Un “7 OCTOMBRIE” controversat
adăugat 08 octombrie 2009, 03:50, la Interviu / Reportaj
Zilei de 7 octombrie ii pot fi asociate o serie de evenimente triste si chiar tragice. Vreau sa vorbesc despre trei din ele.La 7 octombrie se implineste jumatate de an de la drama prin care a trecut o Republica Moldova in schimbare, saturata de un regim comunist primitiv, dar retusat cu trasaturi false de europeism. Este ziua in care cei care au protestat deschis si liber impotriva minciunii electorale ascunse de “adeptii” lui Voronin au fost confundati si mestecati cu grupuri de diversionisti, dupa care maltratati si speriati de autoritatile asmutite. Este o data cand multi din acei participanti ai manifestatiilor anti-comuniste isi vor aminti de concetatenii lor decedati cu jumatate de an in urma ai caror ”ucigasi” probabil nu vor mai fi depistati. Urmele insa nu s-au sters definitiv si cu certitudine protestatarii din aprilie 2009 vor cere azi in mod repetat pedepsirea “capilor” organelor de mentinere a fortei de la Chisinau si cea a sefilor lor care au ordonat obstructionarea demonstratiilor si intimidarea tinerilor antrenati in acestea, cu aplicarea celor mai dure si anti-umane masuri inaplicabile nici fata de criminalii de razboi si teroristii de calibru.
Tot la 7 octobrie, peste 350 de persoane din Rusia si alte tari vor comemora stingerea din viata a jurnalistei ruse, Anna Politkovskaya, care cu trei ani in urma a fost asasinata in modul cel mai crud chiar langa scara blocului in care locuia. Motivul crimei a fost unul similar cu cel al tinerilor moldoveni omorati in circumstante violente. Pentru libertatea expresiei, dar si a gandirii critice fata de guvernanti si faradelegile comise de acestia, aceste persoane au fost eliminate, in mod deliberat si organizat - in cazul Annei Politkovskaya, iar intr-o forma accidentala, dar la fel de sinistra, in situatia protestatarilor moldoveni.
Nici dupa promisiunile publice ale Presedintelui rus, Dmitri Medvedev, de a asigura suprematia legii pentru a apara jurnalistii si activistii pentru drepturile omului din tara, situatia nu s-a schimbat. Azi, fata de aceasta si cu scopul comemorarii decesului jurnalistei Politkovskaya, cateva oganizatii non-guvernamentale din Franta vor desfasura diverse actiuni publice. Acestea vor cere Uniunii Europene sa elaboreze masuri pentru protectia persoanelor din sfera jurnalistica si a cea a drepturilor omului din Rusia.
Si nu in ultimul rand, la 7 octombrie, ex-presedintele Rusiei, iar acum sef al Guvernului rus, Vladimir Putin implineste 57 de ani. De evolutia acestei personalitati poate fi legat declinul democratiei rusesti, care a si condus la proliferarea vertiginoasa a amenintarilor la adresa celor mai proeminenti si independenti fata de guvernare activisti din sectorul asociativ si mediatic rusesc.
Totodata, ca urmare a influentei acestui lider rus, a fost posibila deraierea Moldovei de la calea democratica. Chiar si comportamentul autoritatilor moldovene in frunte cu Voronin, manifestat pe deplin in aprilie 2009, dar si pana la aceasta, a fost inspirat din metodele folosite in Rusia in perioada lui Putin, perpetuate si pe timpul predecesorului lui, D. Medvedev.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲