, precizand insa ca aceste masuri nu ii vizeaza pe criminalii recidivisti. Voronin a incercat din nou sa paseze responsabilitatea violentelor desfasurate saptamana trecuta la Chisinau pe seama Romaniei si a acuzat opozitia de peste Prut ca incearca sa preia puterea prin orice fel de mijloace. Liderul comunist a mai spus ca Ambasada Romaniei la Chisinau a fost locul unor intrevederi conspirative ale unor politicieni, iar la Bucuresti au fost mobilizati voluntari, care au fost trimisi peste granita pentru a lua parte la actiunile de protest. "In tara exista forte care sunt capabile sa sacrifice institutiile democratice, respectul fata de lege, optiunea europeana a Republicii Moldova si statalitatea ei de dragul ambitiilor de a accede la putere", a spus Voronin, care a tinut sa prezinte propria viziune asupra relatiilor moldo-romane. ( Madalin NECSUTU)
Mizsei smereste opozitia basarabeana
Reprezentantul UE in R. Moldova, ungurul Kalman Mizsei, s-a erijat ca mediator intre partidele de opozitie si comunisti, dupa o intalnire cu Voronin. Conform presei de la Chisinau, el a indemnat opozitia sa constituie organele de conducere ale parlamentului si sa voteze pentru numirea noului guvern.
Mizsei solicita implicit recunoasterea rezultatului alegerilor si renuntarea la acuzatiile de frauda electorala. El mai recomanda politicienilor moldoveni "sa renunte la limbajul incorect" si "sa fie smeriti". Mizsei nu a spus nimic despre fraudele electorale sau gravele incalcari ale drepturilor omului. Pe durata mandatului sau, reprezentantul UE a cerut fonduri europene pentru ONG-urile din Transnistria infiintate de serviciile secrete ruse, laudand "societatea civila" si "pluralismul" de la Tiraspol. Kalman Mizsei a criticat Romania pentru ca nu semneaza Tratatul cu Moldova si acorda cetatenia romana moldovenilor, ambele decizii fiind atribute suverane ale statului roman, fara legatura cu UE. ( George SCARLAT)
Iurie Rosca cere opiniei publice lucididate
"Exercitii de luciditate pe timp de psihoza colectiva", se intituleaza un text al lui Iurie Rosca, presedintele PPCD, membru al PPE, din Basarabia, adresat ca replica la toate acuzatiile si dezinformarile care circula in mass-media de pe ambele maluri ale Prutului. Iurie Rosca afirma, cu referire la actuala "Opozitie", ca devastarea "celor doua cladiri ale principalelor institutii ale statului a fost o actiune planificata din timp pentru cazul esecului electoral al catorva grupari politice controlate si ele din exterior".
Rosca acuza la randul sau ca "aventurierii din AMN, PLDM si PL, dupa ce au organizat devastarea sediilor Presedintiei si a Parlamentului, au dat vina pentru intregul dezastru initial pe Voronin si pe autoritati in ansamblu, apoi au extins-o asupra PPCD si a organizatiei de tineret crestin-democrat Noua Generatie".
Iurie Rosca mai atrage atentia ca presa, din pacate, s-a grabit de multe ori sa preia informatii fara a le verifica nici macar dintr-o a doua sursa, daramite o a treia, dezinformarea devenind astfel "o arma de razboi". Astfel, "Ion Duminica, unul din fotoreporterii ziarului FLUX, este dat in imagini trunchiate, ca sa nu i se vada aparatul de fotografiat in maini, in preajma intrarii in Presedintie in momentul atacului din 7 aprilie".
La fel, mai afirma Rosca, fostul deputat PPCD Vlad Cubreacov, care a reusit sa iasa in ultimul moment din cladirea Parlamentului, este prezentat si el ca "participant la acele actiuni criminale".
"Pana si individul care a instalat drapelul pe cladirea Presedintiei imi este pus mie in carca", desi insul respectiv a aparut in preajma "enigmaticei" jurnaliste Natalia Morari, spune Rosca. "Adunarile noastre au fost intotdeauna pasnice, non-violente, iar scopul lor a fost de fiecare data afirmarea si apararea unor valori si idealuri nationale si democratice", mai afirma Rosca aratandu-se dezamagit pentru faptul ca tinerii protestatari au fost folositi ca "o simpla masa de manevra". (V.R.)
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲