Ursul rusesc mizează pe Lupu
adăugat 13 octombrie 2009, 07:52, la Opinii / Editoriale
Kremlinul l-a abandonat definitiv pe Vladimir VoroninPlicticos ca de obicei, summitul CSI de săptămâna trecută de la Chişinău a ajuns în gura presei datorită unei întâlniri scurte pe care a avut-o preşedintele rus Dmitri Medvedev cu candidatul AIE la funcţia de preşedinte al statului, Marian Lupu. Potrivit mai multor analişti politici, această întrevedere este un semnal clar pentru Lupu, comunişti şi electoratul rus de la Chişinău că Moscova îl susţine pe Marian Lupu la alegerile din 23 octombrie. Pe de altă parte, prin ignorarea invitaţiei subtile a ex-preşedintelui Vladimir Voronin, Medvedev le-a arătat comuniştilor că “prietenia din trecut” nu-l mai interesează.
Un summit plicticos, dar simptomatic
Summitul miniştrilor de Externe şi ai preşedinţilor statelor membre ale CSI care s-a desfăşurat săptămâna trecută la Chişinău nu s-a prea deosebit de celelalte reuniuni ale acestei structuri. La fel ca şi în celelalte cazuri a fost semnalată o serie de documente care au rămas necunoscute publicului larg şi care – o demonstrează experienţa anilor precedenţi – nici nu au o prea mare importanţă pentru statele membre ale CSI. Merită atenţie însă câteva detalii. În primul rând, la reuniune nu au venit preşedinţii Kazahstanului, Turkmenistanului şi Uzbekistanului, ceea ce, în opinia unor analişti, e semn clar că CSI-ul e pe ducă. Apoi, după finisarea summitului, liderii statelor CSI au decis să se dezică de beţia de la Cricova. Iar mâncarea pregătită pentru masa “boierilor” a fost dusă la câteva case de copii şi aziluri de bătrâni, conform deciziei luate de preşedintele interimar Mihai Ghimpu.
Summitul bilateralelor
Cele mai relevante momente ale acestui summit au fost până la urmă însă întâlnirile bilaterale care au avut loc după reuniunea CSI. O atenţie deosebită, în opinia analiştilor politici moldoveni, merită întâlnirea pe care a avut-o preşedintele rus Dmitri Medvedev cu candidatul Alianţei pentru Integrarea Europeană (AIE) la funcţia de preşedinte al statului, Marian Lupu. “Sunteţi în mijlocul unui sezon politic intens, se formează structurile puterii. Nouă acest lucru nu ne este indiferent. Noi ne-am dori relaţii cuprinzătoare de bună vecinătate şi prietenie cu Republica Moldova, aşa cum ar trebui să fie acestea, având în vedere apropierea popoarelor şi a intereselor noastre", a declarat Dmitri Medvedev la începutul scurtei întrevederi cu Marian Lupu. Iar după aceasta, candidatul AIE la Preşedinţie a anunţat că PCRM trebuie să decidă dacă va susţine sau nu candidatura sa, având în vedere şi multitudinea de mesaje externe venite în susţinerea necesităţii de a vota un preşedinte.
Moscova îl aprobă pe Lupu?
Deşi a durat mai puţin de 15 minute, întâlnirea dintre Ursul rusesc (Dmitri Medvedev) şi Lupul moldovenesc (Marian Lupu) a provocat discuţii aprinse în societate. În opinia mai multor analişti politici, această întrevedere, care de altfel a avut loc la iniţiativa preşedintelui de la Kremlin, este foarte simptomatică. “Din punctul meu de vedere, această întâlnire este un semnal limpede că Moscova sprijină candidatura lui Marian Lupu la funcţia de preşedinte al republicii”, afirmă analistul Petru Bogatu. Iar o probă în plus, potrivit lui, este recenta declaraţie a ambasadorului rus de la Chişinău Valeri Kuzmin, care a lăsat să se înţeleagă că în cazul în care Lupu nu va fi ales, toată vina pentru aceasta o vor purta comuniştii. Deoarece, a spus Kuzmin, în cazul în care şeful statului nu va fi ales, va fi dat peste cap planul de reglementare transnistreană.
Indiciu pentru comunişti
Şi analistul politic Igor Boţan susţine că bilaterala lui Medvedev cu Lupu vorbeşte mai mult decât şi-ar permite să spună preşedintele rus prin viu grai. “Deşi nu a spus-o direct, întâlnirea dintre Medvedev şi Lupu arată că Federaţia Rusă acceptă candidatura AIE pentru funcţia de preşedinte, iar acesta este un semnal puternic dat parlamentarilor comunişti. Liderii PCRM anunţă că nu-l vor vota în niciun caz pe Marian Lupu, dar să nu uităm că printre deputaţii fracţiunii PCRM sunt 12 care nu sunt membri de partid. Aceştia ar putea să nu se supună deciziei plenarei, iar decizia lor ar putea fi influenţată de această întâlnire dintre Medvedev şi Lupu”, a spus Boţan, subliniind că un alt semnal pentru aceşti deputaţi ar putea fi faptul că deşi liderul comuniştilor Vladimir Voronin şi-a exprimat, în cadrul unui recent interviu acordat unui ziar moscovit, dorinţa de a se întâlni cu foştii săi omologi, inclusiv cu Medvedev, întâlnirea nu a avut loc.
Lupu a cucerit electoratul rus
Analiştii consideră că, chiar şi în cazul în care deputaţii comunişti vor fi disciplinaţi şi nu vor vota, provocând anticipatele, prin această întâlnire dintre Medvedev şi Lupu, politicianul moldovean a cucerit electoratul rus. “Alegătorii ruşi au primit un semnal clar că există şi un alt partid pe care mizează Rusia, nu doar PCRM”, spune Boţan. El aminteşte că, în ianuarie 2009, Vladimir Voronin a avut o întâlnire la Moscova cu premierul rus Vladimir Putin şi după aceasta PCRM a avut un suport imens din partea rusofililor în campania electorală care a urmat. “În această situaţie, se urmăreşte acelaşi lucru”, a conchis analistul.
Tkaciuk nu crede în semnale
Solicitat de JURNAL să comenteze întâlnirea dintre Medvedev şi Lupu, comunistul Mark Tkaciuk a declarat că probabil în cadrul acesteia preşedintele rus a avut intenţia de a-l convinge de ceva pe democratul moldovean. “Nu pot să vă spun de ce a vrut să îl convingă pentru că nu am fost la acea întâlnire, dar pot să vă spun că nu împărtăşesc părerile analiştilor care au văzut un semn în întrevederea dintre Marian Lupu şi Dmitri Medvedev”, a spus Tkaciuk. Tot el a dezminţit informaţiile din presă potrivit cărora Vladimir Voronin ar fi cerut o întrevedere cu preşedintele rus.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲