Urechean crede că ar fi o variantă de compromis la şefia statului
adăugat 03 decembrie 2010, 09:20, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Octavian Balan
Liderul Alianţei „Moldova Noastră”, Serafim Urechean, marele perdant de la alegerile din 28 noiembrie curent, ar accepta postul de preşedinte al R. Moldova dacă i s-ar propune, ar ajuta partidele care au acces în Parlament să ajungă la un numitor comun şi prezice, în interviul pe care l-a acordat JURNALULUI, alegeri anticipate la anul cu o probabilitate de 80 la sută.
- Dle Urechean, miercuri, aţi avut o întâlnire cu premierul Vlad Filat, iar mediile comuniste s-au grăbit să anunţe că vi s-a propus o funcţie înaltă în viitorul Guvern. Cât este de adevărat?
Aiureli. Da, m-am întâlnit cu domnul Filat. Am avut o discuţie privată, generală, dar nu s-a discutat despre nicio funcţie.
- În vechiul format al Alianţei pentru Integrare Europeană, dvs. eraţi perceput ca fiind centrul de greutate care împăca „răzvrătiţii”...
De fapt, despre asta am şi discutat cu Vladimir Filat. Eu am făcut tot ce a fost posibil ca să menţinem Alianţa în vechea formulă. Cu părere de rău, situaţia este mult mai dificilă acum. Foarte mulţi regretă că AMN nu se regăseşte în Parlament. Toată ţara trebuie să-i mulţumească pentru asta lui Veaceslav Untilă şi celor care stau în spatele lui. Am să le spun numele mai târziu. Noi trebuia să avem cel puţin şapte-opt procente.
- Dacă partidele democratice v-ar solicita ajutor în situaţia actuală, l-aţi oferi?
Eu aş putea contribui cu multe ca să-i împac. Eu pot să mă înţeleg şi cu unul, şi cu al doilea, şi cu al treilea... Eu am atâta experienţă... Pe Urechean nu l-au uitat încă. Eu am avut ieri (miercuri – n.r.) o întâlnire cu ambasadorul SUA la Chişinău, cu reprezentantul OSCE... Este necesar să menţinem stabilitatea politică şi să nu pierdem încrederea partenerilor externi. Dacă se va schimba formula AIE, situaţia poate fi cam dificilă. Şi dacă pierdem finanţarea pentru anul viitor, atunci chiar va fi kaput.
- Ne paşte pericolul prăbuşirii AIE şi formarea unei coaliţii PCRM-PD?
Ne paşte. De aceea, e bine ca băieţii ăştia mai tinerei să lase orgoliul la o parte, să se aşeze la masa de discuţii, să negocieze şi să se apuce cât mai repede de treabă.
- Care ar fi soluţia pentru ieşirea din acest impas?
Poate un consens larg în Parlament cu menţinerea cursului european al R. Moldova. În politică, doi plus doi nu întotdeauna fac patru. Poate alegerea unui preşedinte din afara partidelor parlamentare...
- Aţi şi avut într-o campanie electorală sloganul „Urechean – preşedinte!”. Aţi accepta să fiţi preşedinte al R. Moldova?
Sigur că aş accepta postul de preşedinte! Eu mă înţeleg cu toţi. În 2001, Voronin m-a sunat şi mi-a zis că mă votează pe mine la funcţia de preşedinte. Acum nu aş vedea alergie în privinţa asta de la Ghimpu, Filat, Lupu. Sunt cunoscut şi la Est, şi la Vest...
- Care ar fi rolul comuniştilor în acest consens larg pe care vi-l imaginaţi?
Comuniştii să-şi mai tempereze orgoliile, căci în caz contrar vor avea numai de pierdut.
- Cât de actuale sunt alte alegeri anticipate?
Cred că trebuie să ne pregătim de anticipate cu o probabilitate de 80 la sută. Şi e păcat de milioanele cheltuite în van.
- Aţi declarat că, după ce aţi pierdut alegerile parlamentare, vă concentraţi pe cele locale din anul viitor. Veţi candida la primăria capitalei?
Nu exclud.
- În ultimul timp, există voci care declară că ar trebui reformat AMN-ul, poate chiar să-i cedaţi cârma partidului lui Victor Osipov după eşecul acesta...
Nu vă bateţi voi capul. Ne vom gândi noi cumva ce să facem cu partidul.
- Vă mulţumim!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲