Uniunea Europeană prelungește cu încă 6 luni perioada în care ridică restricțiile de circulație impuse liderilor de la Tiraspol
adăugat 27 septembrie 2010, 11:58, la Eveniment
Consiliul Uniunii Europene a decis azi, 27 septembrie, extinderea cu încă un an a măsurilor de restricție cu privire la circulația în spațiul european impuse liderilor de la Tiraspol. Anunțul a fost făcut în urmă cu câteva minute de către serviciul de presă al instituției europene. "Totodată, UE extinde și termenul de suspendare a acestor măsuri de restricție pentru încă 6 luni (31 martie 2011) pentru a încuraja procesul de soluționare a conflictului transnistrean", se menționează în documentul remis presei. Documentul face referire exactă la situațiile nerezolvate de către cele două părți și anume la situația școlilor cu predare în limba română din Transnistria și la libera circulație a persoanelor.
"La sfârșitul acestei perioade Consiliul își va revedea decizia dacă lucrurile vor înregistra progrese. Uniunea Europeană va susține în continuare soluționarea conflictului transnistrean, bazându-se pe principiile suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova. Totodată, UE își reafirmă solicitare pentru reluarea negocierilor în formatul 5+2 cât mai curând posibil", se mai precizează în documentul remis la adresa UNIMEDIA.
Amintim că membrii Consiliul Uniunii Europene au decis să suspende interdictia impusa unor oficiali de la Tiraspol de a calatori in statele europene. Interdictia era valabila până la sfârsitul lunii septembrie 2010, iar daca nu vor fi inregistrate progrese privind solutionarea unor probleme din Transnistria, interdictia ar putea fi introdusa din nou.
Decizia Consiliului Miniștrilor de Externe ai țărilor membre ale Uniunii Europene a fost luată după ce la sfârșitul anului 2009 vice-premierul moldovean, Victor Osipov a solicitat oficialilor europeni să suspende interdictiile, masura fiind determinata de "tendinta pozitiva in comportamentul oficialilor de la Tiraspol". "Ideea de a suspenda temporar şi condiţionat sancţiunile face parte din politica acţiunilor pozitive şi a deschiderii a noilor autorităţi de la Chişinău, menită să creeze o atmosferă propice pentru rezolvarea problemelor cu care se ciocneşte populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului şi pentru impulsionarea procesului de reglementare politică a conflictului", se menționează în motivarea Guvernului R. Moldova, aprobată încă la sfârșitul anului 2009.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲