Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:04

 

Un an de la protestele tineretului din 6-7 aprilie

adăugat 06 aprilie 2010, 07:27, la Opinii / Editoriale

Un an de la protestele tineretului din 6-7 aprilie

Valentina Ursu în dialog cu ministrul justiției, Alexandru Tănase și cu Igor Dodon, deputat comunist, despre împrejurările care au condus la proteste post-electorale și reprimarea lor de către guvernarea comunistă.


A trecut un an de la alegerile din 5 aprilie, dar pulsul tensiunilor politice de la Chişinău e la fel de intens si pana astazi. Acum un an la 6 aprilie 2009 erau declanşate acţiunile de protest in Piața MAN din Chisinau, ziua când Comisia Electorală Centrală încă nu încheiase numărarea voturilor şi nu anunţase rezultatele finale ale alegerilor, iar observatorii internaţionali din partea OSCE, ai Consiliului Europei etc. încă nu-şi anunţaseră concluziile pe marginea scrutinului parlamentar. Evenimentele de acum un an privite în toată complexitatea lor, impreuna cu fostul deputat PLDM Alexandru Tanase, Ministrul Justitiei, si cu fostul vicepremier Igor Dodon, deputat comunist.

După anuntarea primelor rezultate oficiale de către Comisia Electorală Centrală, conform cărora Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a obţinut pentru a treia oară consecutiv majoritatea în Parlament, reprezentanţi ai societăţii civile—Asociaţia Obştească „Hyde Park” şi Think Moldova— au declarat ziua de 6 aprilie drept „Ziuă Naţională de Doliu” şi au chemat pe cei interesaţi să se adune pentru a aprinde lumânări în PMAN. Vestea despre demonstraţie s-a răspândit rapid, adunând circa 15 mii de participanţi in centrul Chisinaului. Tinerii au scandat sloganuri ca „Alegeri repetate”, „Jos dictatura” sau „Nu fraudării alegerilor”, iar protestele s-au desfăşurat fără incidente in acea zi de 6 aprilie.

Europa Liberă: În ce proporţii a fost totusi fraudat scrutinul din anul trecut din 5 aprilie?


Alexandru Tanase: Eu cred ca ar fi mai exact sa vorbim, mai intai de toate, despre atmosfera in care au avut loc aceste alegeri, atmosfera in care a existat Republica Moldova pana la data de 5 aprilie 2009. Este foarte greu sa nu cad de acord ca modul cum s-au desfasurat alegerile, modul cum au fost stabilite regulile de joc, cum au fost utilizate resursele administrative, in mod absolut clar indica că nu au fost alegeri libere si corecte.

Alexandru Tănase
Daca ar fi sa ne referim la partea tehnica, ne amintim cum totii acea incurcatura care a avut loc ca rezultat al modului cum au fost intocmite listele electorale, unde apareau 2 persoane concomitent, unde persoanele erau mutate de la o adresa la alta, în unele liste au aparut persoane decedate. Toate aceste elemente, cumulate la un loc, sigur ca ne indica că acele alegeri din 5 aprilie nu au fost unele libere si corecte, şi rezultatul lor a fost manipulat.

Europa Liberă: Dar PCRM si pana astazi continua sa sustina ca totusi acel scrutin a fost liber si corect, asa e domnule Dodon?

Igor Dodon: In primul rand, foarte corect ati mentionat „pe cat de mult au fost fraudate alegere”, deoarece, daca sa ne aducem aminte, tragicele evenimente din 7 aprilie au fost conditionate anume de declaratiile liderilor opozitiei de pe atunci, ca alegerile au fost fraudate. Vreau sa mentionez ca alegerile din 5 aprilie au fost calificate drept libere si independente şi conform standartelor internationale de toate organizaţiile internationale, atat din est cat si din vest. Sa spui ca au fost fraudate si sa nu vii nici cu un exemplu concret? Deoarece suntem la un an, si pana acum n-au fost prezentate dovezi ca au fost fraudate alegerile – doar declaratii. În opinia noastra, alegerile din 5 aprilie n-au fost fraudate.

Europa Liberă: Domnule Tanase, există aceste argumente? Totusi ati ajuns in instanţe de judecată cu acele fraude electorale? Se examinează anumite cazuri?

Alexandru Tanase: Aceste argumente există. Noi am depus chiar in acea perioadă toate contestatiile respective si la CEC si la Curtea de Apel. Dar va amintiti foarte bine cum se luau deciziile pe atunci, inclusiv si in instantele de judecata. Din pacate lipsa unor mecanisme independente si eficiente a condus acolo unde a condus: Curtea Constitutională a validat rezultatele acelor alegeri. Dupa validarea rezultatelor de catre Curtea Constitutionala au ramas inchise toate caile judiciare de a mai proba ceva. Am inteles ca exista o serie de sesizari la Procuratura Generală, din cate am inteles din declaratiile facute la o emisiune televizată, acele incalcari care au avut loc in alegerile din 5 aprilie ar fi în proces de investigatie. As prefera sa asteptam rezultatul investigatiilor şi mai apoi sa venim cu anumite comentarii.

Europa Liberă: Domnule Dodon, vreau sa va intreb pe dumneavoastră, cum au pierdut comunistii niste alegeri aproape corecte, aşa cum le spuneţi dumneavoastră?

Igor Dodon: La alegerile din 5 aprilie, dumneavoastră ati mentionat din start, a fost a 3-a victorie consecutiva a Partidului Comunistilor in Republica Moldova. S-au obţinut 60 de mandate, aşa ca nu putem vorbi despre o pierdere.
Igor Dodon alături de Vladimir Voronin


Europa Liberă: Dar cu cel 60 de mandate PCRM nu ati putut alege presedintele tarii.

Igor Dodon: De aceea ca s-a procedat democratic. De aceea ca nu s-au modificat legi, de aceea ca nu s-a incercat modificarea constitutiei, ceea ce face acum guvernarea liberal-democrată. Comunistii, care tot timpul au fost invinuiti ca nu sunt democrati, au fost acei care au respectat intocmai Constitutia, comparativ cu cei care sunt acum la guvernare. Comunistii nu au incercat atunci, cu toate parghiile, sa se mentina la putere.

Acum asistam la o situatie viceversa: guvernarea liberal-democrata face tot posibilul, prin toate parghiile, prin incalcarea Constitutiei sa se mentina la guvernare. Este o diferenţa absolut evidenta. Si mai este inca o intrebare: va fi oare in stare guvernarea liberal-democrată, la fel ca si partidul comunistilor, vorbim de alegerile din 29 iulie, in momentul cand vor trebui sa plece, va fi posibil ca ei sa procedeze la fel cum au procedat comunistii in septembrie-august anul trecut? Cred ca nu, si lucrul asta se vede evident.

Europa Liberă: Cred ca va raspunde domnul Tănase.

Igor Dodon: Domnul Tănase pentru toată guvernarea, nu ştiu, dar poftim...

Alexandru Tanase: Eu cred ca e mult prea devreme sa discutam despre plecarea de la putere. Din alt punct de vedere, nu vad niciun element care ar indica că guvernarea actuala ar incerca sa modifice regulile de joc pentru a se avantaja. Dacă urmarim atent ceea ce s-a intamplat, si ultimele evolutii in procesul de reforma constitutionala, s-a renuntat definitiv la acea idee, care a fost lansata de presedintele Parlamentului, domnul Ghimpu, de a modifica Constitutia in sensul prelungirii mandatului actualului Parlament.

Igor Dodon: Doar dupa ce au intervenit structurile europene.

Alexandru Tanase
: Domnule Dodon, dumneavoastră sunteţi o persoana atenta la viaţa politica si cunoasteti foarte bine si poziţiile mele chiar din momentul din care au fost lansate.

Igor Dodon: Domnule Tanase, de aceea si am mentionat că dvs nu puteti vorbi din numele intregii Alianţe.

Alexandru Tanase
: Şi formatiunea din care fac parte, noi am fost sceptici vis-a-vis de incercarile de a prelungi mandatul unui organ sau, fie ca este vorba de Parlament sau de presedinte, prin referendumuri. Dar, la ora actuala, necesitatea reformei constitutionale o intelege si PCRM. Este o problema de viziune. PCRM are un proiect propriu, AIE a venit cu un alt proiect, asta inseamna ca puterea si opoziţia au un subiect de discutie pentru a indentifica o formula acceptabila pentru aceasta tara.

Europa Liberă: Domnule Dodon, domnule Tanase, daca cineva voia sa opreasca vandalismul din 7 aprilie, îl oprea?

Alexandru Tanase: Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, eu cred ca toata aceasta situatie pe care o urmarim noi pe parcursul ultimei saptamani, cu aceste dezvaluiri, cu toate aceste reactii justificate, vreau sa fac o mica precizare: Eu cred ca nu este corect de a acuza intreaga politie, intregul corp de politisti, de acele atrocităţi care au fost comise la 7 aprilie. Sa nu uitam ca in 1992, cand a fost conflictul de pe Nistru, cei care au aparat independenţa acestei tari cu arma in mana au fost poliţiştii. Riscam sa cultivam un soi de neincredere faţă de politie, care va avea consecinţe mult mai grave.

De asta, cand analizam evenimentele din 7 aprilie, ar fi bine sa facem anumite precizari, că „unii dintre ei” sau „anume cei care au fost prezentaţi la TV”, „foştii”, „fostul comisar Gumeniţă”, dar sa nu generalizam. Acum sigur că toate persoanele care au comis aceste ilegalitati, toate pana la una, fara nicio exceptie, trebuie sa fie trimise in faţa instanţei de judecată. Alta formula si alta solutie de reparatie morala pentru ceea ce s-a intamplat, pentru tinerii care au fost torturaţi, nu există. Din informatiile de care dispun la ora actuală, in cadrul Procuraturii generale se investigheaza mai multe actiuni de urmarire penala, care urmeaza sa se finalizeze cu dosare penale care vor ajunge in faţa instanţei de judecată.

Europa Liberă: Domnule Dodon, sunteti de acord ca protestele si violentele din Moldova, de dupa 5 aprilie au reflectat lipsa de incredere publica in procesul electoral?

Igor Dodon: Sunt cateva elemente importante. Ceea ce observam noi, acum se schimba accentele. Se investighează mai mult ceea ce s-a intamplat dupa data de 8 dmineaţa, noaptea si mai departe, maltratarile care au avut loc in comisariatele de politie. Din start vreau sa mentionez ca noi suntem pentru aceea ca cei care se fac vinovaţi de aceste maltratari sa fie trasi la raspundere. Ma bucur ca domnul Tanase are o viziune diferita fata de unii lideri ai AIE, care mai nu spun că toti politistii din Republica Moldova trebuie trasi la raspundere. Categoric nu, pentru ca ura respectiva care se cultiva acum intens, in randurile tineretului, in randurile unei noi generaţii, ne va costa foarte mult in ceva timp.

Doi la mana, de ce nu se investigheaza ceea ce s-a investigat pana la 7 aprilie? Totusi cine a scos copiii in strada? Sub ce lozinci? Cine au fost provocatorii? Credeti-mă, eu personal ca şi orice cetatean al Republicii Moldova îşi doreşte foarte mult sa afle care este adevarul. De ce, dupa 7-8 luni de guvernare liberal-democrată, care a promis că va veni cu dovezi clare, nu doar despre maltratari si despre provocatori, noi suntem astazi la un an de zile si nu avem detalii.

Europa Liberă: Domnule Tanase, vom cunoaste si provocatorii acelor tragice evenimente din aprilie 2009?

Alexandru Tanase: Aici sunt absolut de acord cu cele ce spune domnul Dodon, deoarece si eu, cand am fost audiat la Procuratura, am formulat aceeasi intrebare procurorilor: unde sunt acele elemente criminale care, de fapt, au inceput si au condus aceste vandalizari. Deoarece toti cei care au vazut ce s-a intamplat in piaţa, au vazut diferenţa foarte clara, intre copii care erau studenti si au venit sa-si expuna paşnic punctul de vedere, si acele elemente interlope care au ajuns acolo si care de fapt au provocat situaţia aceasta dramatica. Din cate cunosc eu, la Procuratura exista mai multe date, mai multe probe, despre aceste persoane. Probabil din interes de a nu prejudicia urmarirea penala, procuratura nu face careva declaratii si nu vine careva detalii suplimentare in acest sens.

Igor Dodon: In cazul acesta, de ce se dă din start calificativul ca aceste provocari au fost organizate de comunisti? Si lucrul ăsta-l declara chiar si lideri ai partidelor, inclusiv al dumneavoastră, neavând probe, neavand detalii, pe ce baza se vine cu aşa declaratii? Au fost provocatori, si lucrul acesta l-a vazut cu totii, au fost provocatori in piaţă. Dar intrebarea este alta, de ce la orele 12-1 noaptea, cand spiritile s-au linistit, ce cautau copiii ăia in Piaţa Marii Adunari Nationale si faceau rugul in centrul pieţei?

Alexandru Tanase: Vedeti, domnule Dodon, in piaţa erau de fapt cateva zeci de tineri, care, de fapt, nu au fost ei cei care au distrus.

Europa Liberă: In cele din urma, sunt gata autoritatile, dar si opoziţia, sa inteleaga corect lectiile evenimentelor de dupa alegerile din 5 aprilie?


Alexandru Tanase
: Noi suntem obligaţi sa facem o concluzie, in caz contrar asa ceva se mai poate intampla. Cred ca ar fi necesar sa avem o analiza nu doar prin prisma normelor penale sau procedural penale, dar este necesar sa fie implicati si sociologii, si politologii, analişti de diferite profiluri, ca sa poata da un diagnostic complec: ce s-a intamplat si care au fost radacinile acestui protest, pe langa cele vizibile, care se afla la suprafaţă. Avand un asemenea tablou, noi am putea sa gestionam mersul treburilor publice intr-o asemenea maniera ca sa nu se mai repete asemenea situatii.

Igor Dodon
: PCRM a fost gata, pe data de 7 aprilie, dar nu si-a scos in piaţă sustinatorii comunistilor, chiar daca au fost doritori si chiar foarte multi. Pe data de 29 iulie, dupa ce am obstinut mai putine mandate, comunistii nu au venit cu un apel catre intreaga societate, ca au fost fraudate alegerile si sa scoata in piaţă sute de mii de persoane, cu toate ca am putut sa facem acest lucru, ceea ce demonstrează ca PCRM este gata de a merge pe cale democrată.

Europa Libera. Multumim. Invitaii Europei Libere au fost Alexandru Tanase, Ministrul Justitiei si Igor Dodon, deputat PCRM.

Autor: Valentina Ursu
Sursa: www.europalibera.org
Astia sunt rusii lui Voronin:

PATIMILE BUCOVINENILOR

In 1940, Romania a fost fortata sa cedeze catre Uniunea Sovietica un teritoriu locuit de peste 3 milioane de locuitori, in urma ultimatumului primit in luna iunie a aceluiasi an.

Imediat ce administratia si armata romana au fost evacuate, trupele din Armata Rosie si NKVD au ocupat teritoriul.

Listele Deportarilor

NKVD-ul a intocmit primele liste ale "tradatorilor de tara", cei cu rude in Romania sau banuiti ca vor sa fuga in Romania, care au fost deportati la munca fortata:

* 7 Decembrie 1940 - 1.294 persoane
* 1 Ianuarie 1941 - 1.085 persoane

Reprimarea Incercarilor de Refugiere

19 Noiembrie 1940

105 persoane (40 familii) au incercat sa treaca in Romania - din Suceveni

* Ucisi: 3
* Raniti: 2 raniti (capturati)
* Refugiati in Romania: 100 (5 raniti)
* Deportari: toate rudele celor 105 persoane

6 Februarie 1941

500 persoane au incercat sa treaca in Romania - din Mahala, Cotul-Ostritei, Buda, Sirauti, Horecea-Urbana, Ostrita

* Ucisi: cca. 400 ( N. Merticar, N. Nica, N. Isac - organizatori)
* Arestati: 44
* Condamnati la moarte: 12
* Condamnati la 10 ani munca silnica: 32
* Refugiati in Romania: 57
* Deportari in Siberia: toate rudele celor 500 persoane

Masacrul de la Fantana Alba - 1 Aprilie 1941

* 2.000- 3.000 persoane din Patrautii de Sus, Patrautii de Jos, Cupca, Corcesti, Suceveni in coloana pasnica purtand in fata un steag alb si insemne religioase s-au indreptat spre granita cu Romania.
* In poiana Varnita, la 3 km de granita, au fost mitraliati de sovieticii ascunsi in padure.
* Supravietuitorii au fost urmariti de cavalerie si spintecati cu sabiile.
* Ranitii au fost legati de cozile cailor si tarati in in 5 gropi comune sapate dinainte unde au fost ingropati de vii: batrani, femei, copii, sugari.
* Altii au fost arestati de NKVD-ul din Hliboca (Adancata), torturati si aruncati de vii intr-o groapa comuna din cimitirul evreesc peste care s-a turnat var nestins.

12-13 Iunie 1941
A comentat Baxter 07 aprilie 2010, 03:44


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1086 secunde