
Va risca Curtea Constitutionala de la Chisinau declansarea haosului ?
adăugat 04 septembrie 2009, 13:08, la Interviu / Reportaj

El a amintit că până la verdictul Curţii Constituţionale privind desemnarea lui Mihai Ghimpu ca preşedinte al parlamentului, în absenţa deputaţilor comunişti, situaţia politică este blocată. Verdictul urmează să fie pronunţat marţi. Cenuşă nu exclude o coaliţie de centru-stânga între comunişti şi democraţii lui Marian Lupu, în funcţie de verdictul instanţei supreme.
La randul sau, intr-o declaratie data la Europa Libera preşedintele de onoare al PD pledează însă pentru aplanarea "duşmăniei între partidele radicale".
Si desi dezminte orice negocieri secrete purtate de deputaţii democraţi pentru a trece în tabăra comuniştilor. Diacov a spus că democraţilor li s-au făcut totuşi asemenea propuneri: "Au fost încercări, au fost propuneri. Dar una este să propui şi alta este să decizi. Noi am decis formarea Alianţei".
Partidul Comuniştilor susţine că nu renunţă la tentativa de a realiza o majoritate parlamentară prin scindarea celei actuale a Alianţei pentru Integrarea Europeană. Câteva agenţii de ştiri sugerează că deputaţii Partidului Democrat ar fi ţinta principală a comuniştilor.
Deputatul comunist Vladimir Ţurcan a subliniat că decizia CC ar putea reprezenta punctul de plecare a unor noi runde de negocieri pentru formarea unei coaliţii care să reprezinte o alternativă la cea pro-europeană.
„Curtea Constituţională (CC) nu are motive juridice să declare neconstituţională alegerea lui Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului", a declarat pentru Info-Prim Neo analistul politic Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice (IPP).
Arcadie Barbăroşie spune că, dacă CC va considera motivată contestaţia PCRM, atunci Parlamentul va trebui să se conformeze şi să abroge decizia luată la 28 august. În caz de răspuns negativ pentru PCRM, legislativul îşi va continua activitatea în formula actuală, cu Mihai Ghimpu în calitate de preşedinte.
Acelaşi lucru l-a spus şi Victor Popa, doctor în drept constituţional, expert la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul". „Parlamentul va merge mai departe, dacă CC dă aviz negativ PCRM. În caz contrar, legislativul va porni de la început, pentru că decizia din 28 august va deveni nulă, fără consecinţă juridică", a precizat Victor Popa.
Experţii consideră că interesele politice divergente şi interpretările defectuoase ale cadrului normativ au dat naştere unor discuţii controversate, acţiuni menite să destabilizeze situaţia social-politică şi să declanşeze o nouă criză parlamentară.
Curtea Constituţională a admis spre examinare contestaţia PCRM, iar rezultatul va fi anunţat la şedinţa plenară din 8 septembrie.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲