Presa rusă: Moscova a încercat să-l susțintă pe Filat, dar ultimul a renunțat la ambițiile prezidențiale
adăugat 31 octombrie 2011, 12:25, la Externe • Articol publicat de Ana Cristiuc
Alegerile prezidențiale din stânga Nistrului și alegerea președintelui țării în Parlamentul RM aduc din nou țara noastră în atenția presei rusești. Nezavisimaia Gazeta publică un articol cu referire la situația politică din țara noastră.
"În noiembrie şi decembrie, la Chișinău, dar şi în regiunea transnistreană vor avea loc alegeri prezidenţiale. Rezultatele acestora vor determina echilibrul de putere și vor influenţa viitoarele negocieri privind soluţionarea conflictului înghețat". De această părere este Serghei Jilțov, doctor în Științe Politice, șeful Centrului CSI al Institutului pentru probleme internaționale, citat de publicația rusă.
Potrivit expertului rus, Rusia și-a expus strategia cu mult timp înainte de anunţarea oficială a campaniei electorale. Kremlinul mizează nu pe actualul lider transnistrean, Igor Smirnov, ci pe preşedintele Consiliului Suprem, Anatoli Kaminski. Motivele acestei alegeri se explică prin dorința Moscovei de a schimba poziția Transnistriei față de Republica Moldova și modalitatea de a soluționa conflictul.
În același timp, așa zisele alegeri prezidenţiale din Transnistria se vor desfășura în condițiile unei concurențe politice dure, fapt ce va avea riscuri semnificative pentru Federația Rusă, consideră Serghei Jilțov.
"Pe de altă parte, discuțiile care au avut loc în octombrie între premierul Republicii Moldova Vlad Filat și liderul PCRM, Vladimir Voronin, au adus speranța că țara va ieşi din criza politică. Acordul între cei doi politicieni privind o împărțire a funcțiilor în ramurile executivă şi legislativă ar putea rezulta în alegerea preşedintelui. Însă, o astfel de evoluţie a evenimentelor nu este acceptată de UE. Scenariul dat ar întări pozițiile comuniștilor și ar slăbi partidele din coaliție. În aceste condiții, Filat a fost nevoit să renunțe la ambiţiile prezidenţiale pentru a sprijini candidatura AIE, Marian Lupu", consideră analistul rus.
"Rusia a făcut concesii semnificative pentru Chişinău, sprijinindu-l pe premierul moldovean să devină candidat la postul de președinte. Moscova spera că astfel ar îmbunătăţi relaţiile bilaterale și ar putea promova interesele Rusiei la Chişinău. Cu toate acestea, refuzul lui Filat la ambițiile prezidenţiale au demonstrat fragilitatea acestui acord", conchide Jilțov.
UNIMEDIA amintește că la 18 noiembrie în Parlamentul R. Moldova are loc prima încercare de a alege șeful statului. PCRM, PLDM, PD și PL trebuie să găsească un candidat de compromis până atunci.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲