Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:10

 

UE merge pe mana Romaniei la Chisinau

adăugat 17 aprilie 2009, 08:22, la Opinii / Editoriale

Majoritatea institutiilor si organismelor europene ia pozitie impotriva lui Voronin

Parlamentul European isi asuma provocarile Bucures­tilor, a declarat ieri prese­dintele acestui for, Hans-Gert Pottering, facand refe­rire la situatia creata in urma violen­telor autoritatilor comuniste de la Chisinau asupra tine­rilor care au manifestat sap­tamana trecuta. Oficialul euro­pean a avut ieri o intrevedere cu ministrul de Externe, Cristi­an Diaconescu, la o zi dupa ce seful diplomatiei romane afirma, in cadrul reuniunii Comisiei pentru Afaceri Ex­terne a Parlamentului Euro­pean, ca autoritatile de la Chisinau "au depasit limi­tele" si ca "Romania nu va alimenta retorica comunis­ta". Tot ieri, legislativul de la Bruxelles a anuntat ca va trimite o misiune de informare si evaluare in Republica Moldova, care va fi formata din sapte membri (cate unul pentru fiecare grup politic din PE).


"Suntem o unica familie politica, suntem impreuna si ne asteptam ca toti sa respecte valorile europene. Parlamentul European spera ca Republica Moldova sa respecte valorile europene si va urmari indeaproape evolutiile din aceasta tara", a spus Pottering dupa intrevederea cu Diaconescu. El a mai declarat ca "Romania apartine UE si provocarile Romaniei reprezinta si provocarile noastre". Raspunsul UE la solicitarile Romaniei nu s-a lasat mult asteptat si a venit sub forma trimiterii mai multor delegatii ce vor avea misiunea de a analiza situatia de la Chisinau. Potrivit unor surse de la Bruxelles, citate de Agerpres, PE a decis trimiterea in Republica Moldova a misiunii intitulata "Pact finding mission" alcatuita din parlamentari europeni. La finalul anchetei, este de asteptat ca grupul de parlamentari sa intocmeasca un raport de evaluare ce ar urma sa stea la baza unei viitoare rezolutii a Parlamentului European privind aceasta tara. De asemenea, grupul socialistilor europeni a decis sa trimita propria misiune la Chisinau, iar grupul ALDE intentioneaza sa promoveze o rezolutie in legislativul european privind situatia din Republica Moldova. La randul sau, purtatorul de cuvant al Executivului comunitar, Amedeu Altafaj, declara ieri ca la Comisia Europeana se urmareste cu atentie situatia din Republica Moldova.

APCE vrea raport complet

Au existat si voci care au contestat reactia slaba a UE. Parlamentarii francez Josette Durrieu si lituanian Egidijus Vareikis, co-raportori pentru Republica Moldova din partea Comisiei de monitorizare a Adu­narii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), au solicitat autoritatilor de la Chisinau "informatii complete" cu privire la desfasurarea evenimentelor ulterioare alegerilor legislative din 5 aprilie, informeaza un comunicat al APCE. La Chisinau, Comisia Electorala Centrala (CEC) a Republicii Moldova va anunta in cursul zilei de azi rezultatele renumararii voturilor de la scrutinul din 5 aprilie. Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a spus ca in prezent sunt aduse procesele verbale din circumscriptii. ( Madalin NECSUTU)

Rezultatul neschimbat

Renumararea voturilor alegerilor legislative de la 5 aprilie din Republica Moldova a confirmat rezultatele intiale ale scrutinului, conform caruia Partidul Comunistilor ar fi castigat aceste alegeri. Anuntul a fost facut ieri de catre secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, care a mai adaugat ca nu au fost descoperite fraude in favoarea niciunuia dintre candidati, relateaza Mediafax. "In urma renumararii voturilor nu au fost identificate fraude in favoarea vreunuia dintre candidati", a spus repre­zentantul CEC. (M.N.)

Paste fara preoti romani

Doi preoti romani au primit sambata interdictia de a mai intra pe teritoriul Republicii Moldova, desi aveau toate actele valabile pana in august 2009.

Preotii Ion Bigea (foto) si Constantin Dumitrascu ne-au declarat marti la redactia ZIUA ca granicerii CSI din Vama Oancea-Cahul nu le-au mai permis accesul in Republica Moldova invocand decretul-lege dat miercurea trecuta de catre presedintele moldovean Vladimir Voronin prin care cetatenii romani nu mai voie sa intre pe teritoriul Moldovei decat cu viza de la Ministerul de Interne de la Chisinau.

"Sambata (11 aprilie -n.red.) la punctul de trecere Oancea-Cahul, granicerii moldoveni nu ne-au lasat sa intram din cauza ca aceasta legii data de Guvernul de la Chisinau care contine textual ca niciun roman indiferent de ce acte are nu va putea intra in Moldova", ne-a spus parintele Bigea.

Cei doi preoti au mai spus ca ambele comunitati locale din satele Vadul lui Isac si Larga Noua, unde acestia au parohii, sunt ingrijorate din cauza faptului ca slujbele de Sfintele Pasti vor ramane neoficiate.

Cazul celor doi preoti nu este unul singular, iar din informatiile pe care le avem, in zilele urmatoare, vor fi intreprinse controale ale Ministerului de Interne de la Chisinau la mai multe parohii din Republica Moldova care se afla sub patronajul Mitropoliei Basarabiei direct subordonata Patriarhiei de la Bucuresti. (M.N.)

Minciunile rusesti ale lui Voronin

Dupa ce marti presedintele Romaniei Traian Basescu a demontat punct cu punct toate acuzele Chisinaului, miercuri seara, liderul moldovean Vladimir Voronin a decis sa reia, intr-un discurs televizat, in limba rusa, retorica comunista.

Presedintele moldovean a facut apel la amnistierea participantilor la manifestatiile din 7 aprilie si la suspendarea tuturor proceselor judiciare impotriva acestora, precizand insa ca aceste masuri nu ii vizeaza pe criminalii recidivisti. Voronin a incercat din nou sa paseze responsabilitatea violentelor desfasurate saptamana trecuta la Chisinau pe seama Romaniei si a acuzat opozitia de peste Prut ca incearca sa preia puterea prin orice fel de mijloace. Liderul comunist a mai spus ca Ambasada Romaniei la Chisinau a fost locul unor intrevederi conspirative ale unor politicieni, iar la Bucuresti au fost mobilizati voluntari, care au fost trimisi peste granita pentru a lua parte la actiunile de protest. "In tara exista forte care sunt capabile sa sacrifice institutiile democratice, respectul fata de lege, optiunea europeana a Republicii Moldova si statalita­tea ei de dragul ambitiilor de a accede la putere", a spus Voronin, care a tinut sa prezinte propria viziune asupra relatiilor moldo-romane. ( Madalin NECSUTU)

Mizsei smereste opozitia basarabeana

Reprezentantul UE in R. Moldova, ungurul Kalman Mizsei, s-a erijat ca medi­ator intre partidele de opozitie si comunisti, dupa o intalnire cu Voronin. Conform presei de la Chisinau, el a indemnat opozitia sa constituie organele de conducere ale parlamentului si sa voteze pentru numirea noului guvern.

Mizsei solicita implicit recu­noasterea rezultatului alegerilor si renuntarea la acuzatiile de frauda electorala. El mai reco­manda politicienilor moldoveni "sa renunte la limbajul incorect" si "sa fie smeriti". Mizsei nu a spus nimic despre fraudele electorale sau gravele incalcari ale drepturilor omului. Pe durata mandatului sau, reprezentantul UE a cerut fonduri europene pentru ONG-urile din Transnistria infiintate de serviciile secre­te ruse, laudand "societatea civila" si "pluralismul" de la Tiraspol. Kalman Mizsei a criticat Romania pentru ca nu semneaza Tratatul cu Moldova si acorda cetatenia romana moldovenilor, ambele decizii fiind atribute suverane ale statului roman, fara legatura cu UE. ( George SCARLAT)

Iurie Rosca cere opiniei publice lucididate

"Exercitii de luciditate pe timp de psihoza colectiva", se intituleaza un text al lui Iurie Rosca, presedintele PPCD, membru al PPE, din Basarabia, adresat ca replica la toate acuzatiile si dezinformarile care circula in mass-media de pe ambele maluri ale Prutului. Iurie Rosca afirma, cu referire la actuala "Opozitie", ca devastarea "celor doua cladiri ale principalelor institutii ale statului a fost o actiune planificata din timp pentru cazul esecului electoral al catorva grupari politice controlate si ele din exterior".

Rosca acuza la randul sau ca "aventurierii din AMN, PLDM si PL, dupa ce au organizat devastarea sediilor Presedintiei si a Parlamentului, au dat vina pentru intregul dezastru initial pe Voronin si pe autoritati in ansamblu, apoi au extins-o asupra PPCD si a organizatiei de tineret crestin-democrat Noua Generatie".

Iurie Rosca mai atrage atentia ca presa, din pacate, s-a grabit de multe ori sa preia informatii fara a le verifica nici macar dintr-o a doua sursa, daramite o a treia, dezinformarea devenind astfel "o arma de razboi". Astfel, "Ion Duminica, unul din foto­reporterii ziarului FLUX, este dat in imagini trunchiate, ca sa nu i se vada aparatul de fotogra­fiat in maini, in preajma intrarii in Presedintie in momentul atacului din 7 aprilie".

La fel, mai afirma Rosca, fostul deputat PPCD Vlad Cubreacov, care a reusit sa iasa in ultimul moment din cladirea Parlamentului, este prezentat si el ca "participant la acele actiuni criminale".

"Pana si individul care a instalat drapelul pe cladirea Presedintiei imi este pus mie in carca", desi insul respectiv a aparut in preajma "enigmaticei" jurnaliste Natalia Morari, spune Rosca. "Adunarile noastre au fost intotdeauna pasnice, non-violente, iar scopul lor a fost de fiecare data afirmarea si apa­rarea unor valori si idealuri na­tionale si democratice", mai afir­ma Rosca aratandu-se dezamagit pentru faptul ca tinerii protestatari au fost folositi ca "o simpla ma­sa de manevra". (V.R.)

Autor: ZIUA
Sursa: www.ziua.net
opaa! a aparut si marele psiho analist Rosca. vad ca are un vocabular profesionist:\"simpla masa de manevra\"...las\' baiete nu te teme ca are kgbeu\' grija di luciditatea din moldova si inca foarte bine
A comentat crizis 17 aprilie 2009, 10:15
curva de Rosca!!!
A comentat @ 17 aprilie 2009, 13:10
Băi fratilor, poate vreti să spuneti invers că Romania merge pe mâna UE. De când RO este mai mare ca UE.
A comentat Gogu 18 aprilie 2009, 14:48


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0671 secunde