(VIDEO) Un an de asociere la Uniunea Europeană
adăugat 28 iunie 2015, 08:14, la Eveniment • Articol publicat de Octavian Balan
Astăzi, Republica Moldova împlinește un an de când este membru asociat al Uniunii Europene. Pe 27 iunie, 2014, în cadrul summit-ului comunitar de la Bruxelles, țara noastră s-a angajat într-un proces amplu de racordare a politicii și economiei la standardele europene. Obligațiile asumate sunt însă îndeplinite doar pe hârtie, spun experții. Ei susțin că autoritățile au vegheat mai degrabă asupra unor indicatori statistici cantitativi, decât au promovat reforme veritabile.
Amintim că Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova face referire la principiile pe care urmează să se bazeze cooperarea între UE și ţara noastră, dar și la angajamentele pe care și le-a asumat Moldova pentru a consolida democrația, statul de drept, respectarea drepturilor omului şi libertăților fundamentale. Este accentuată necesitatea reformelor din justiție pentru a asigura un sistem judiciar independent, supremația legii și dreptul la un proces echitabil; este stipulat angajamentul pe care și l-a asumat Republica Moldova în combaterea corupției, crimei organizate și a traficului de ființe umane. Documentul face referire și la reformarea organelor procuraturii, fortificarea mecanismelor de luptă anticorupție, amendarea legii privind testarea integrității profesionale a funcționarilor publici și a judecătorilor, precum și revizuirea Constituției pentru ajustarea normelor penale referitoare la îmbogățirea ilicită şi confiscarea extinsă. Totodată, pe partea economică, Acordul de Asociere prevede crearea Zonei de Liber Schimb, ce presupune că aproximativ 95 la sută din taxe ar urma să fie reduse la zero. Imediat după semnare, autoritățile estimau că preţurile la produsele de consum vor scădea, va crește competitivitatea producătorilor autohtoni și vor fi diversificate relațiile cu partenerii economici străini. Pe termen mediu, exporturile moldoveneşti pe piaţa comunitară urmează să crească cu 15 la sută, iar importurile cu 6-8 procente. Implementarea Zonei de Liber Schimb presupune o creștere suplimentară a PIB-ului Moldovei cu aproximativ 6%. Potrivit experţilor, la un an de la semnarea Acordului de Asociere, din cauza lipsei unui program de implementare a documentului, avantajele asocierii nu sunt pe deplin valorificate.
Amintim că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a fost semnat la 27 iunie 2014, iar în data de 2 iulie 2014 Parlamentul a ratificat acordul cu majoritatea voturilor. Până în prezent, 18 state membre ale Uniunii Europene din cele 28 au ratificat acest document.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲