Uniunea Europeana face presiuni asupra Opozitiei de la Chisinau sa accepte "victoria" lui Voronin
adăugat 03 mai 2009, 22:14, la Eveniment
Pe data de 4 mai se va reuni noul Parlament de la Chisinau. Ivan Calin, un comunist de 74 de ani, cel mai "copt", va prezida prima sedinta. Daca va fi sa fie, deoarece Opozitia nu accepta compromisul cu fiarele care au schingiuit sute de copii. "Un asemenea consens, spre care Europa cheama Opozitia din Moldova, este un consens cu canibalul", afirma publicistul Dmitri Ciubasenko din Transnistria.In prima sedinta - daca va avea loc - deputatii basarabeni trebuie sa aleaga un nou presedinte al Legislativului. Voronin ramane in Parlament ca presedinte al Partidului Comunistilor, dar Dorin Chirtoaca, vicepresedintele Partidului Liberal, a renuntat la calitatea de deputat pentru a continua munca de primar al Chisinaului. Conform declaratiilor de avere, depuse la Comisia Electorala Centrala, cel mai bogat deputat este tot Voronin. Generalul a tinut sa precizeze ca a luat un premiu de la Patriarhul Kirill al Rusiei in valoare de 200 000 de lei (aproximativ 13.400 de euro), pe langa modestele venituri de 33.500 de euro, adunate din leafa si din pensia de militian. Ca un comunist de omenie, impreuna cu Tasia, nevasta dumisale, Voronin mai detine actiuni de peste 335.000 de euro la o banca pe care o controleaza Oleg Voronin, feciorul prezidential. Singura formatiune care nu a mai avut nici un deputat pana acum este Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu si Dorin Chirtoaca.
"Cu cat se vor incepe lucrarile noului Parlament mai repede, cu atat va fi mai mare presiunea structurilor europene asupra opozitiei "pentru a se ajunge la un consens cu puterea", "pentru stabilizarea situatiei" si "pentru a incepe lucrul", apreciaza foarte corect Dmitri Ciubasenko. El a avertizat cu privire la "inclinatia patologica a lui Voronin de a pastra puterea cu orice chip", iar de aici putem deduce si singuri consecintele care se vor reflecta asupra bietilor basarabeni. "Poate fi inteleasa si Moscova: daca Voronin pleaca, atunci Rusia nu mai are pe nimeni aici. De aceea, trebuie sa-l sustina pana la capat", explica analistul. Europa este in criza si Rusia trece prin momente grele. Si atunci, nu e mai bine sa ascundem gunoiul din Basarabia sub presul promisiunilor de "stabilitate". Ceea ce nu pricep nici analistii, nici politicienii de la Chisinau sau Bucuresti este ca Uniunea Europeana si Rusia nu vor sa dezlege nodul gordian de pe Nistru. Singura varianta plauzibila si eficienta este sacrificiul oferit de tinerii din Chisinau. Probabil ca imaginea cea mai semnificativa din zilele revoltei i-a avut in prim- plan pe niste copii care au scos covorul prezidential si l-au tarat pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. Ei au aratat lumii intregi ca militianul este gol. Dupa care s-au grabit maestrii diversiunilor de tot felul sa spuna din varful buzelor ca erau agentii Rusiei - nu, nu, erau spionii Romaniei. A fost un nou moment risipit pentru reintregirea nationala fiindca liderii Opozitiei au fost incapabili sa ia puterea. Palatele erau devastate si vidul plutea in aer. Puteau doar sa intre si sa puna puterile lumii (inclusiv pe politicienii de la Bucuresti) in fata faptului implinit. La fel ca in 1918. Momentele de gratie istorica presupun lideri pe masura. Nu a fost sa fie, dar tinerii o vor lua de la capat. Ei nu mai pot accepta juvatul lui Voronin. Sa revenim la analiza aceluiasi Ciubasenko pe care nu am avut bucuria sa-l cunosc: "Marianne Mikko, deputat in Parlamentul European, a spus la o conferinta de presa de la Chisinau de miercurea trecuta ca Puterea din Moldova considera Europea de-a dreptul naiva. "Nu este chiar asa", a spus doamna Mikko. Bine, daca nu e chiar asa. Dar deocamdata toti vad tocmai acest lucru. Europenii au convingerea ca se pot rezolva problemele cu un canibal asa cum ai lucra cu un om normal. Daca aici nu este naivitate, atunci este fatarnicie, duplicitate. Ceea ce e si mai rau". Fara comentarii. La antipod, se afla "romanul" Nicu Popescu, cercetator la Londra in cadrul Consiliului European pentru Relatii Externe: "Refuz sa admit ideea ca in R. Moldova nu poate avea loc un dialog politic". El cere "foaie de parcurs" intre Partidul Comunistilor si Opozitia de la Chisinau. La Londra e frumos si Tamisa curge linistita inca.
Cristian Diaconescu: SUA si UE trebuie sa devina mediatori
Ministrul Cristian Diaconescu a participat la reuniunea Consiliului Permanent al OSCE de la Viena, unde a pledat pentru acordarea statutului de mediator pentru SUA si UE. In formatul 5+2, SUA si UE au doar statut de observatori, in timp ce Rusia, Ucraina si OSCE sunt mediatori. Rusia a eliminat Romania din formatul de negocieri inca pe vremea cand seful diplomatiei noastre era Adrian Nastase. Cristian Diaconescu a reamintit ca prevenirea conflictelor ramane obiectivul definitoriu al OSCE. "Cred ca Romania are, a avut si va continua sa aiba relatii deosebite cu R. Moldova. Nu cred ca reactia autoritatilor europene a fost incorecta", crede Jonathan Scheele, care este acum directorul Directiei Retelelor de Transport Transeuropene în cadrul Directoratului General pentru Energie si Transport de la Comisia Europeana. Dupa violentele de la Chisinau, Voronin i-a medaliat pe politisti, le-a dat apartamente, dupa care i-a trimis la instructie. Aplicatiile s-au desfasurat in preajma unei cladiri parasite, cu scutieri, cu bolovani si gaze lacrimogene.
Freedom House: R. Moldova nu are presa libera
Pe 3 mai, a fost marcata ziua mondiala a libertatii presei. Pentru al saselea an consecutiv, organizatia internationala Freedom House, cu sediul la Washington, a mentinut R. Moldova in categoria tarilor fara presa libera, alaturi de Irak, Armenia, Rusia, Cuba si China. In scuarul Operei Nationale de la Chisinau s-au adunat ieri peste 500 de demonstranti care au criticat vehement regimul comunist pentru arestarea si molestarea ziaristilor in zilele de 6-7 aprilie. A fi ziarist liber in Basarabia este o fapta de mare curaj. Dupa ce i-a scapat gafa cu aderarea la UE odata cu Rusia, Voronin a cerut constituirea unui organism special in cadrul MAE de la Chisinau, care sa se ocupe exclusiv de aceste politici. Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a criticat formal regimul comunist de la Chisinau pentru incalcarea drepturilor omului. In replica, Konstantin Kosaciov, seful Comisiei de politica externa din Duma de la Moscova, a declarat ca Occidentul ascunde participarea Romaniei la organizarea protestelor de la Chisinau. Uniunea Europeana pare divizata cu privire la declaratia din 7 mai de la Praga, unde se va lansa Parteneriatul Estic, prin care se incearca democratizarea si stabilizarea celor sase state ex-sovietice: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina. A pune R. Moldova alaturi de Azerbaidjan sau de Belarus inseamna amanarea sine die a aderarii conationalilor nostri la UE. Prin urmare, canibalii au libertate de actiune. Dovada a dezinteresului UE este si iritarea de la Bruxelles fata de acordarea cetateniei romane pentru basarabeni. Premierul Emil Boc a promis ca in 2009 peste 30.000 de basarabeni vor redobandi cetatenia.
Vasile Soimaru - "Voi incepe cu Romania"
Sentimentul abandonului si reprosurile la adresa politicienilor de la Bucuresti au devenit o moda la Carei, la Sfantu-Gheorghe sau la… Chisinau. Asa reactioneaza si publicistul Tudor Soimaru: "Lumea tot mai des se întreaba cum si cu ajutorul cui s-a putut ajunge la situatia în care se afla acum, dupa 5 aprilie 2009, R. Moldova? Voi începe cu... România. Nu vreau sa cobor tocmai la anul 1940, când am fost lasati prada lui Stalin si Hitler. Evenimentele din ultimele zile au început în 1991, când România postdecembrista, mai mult de frica, a semnat un tratat de prietenie cu URSS (aflata, la acel moment, în agonie), prin care s-a declarat ca Bucurestiul nu are vreo pretentie teritoriala fata de Moscova, chiar daca se vorbea tot mai insistent despre condamnarea Pactului Molotov-Ribbentrop si lichidarea consecintelor lui. Urmatorul pas ,,lunecos" a fost recunoasterea independentei republicii cu denumirea istorica de Moldova (de ce nu fac acest lucru si grecii fata de Macedonia?), Cotroceniul grabindu-se si aici sa fie primul. Dar pe cine a mizat România, în toti acesti ani, dintre fortele politice basarabene? Abia la 4 aprilie 2005 s-a vazut pentru cine s-au cheltuit atâtia bani, atâtea eforturi si sperante: pe cei care au facut front comun cu comunistii împotriva românismului. Din pacate, nici macar acum nimeni în România nu încearca sa clarifice de ce s-a întâmplat asa: de unde a venit initiativa - de la Kremlin, de la Tel Aviv si Washington sau de la Cotroceni? Cine sunt realii stapâni ai situatiei din România? De ce a vizitat Traian Basescu Chisinaul în 2005, tocmai în ajunul alegerilor, lasând impresia ca îl sprijina pe Voronin? Cine a impulsionat acest semnal - fals sau adevarat? Stiu oare românii de buna-credinta din Tara ce ,,proiecte" finanteaza Departamentul pentru românii de pretutindeni sau Institutul Cultural Român al neromânului Patapievici? S-a luat vreo atitudine fata de excluderea Basarabiei si Nordului Bucovinei - primele victime ale comunismului - din Raportul de cvasicondamnare a comunismului în România?", se intreaba Tudor Soimaru, preluat de "Romanian Global News".
Cum dupa aia sa nu devii Rasist cu rusii din RM ?!
PANA CAND V-OM RABDA ???
j. PHILIPS, şi dacă fiecare trage la dânsul, atunci eu pe cine să susţin? Chiar avem o ţară a nimănui? Hai să luptăm pentru ţară, nu să acuzăm că fiecare trage la el. Aşa nu vom ajunge la nimic!
Eu nu accept victoria comuniştilor nici în ruptul capului! Pe comunişti i-au votat doar morţii şi moldovenii "clonaţi", nu poporul!
Moarte trădătorilor de neam şi de ţară!
Sunt româncă din Basarabia şi sunt foarte mândră de acest lucru!
Trăiască România Mare!
Printesa,esti un alt exemplu ca R.M. e o tara multietnica,traiesc aici si romani.Traim toti impreuna in PACE si INTELEGERE!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲