Ultima zi de discuții în cadrul seminarului “Informație – Mesaj – Atitudine”
adăugat 08 aprilie 2012, 15:50, la Eveniment • Articol publicat de Ana Cristiuc
În ultima zi a lucrărilor seminarului „Informație – Mesaj – Atitudine”, participanții s-au întâlnit cu domnul Emil Hurezeanu, jurnalist, doamna Maria Țoghină, jurnalist Radio România, membru CA, doamna Doina Melinte, Președinte al Autorității Naționale pentru Sport și Tineret, domnul Radu Găină, realizator TVR și domnul Bogdan Gavrilă, CRSC.
Domnul Emil Hurezeanu a făcut referire la aspecte ce țin de identitate, trecut și amintire istorică, ca factor deteminant al prezentului. Acesta a relevat, pe baza exemplelor țărilor Europei, diferențele de percepție ale fiecărui popor în funcție de experiențele culturale și istorice ale acestora. Răspunzând unor curiozități ale participanților, jurnalistul i-a antrenat într-o discuție liberă cu privire la subiecte din actualitatea României și Republicii Moldova în context european.
Doamna Maria Țoghină, jurnalist Radio România, a făcut apel la responsabilitatea mesajelor transmise prin intermediul diverselor canale media, ținând cont, în primul rând, de măsura în care informația difuzată servește interesului public. Doamna Maria Țoghină a dat câteva exemple de știri pline de neadevăruri fabricate și lansate în spațiul public doar pentru “valoarea” lor „senzațională”. Ea i-a îndemnat, în acest sens, pe tineri să învețe a selecta și a distribui informații corecte și utile publicului pentru a deveni credibili.
Doamna Doina Melinte, Președinte al Autorității Naționale pentru Sport și Tineret, a discutat cu participanții pe marginea politicilor de tineret din ambele state, identificând o serie de proiecte care pot fi dezvoltate, deopotrivă, în România și Republica Moldova.
Regizorul Radu Găină a făcut o incursiune în istoria televiziunii, trecând în revistă toate etapele de dezvoltarea a acesteia, în contextul mai larg al evoluției culturii, cinematografiei și a lucrărilor științifice. Jurnalistul i-a chemat pe tineri să realizeze o paralelă între televiziune și postmodernitate, în încercarea de a urmări impactul celei din urmă asupra tuturor mijloacelor de informare – presă scrisă, radio, televiziune sau blog.
Bogdan Gavrilă, voluntar în cadrul Centrului de Resurse pentru Societate Civilă, a prezentat o serie de tehnici neconvenționale de comunicare, încurajând tinerii să fie deschiși spre schimbare și explorarea noilor metode de cunoaștere și îmbunătățire a propriilor abilități.
Mâine, 8 aprilie, seminarul “Informație – Mesaj – Atitudine”, organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret, își încheie lucrările.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲