Un gest prietenesc de la Bruxelles; dublarea cotei de export a vinurilor
adăugat 16 noiembrie 2010, 16:41, la Interviu / Reportaj
Vasile Bumacov: „Noi acum avem o deschidere fără precedent din partea Uniunii Europene.
Comisia Europeană promite, între altele, Republicii Moldova pentru 2011 o dublare practic a exporturilor preferenţiale de vinuri în UE. Se va dubla oare şi responsabilitatea pentru calitatea acestor vinuri ? Răspunsuri la această şi alte întrebări – de la ministrul adjunct al Agrculturii Vasile Bumacov, interlocutorul nostru din această dimineaţă.
Vasile Bumacov: „Exact aşa este. A fost un gest prietenesc şi un răspuns foarte prompt la cerinţa premierului Filat şi a ministrului Agriculturii de a mări cota de export fără taxe în Uniunea Europeană. Sunt de acord cu dvs că aşa o reacţie rapidă într-o uniune unde producerea vinului este destul de mare este un gest foarte bun”.
Europa Liberă: Această atitudine prietenoasă ce vine – după cum spuneţi – din partea Comisiei Europene, Uniunii Europene în general, credeţi că ar putea avea un termen de valabilitate şi după 28 noiembrie ?
Vasile Bumacov: „Noi acum avem o deschidere fără precedent din partea Uniunii Europene. Eu nu pot să spun ce se va întâmpla după 28 noiembrie, dar ne-am dori foarte mult ca această relaţie prietenească să continue, fiindcă noi, mai ales agricultorii, avem nevoie de acces la finanţe mai ieftine, de aceea relaţiile cu Uniunea Europeană sunt cruciale pentru noi. Pot să vă mai spun că săptămâna viitoare, proabil, dl Vladimir Filat va semna un acord cu Banca Europeană de Investiţii de 75 de milioane de euro pentru a reutila fabricile producătoare de vin şi tot sectorul vitivinicol”.
Europa Liberă: Dle Bumacov, apropo de această reutilare a fabricilor, cum se face selecţia, ce fabrici anume vor fi reutilate?
: „După cum ştiţi, câteva săptămâni în urmă Guvernul a creat unitatea de implementare a acestui proiect care acum lucrează la criteriile de selectare. Există o condiţie destul de serioasă din partea europenilor ca vinul produs să fie de calitate, nu pur şi simplu vin de masă. Piaţa europeană doreşte să aibă vin de calitate. Se va lucra în două direcţii de bază, una va consta în planurile de afaceri care vor demonstra că aceste întreprinderi au nevoie de utilaj, de investiţii, iar pe de altă parte vor trebui să demonstreze şi să înregistreze aceste mărci de origine”.
Europa Liberă: Dle Bumacov, ce garanţii pot exista sau ce ar putea asigura toată lumea că în acest caz se va dubla şi grija producătorilor moldoveni pentru calitatea vinului exportat? Pentru că – după cum se ştie – mulţi ar trece cu vederea standardele necesare chiar dacă acestea ar sări la un moment dat şi i-ar muşca de-o mână, de exemplu.
Vasile Bumacov: „După stressul din 2006, când vinificatorii noştri au pierdut milioane, eu cred că ei vor fi mult mai responsabili faţă de această şansă, fiindcă noi avem mai multe proiecte în domeniul agricol în Republica Moldova, dar Banca Europeană de Investiţii este unica instituţie financiară care a acceptat să finanţeze acest sector specific. Pentru prima dată este o şansă ca vinificatorii noştri să beneficieze de credite preferenţiale de la această instituţie europeană şi sunt sigur că ei o vor face cu toată responsabilitatea fiindcă este viitorul lor”.
Europa Liberă: Dle Bumacov, cum se face totuşi că în ţările standardelor UE n-au fost auzite deocamdată nemulţumiri faţă de calitatea şi inofesivitatea vinurilor moldoveneşti?
Vasile Bumacov: „Eu vreau să vă spun că noi nici în altă parte nu am avut mari probleme. Chiar şi în Rusia exportul a crescut în anul acesta cu 40 % şi atunci când în presă se vorbeşte că o cisternă sau două au fost întoarse - la o cantitatea exportată acesta este un lucru normal. Nu este de dorit, dar în comerţ se întâmplă aceste lucruri şi nu trebuie să facem mare discuţie pe această temă, dacă o cisternă s-a găsit cu unele probleme. Dar cât priveşte piaţa europeană, ea este mult mai dură, cu toate că în ultima perioadă în Rusia am avut condiţii mult mai dure decât în Europa. De exemplu, când am vorbit de dibutilftalat, pe piaţa rusă se consideră că trebuie să fie zero, pe când piaţa europeană se permite 0,1 în loc de 0,01”.
Europa Liberă: Dle Bumacov, această dublare a cotei presupune şi un anumit număr de exportatori extrem de responsabili. Cum am explica omului simplu cum funcţionează acest mecanism? În baza căror criterii de performanţă sau calitate se decide asupra celor care exportă în UE?
Vasile Bumacov: „Exportul pentru Republica Moldova este foarte important şi aici statul nu poate să stea într-o parte, cu toate că noi avem foarte multe discuţii, ca fiecare producător agricol să răspundă de ceea ce face, nu ne putem permite la moment să nu intervenim în acest proces. Acum se lucrează la caietul de sarcini despre criteriile minime la care trebuie să răspundă un vin moldovenesc. Toţi cei care se vor conforma acestor cerinţe vor exporta în UE”.
Europa Liberă: Dar dacă ei nu se vor conforma în proces, ce se va face cu ei?
Vasile Bumacov: „Criteriile sunt foarte clare, în primul rând producerea vinului, calitatea vinului nu este determinată atunci când el este degustat, atunci când este testat în laborator. Calitatea vinului este demonstrată prin procesul de producere, de la sol, viţa de vie, prelucrarea strugurilor, fermentare. Când acest proces este absolut tot în conformitate cu cerinţele, atunci nu este nicio problemă la sfârşitul acestui proces. La sigur vinul va fi calitativ, inofensiv şi nu vor fi pretenţii”.
Europa Liberă: Dle ministru, când aţi vorbit de credite preferenţiale, mi-am amintit de fel de fel de studii, constatări care arată o situaţie dezastruoasă în industria vinului. Practic întreaga industrie este ostatica băncilor, a creditelor, a datoriilor faţă de cei care livrează strugurii sau faţă de creditori. Poate această industrie sfâşiată de asemenea probleme să asigure canitatea necesară elegant şi calitativ pentru Uniunea Europeană începând cu 2011?
Vasile Bumacov: „Noi la sigur avem capacitatea de a asigura şi calitate şi cantitate. Da, aveţi dreptate, sectorul se află într-o situaţie dificilă dar nu este în interesul băncilor noastre ca aceste fabrici să falimenteze. Eu cred că şi băncile din Republica Moldova vor saluta acest proiect care este destinat perfecţionării ramurii, pe de altă parte vreau să vă spun că după ce guvernul Filat a ridicat interdicţia la struguri, anul acesta şi cei care au vândut struguri au fost mulţumiţi şi cei care au cumpărat, pentru că a crescut minimum de două ori preţul la struguri. Deja se simte o înviorare la majoritatea producătorilor de vin”.
Europa Liberă: Doamnelor şi Domnilor, invitatul Europei Libere în această dimineaţă a fost ministrul adjunct al Agriculturii, Vasile Bumacov.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲