Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 08:28

 

Unde se află R. Moldova?

adăugat 04 februarie 2010, 23:27, la Opinii / Editoriale

Dungaciu, Moldova, geopolitica,

„SUA şi Rusia au ajuns, la negocierile de la Geneva, la un acord de principiu asupra primului Tratat de reducere a armelor nucleare în 20 de ani” („Wall Street Journal”, 3 februarie 2010)

Evenimentul cel mai semnificativ legat de vizita preşedintelui Băsescu la Chişinău este... tăcerea Moscovei. Nu a existat până acum nicio reacţie oficială după această vizită extinsă şi profundă, deşi oficialii ruşi au reacţionat până acum la gesturi incomparabil mai benigne ale Bucureştiului faţă de Chişinău. Şi totuşi, Moscova a tăcut. Semnificaţia acestei tăceri cuprinde în ea, poate, cheia înţelegerii regiunii. Dincolo de orice „tranzacţie” la nivel înalt sau toate declaraţiile politice de la Chişinău, cetăţenii RM sunt astăzi, de fapt, în faza în care trebuie să îşi decidă, cu adevărat, apartenenţa.

Lupta pentru spaţiul euroatlantic

România a fost şi ea, păstrând proporţiile, în aceeaşi situaţie la începutul anilor ’90. Situaţia Bucureştiului era atunci critică. Gesturile iresponsabile în politica externă ale lui Nicolae Ceauşescu au declanşat un veritabil război rece cu Moscova, sfidând, în acelaţi timp, America - ultima fiind cea mai mare şi cea mai gravă dintre erorile sale politice. Primul demnitar străin care vine la Bucureşti este Eduard Şevardnadze, ministrul de Externe al URSS (ianuarie 1990), iar la 11 februarie soseşte Secretarul american de Stat James Baker.

Confuzia însă persistă. Iar culmea prestaţiei elitelor de la Bucureşti este semnarea „Tratatului de colaborare, bună vecinătate şi prietenie între România şi URSS”, la Moscova, la 5 aprilie 1991, de către Ion Iliescu şi Mihail Gorbaciov. Caz singular în această regiune, Tratatul stipula că niciunul dintre semnatari nu va intra în alianţe militare fără consultare prealabilă. În traducere: blocarea apropierii României de NATO, respectiv de spaţiul euroatlantic (ceea ce s-a reuşit în cazul RM prin stipularea „neutralităţii” în Constituţia din 1994). Tratatul nu a mai fost ratificat cel puţin pentru motivul că URSS a dispărut. Au urmat circa trei ani de confuzie şi de eforturi diplomatice intense. În 1992, Camera Reprezentanţilor respingea cu mare majoritate (283 la 88) propunerea de a reacorda României clauza „naţiunii celei mai favorizate”. Bucureştiul o obţine efectiv abia la 8 noiembrie 1993, devenind beneficiar permanent din 1996. Din 1993, relaţia cu Washingtonul s-a îmbunătăţit prin vizita în SUA a lui Ion Iliescu (1994), iar, în 1995, Pravda scria iritată despre „transformarea României într-o colonie americană”. În timpul preşedinţiei lui Emil Constantinescu, relaţiile sporesc în intensitate, mai ales după susţinerea NATO în Kosovo, ceea ce a însemnat calificarea pentru intrarea în organizaţie. Chiar dacă SUA (alături de Marea Britanie, Danemarca sau Islanda) se opuneau aderării României la NATO în 1997 (Franţa, prin vocea preşedintelui Chirac, spunea că „singura ţară latină din Estul Europei are dreptul să se alăture Alianţei”), America oferă ulterior României un „parteneriat strategic” care însemna un nou cadru de colaborare.

După 11 septembrie 2001, România trimite trupe în Afganistan şi Irak şi acceptă baze militare americane. După 2005, Bucureştiul intră pe axa Washington-Londra, ceea ce însemna, de fapt, susţinerea fără rest a înaintării frontierei euroatlantice spre Est. Astăzi, frontiera este blocată pe Prut, fiind obiectul unor negocieri care trec dincolo de capacităţile diplomatice ale Chişinăului. Dar asta nu înseamnă că nu (mai) e nimic de făcut. Ideea că cetăţenii unui stat sunt scoşi complet din joc, iar atitudinea lor nu contează, este o idee periculoasă şi deloc inocentă.

Busola geopolitică

Cazul României a fost iarăşi emblematic din acest punct de vedere. Din 1990 încoace, România s-a manifestat ca unul dintre cei mai fervenţi candidaţi la cea mai importantă organizaţie mondială în care influenţa SUA este decisivă - NATO. Susţinerea românilor este lămuritoare: 97% (1996); 90-95% (1997); 60-65% (1999); 92% (2000); 88% (2002). Raţiunile pentru aplombul României pro-NATO (citeşte pro-american) au, în esenţă, trei cauze. Prima, de tip pragmatic, este performanţa scăzută în parcursul european, care s-a dorit a fi compensată, oarecum, prin exces de activism pro-NATO (fostul ministru al Apărării german, Voelker Ruhe, obişnuia să spună că „poţi să te integrezi în NATO cu tancuri vechi, dar integrarea în UE cu tractoare vechi ridică mari probleme”).

În al doilea rând, este vorba şi de poziţia geopolitică de hotar euroatlantic, dublată de reticenţa istorică faţă de URSS prelungită, nu o dată, faţă de legatara Federaţia Rusa. Dar motivul cel mai important ţine de mentalul colectiv şi sănătoasa obsesie postbelică românească: „Vin americanii!”. Pe aceştia, românii i-au aşteptat serios vreo zece ani după terminarea războiului, iar apoi le-au perpetuat memoria prin consumul cultural (filme, muzică, reviste, stil vestimentar) de câte ori au avut prilejul. Soft-power-ul american cucerise deja România, cu mult înainte ca frontiera euro-atlantică să ajungă concret în regiune. Şi această atitudine pro-americană a funcţionat ca cea mai importantă busolă (geo)politică a românilor după 1990 încoace, indiferent de prestaţia politicienilor.

Soft power-ul euroatlantic va face diferenţa

Ce trebuie să înţelegem din toate acestea? În primul rând, că RM se află astăzi în faţa unei decizii cruciale pentru viitorul său, aşa cum, la vremea lor, s-au aflat şi alte state răsăritene. În RM, marii actori globali stau faţă în faţă, fără să facă mişcări bruşte sau mutări riscante. Nici unul, nici celălalt nu şi-ar periclita relaţia bilaterală pentru Chişinău. Asta e limpede. Dar, indiferent de „înţelegerile” dintre marii actori mondiali, atitudinea elitelor politice de la Chişinău şi, mai ales, a cetăţenilor RM, vor face diferenţa. Fără o busolă geopolitică fermă - cum a fost America pentru românii din dreapta Prutului - schimbările de lideri sau indecizia acestora va orienta tânărul stat când într-o parte, când în alta, în funcţie de contexte şi oportunităţi de moment. Asta nu e însă o soluţie. După cum arată şi exemplul României, „atmosfera publică” trebuie să fixeze, fie şi tacit, direcţia geopolitică sau marja de manevră pe care un politician o are la dispoziţie şi pe care nu o poate depăşi nepedepsit.

Este un lucru care nu s-a petrecut în RM, unde liderul politic a balansat „opinia publică” în funcţie de interesele de moment (vezi influenţa lui Vladimir Voronin, care „a dat liber” la opţiunea pro-europeană). În acest context, marea bătălie din RM este pentru „minţile oamenilor”, nu doar pentru declaraţiile politice, iar aici soft power-ul euroatlantic este instrumentul principal în această confruntare. O chestiune mai puţin înţeleasă de diplomaţii occidentali şi finanţatorii proiectelor de la Chişinău. Altminteri spus, degeaba se organizează până la saturaţie zeci de seminarii internaţionale pe chestiuni geopolitice, dacă valorile euroatlantice în viaţa cotidiană a cetăţenilor RM sunt aproape absente. Degeaba vorbim despre separatism şi prezenţa trupelor ruseşti în Transnistria, dacă nu abordăm serios ceea ce un ziarist de la Chişinău sugera că ar fi trupele ruse din spaţiul mediatic al RM. Degeaba trimitem reprezentanţi ai UE la Chişinău, dacă soft power-ul euroatlantic nu este în stare să penetreze acolo...

Diplomatul român Nicolae Titulescu obişnuia să spună: „Daţi-mi o politică internă bună ca să vă ofer o politică externă bună...”. Nu e tocmai adevărat. Cel puţin în cazul statelor răsăritene aspirante la integrare euroatlantică. În anii ’90, a contat decizia fermă, coerentă şi consecventă de a orienta politica externă a acelor state spre un vector euroatlantic. Dar o politică externă impusă, potenţată şi susţinută de valori asumate cu adevărat de majoritatea populaţiei. De asta are nevoie RM de aici înainte.


Autor: Dan Dungaciu
Sursa: www.timpul.md
Daca ar exista un aparat miraculos care sa stearga din memoria basarabenilor cate le-au tras ei de la 1812 incoace, inclusiv din cauza unor decizii strambe fata de ei ale dictaturii regale si a celei fasciste din Romania, nemaivorbind de Stalin?!... Oricate noi posturi de radio sau TV nu le-ar toca de dimineata si pana in seara de "fratie" si "unire" - schimbarea nu se va produce, intrucat se vede clar pentru orice om simplu, ca toate aste sunt vorbe. Nimeni nu-si asuma responsabilitatea de cele intamplate dupa Actul Unirii din 1918, pentru nerespectarea acestui act, pentru abandonarea ei de catre regimul fascist al lui Antonescu in 1940 etc.etc. Nimeni nu-i condamna moral pe cei vinovati, din contra se incearca a-i face eroi nationali. Adica totul se poate repeta dupa acelasi scenariu: azi ne unim frumos pe poduri de flori, starnind ura Rusiei, iar maine criza schimba configuratia economica si politica pe glob si raportul de forte militare si te pomenesti ca un nou Molotov al Rusiei ii face dojenitor din deget Romaniei? Ce va face un nou maresal al Romaniei - ca totdeauna, repede, in 24 ore, ca in 1940, paraseste Basarabia si peste populatia ei vin din nou "eliberatorii" si o "curata" de "fascistii" romani si de toti romanofilii. E fantastic acest scenariu? - Nu stiu, dar basarabenii de atatea ori au trecut dintr-o mana in alta, incat unica lor dorinta este de a fi lasati in pace, de a nu fi antrenati in niciun proiect - nici contra Romaniei si NATO, nici contra Rusiei. "Cel mai bine a fost, zicea mos Gheorghe, cand rusii s-au dus, iar romanii n-au venit", - iata formula clasica de gandire basarabeana. Vrem sa nu ne lasam in nadejdea nimanui ca ne vor apara - nici a Romaniei, cu toata umbrela NATO, nici a Rusiei cu invitatii de a participa la proiecte de aparare colectiva in CSI. Ne vom apara singuri cu propriile forte si abilitati, cu spijinul din ceruri al lui Dumnezeu si al Sf.Stefan cel Mare, care se roaga si el pentru noi. Si nu ne unim cu nimeni - noi in sfarsit avem casuta noastra, buna-rea, dar e a noastra si in ungherasul nostru putem sa ne aranjam viata asa cum dorim. Nu ne ademeniti cu raiul altor case. Dupa Siberii, gulaguri si peregrinari pe tot globul - vrem sa ne regasim in pace si liniste pe noi insine. Doar atat. Multumim pentru ajutor, multumim tuturor celora care ne poarta de grija si ne vor binele, dar in acelasi timp, sa nu va fie cu suparare, (iertati-ne daca am gresit cu ceva) noi ne-am spus dorinta noastra de a fi noi insine in Declaratia de Independenta. Nu mai revenim la ea si nu o vom revizui nici intr-un fel.
A comentat ionel 05 februarie 2010, 03:41
Generalul Antonescu (Comandantul armatelor romane din al II-lea razboi mondial) nu a plecat de buna voie din Basarabia dupa ce a eliberat-o de rusi, ci a fost arestat exact in dimineata cand vroia sa dea riposta armatei ruse care venea sa cucereasca din nou Romania Mare. Apoi Antonescu a fost executat prin impuscare publica de catre bolsevicii rusi impreuna cu regimul comunist. Citeste istoria reala domnule ionel.
A comentat Vlad 05 februarie 2010, 04:33
De ce nu s-a oprit la Nistru?
In '44 nu mai putea da nicio riposta. Romanii luati prizonieri au scapat unii de lagarele de la Vorcuta dupa cercul polar inrolandu-se in divizia "Tudor Vladimirescu" si astfel s-a ajuns la situatia paradoxala cand romanii sa se elibereze pe ei insisi de romani, fiind de o parte si alta a frontului. Si basarabenii inrolati - la fel: frati din aceeasi familie stateau in vara lui '44 in transeie fata in fata si erau pusi sa impuste unul in altul. Pentru cine? Pentru a cui interese? Nu mai vrem sa fim cozi de topor si carne de tun pentru interesele geopolitice ale altora. Nu ne trebui sane latzim teritoriul - de am folosi din plin bogatiile ce le avem in tara noi, dar nu strainii.
A comentat io 05 februarie 2010, 05:27
Fratilor, daca cineva doreste pamant basarabean - e simplu de tot fara nicio politica. In mahalaua noastra din 10 case intr-un pitoresc sat de pe malul Nistrului numai 4 case sunt locuite, resul se naruie caci n-are cine locui in ele. Se vand cu 1-2 mii de dolari sau euro, dar n-are cine sa le cumpere nici macar pentru case de vacanta. In jur o natura si un peisaj extraordinar. Si asemenea sate pustiite la nordul R.Moldova sunt foarte multe.
A comentat io 05 februarie 2010, 05:35
Dece n-ar fi o agentie care sa ne ajute sa facem schimb - noi le oferim pe perioada calda a anului posibilitatea ca o familie din zona muntoasa a Romaniei sa se odihneasca cateva zile sau saptamani la noi in R.Moldova in casa noastra de la tzara, iar ei - la randul lor ne fac invitatia necesara pentru viza si ne ofera o odaie la ei la tzara- la munte, Dunare sau mare.
A comentat dima 05 februarie 2010, 06:28
Puteti veni in Romania si la mare si la munte si puteti merge pe unde doriti caci sunteti bineveniti. Sunteti bineveniti caci Romania este si tara voastra, putem locui, convietui, trai si ajuta reciproc. Suntem de acelasi sange, neam, limba si suflare romaneasca. E loc pentru toti romanii la noi in Romania. Va asteptam oricand.
A comentat Ducele 05 februarie 2010, 11:11
Pentr ionel, io şi alţi basarabeni:

Domnilor! Puteţi să vă luaţi oricâtă independenţă şi libertate doriţi voi. Eu personal şi marea majoritate a locuitorilor din estul României ne bucurăm de această decizie a voastră. După cât observ eu, nici marea majoritate a românilor nu doresc includerea Basarabiei între fruntariile României, pentru că noi vă percepem ca pe nişte străini de neamul românilor în general şi al românilor moldoveni în special. Mulţi din noi vă percepem chiar ca pe duşmani, de care este bine să ne ferim şi cu care nu este bine să interacţionăm. Deci între popoarele noastre este o adevărată prăpastie care se va adânci în continuare odată cu trecerea timpului. Eu mai bine mă simt chiar şi cu ungurii decât cu voi. Deci să vă dea bunul Dumnezeu independenţa pe care o doriţi voi în afara României şi poporului român, şi să ne mai lasaţi în pace! Suntem popoare străine şi deci nu e bine să interacţionăm decît ca două ţări străine, eventual de pe două continente diferite.

În acelaşi timp însă se pune problema denumirii republicii voastre şi a etniei voastre. Moldova, provincie românească în care m-am născut şi în care locuiesc, este o pământ românesc, locuit de români moldoveni care sunt mândri de a fi iniţiatorii şi fondatorii României moderne. Moldova şi-a luat numele de la râul Moldova care izvorăşte în Carpaţi şi se varsă în Siret. Iaşul şi celelalte capitale ale Moldovei sunt oraşe româneşti şi locuite de români. Prin urmare. pentru a se elimina impostura în care se află acum republica dintre Prut şi Nistru, eu şi mulţi români considerăm că ar trebui să vă schimbaţi numele etniei şi republicii voastre, în conformitate cu realităţile geografice şi polietnice existente la voi în momentul de faţă. În acest fel s-ar linişti spiritele la voi, s-ar atenua criza identitară şi ar dispărea şi fricţiunile care au apărut şi se vor amplifica între popoarele noastre atât de diferite unul de celălalt. Suntem diferiţi din punct de vedere cultural, lingvistic, religios, istoric etc. Vă urez să vă dea Dumnezeu gândul cel bun în acest sens şi să vă schimbaţi orice chestiune, lucru şi orice idee care mai aminteşte la voi de poporul român!
A comentat un român de la Iaşi 05 februarie 2010, 13:28
Daca e sa ne descurcam al cui e brandul "mold"-"moldav"- "moldova" - spre surpriza unora deschideţi dicţionarele mari de limba germana si engleza si o sa vedeţi ca "mold" nu e de la căţeaua lui Dragoş, dar e, ,probabil, de la nemţi si înseamnă "albie de râu, matca, izvor, humus, pamant, matriţa, forma de turnat, model, etalon" etc., ca Moldau - Moldava - se chiama in germana, italiana, spaniola si alte limbi inca un râul - Vltava, ce străbate Praga si are o cascada Moldava si izvorăşte de langa vechi centre de metalurgie si producere a sticlei in Germania si Cehia. In 3 tari - Cehia, Slovacia si Germania se întâlnesc localităţi înrudite prin Moldau -Moldava cu Moldova (vezi: http://www.dict.cc/?s=mold; http://cs.wikipedia.org/wiki/Moldava; http://www.tiscover.com/at/guide/54574at,en,SCH1/objectId,RGN129928at,season,at2,selectedEntry,home/home.html; http://www.visitvltava.cz/de/moldau-in-daten/19/; http://www.moldava.sk/?id=389&lng=sk ). Mai înseamnă "mold" si "mucegai", de aici indemnul lui Mateevici de a şterge praful, mucegaiul de pe cronice bătrâne, precum si de pe acest nume de veche matca si mândru etalon "mold" - "moldav" - "Modova".
A comentat moldava 06 februarie 2010, 11:28
Cat despre intenţia de a interzice, apoi s-ar cuveni sa va daţi seama ca orice provincie din cele 40 ale Imperiului Roman ar fi trebuit sa se numească regiune, ţara Romana sau Romania. Ar fi avut cel mai mult dreptul de a se declara succesori al Romanilor adica Romani din Romania vorbitori de Romana - Italia, italienii si limba lor. Dar nici acest lucru nu s-a întâmplat. Azi se bucura pe drept de acest nume doar locuitorii oraşului Roma - unici si adevăraţii Romani, vorbitori "de la lingua Romana". Ei oricând ar putea câştiga printr-un tribunal internaţional dreptul exclusiv asupra acestui nume, refuzând sa se folosească de acest nume 1) ţiganilor "roma" si 2) românilor vorbitori de română din România, care la fel s-au pricopsit fara nici o mustrare de conştiinţă chiar cu numele celor mai mari duşmani ai propriilor strămoşi geto-daci - Romanii lui Traian de la Roma.
A comentat scorilă 06 februarie 2010, 12:15
scorila si moldava, sunteti defecti rau de tot. E timpul sa mergeti la service.
A comentat Je 06 februarie 2010, 22:12 | mergi sus ▲
Ne-am simti mai demni, mai viteji, mai nemuritori, mai buni, mai drepti, mai siguri, mai la noi acasa, MAI VREDNICI - daca...Daca am reveni la radacinile noastre adevarate, autohtone, neimprumutate sau nascocite, adica daca tzara s-ar numi DACIA (sau GETIA sau CARPIA, CARATIA) si noi am fi daci (sau getodaci, geti, carpi, carpatini sau fie si dacoromani) si am constientiza ca limba noastra nu e intocmai latina vulgara a Romanilor, ci este in continuare aceeasi limba a traco-geto-dacilor, supusa la fel ca alte limbi din imperiu procesului de romanizare. Peste elementul lingvistic, cultural, identitar autohton geto-dacic s-a suprapus elementul international adus de Imperiul Roman, fara a-l distruge sau a-l substitui definitiv. Suntem ca toti cei din ginta de popoare latine - Romanici, vorbim o limba cu calitati Latine, Romanice, dar nu suntem chiar insesi Romanii si limba noastra nu e insasi limba latina vulgara - aici e confuzia.
RADACINILOR GETO-DACICE RESTABILITE NE POT DA ACEA SEVA DATATOARE DE VIATA CARE ATAT DE MULT LIPSESTE NEAMULUI PENTRU UN PREZENT SI UN VIITOR DEMN DE MEMORIA STRAMOSILOR TRACO-GETO-DACI.
A comentat Burea bist 07 februarie 2010, 00:39 | mergi sus ▲
In asta seara la TVRi - interpretul Andrei Moldovan:" Ceremoş... NU-MI LUA MANDRIA DE A FI MOLDOVAN". - Impartasesc aceeasi dotinta.
A comentat fidel 07 februarie 2010, 22:31 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1056 secunde