Vacanţa de iarnă a elevilor din Moldova va fi prelungită până la 15 ianuarie
adăugat 12 ianuarie 2009, 17:10, la Eveniment
În Moldova vacanţa de iarnă a elevilor, care trebuia să se încheie pe 11 ianuarie, a fost prelungită pînă la 15 ianuarie. După cum a comunicat pentru INFOTAG serviciul de presă al guvernului, duminică Ministerul Învăţămîntului şi Tineretului a luat decizia de a prelungi vacanţa cu trei zile, timp în care vor fi pregătite instituţiile de învăţămînt, care nu au fost încălzite în ultimele zile în scopul economisirii gazului natural. Această decizie a fost anunţată duminică la şedinţa Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale.Prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministrul Economiei şi Comerţului, a menţionat în cadrul şedinţei că starea lucrurilor vizînd aprovizionarea consumatorilor moldoveni cu gaze naturale este stabilă. Potrivit lui, în ultimele ore de către Ucraina a livrat o anumită cantitate de gaze prin gazoductul de la Alexeevca oferind posibilitatea ridicării presiunii în branşamentul care alimentează cu gaze raionul Ungheni, unde situaţia era, sîmbătă, mai dificilă.
Potrivit lui Dodon, situaţia rămâne a fi complicată în regiunea transnistreană a ţării, unde livrarea gazelor a fost stopată integral şi, practic, toate localităţile din stânga Nistrului au rămas fără gaze. Aceeaşi stare de lucruri se atestă şi în alte 14 localităţi din Sudul Republicii.
"Datorită regimului de economie a gazelor stabilit pentru întreprinderile industriale şi trecerea la consumul de păcură al CET-urilor, cantitatea de gaze existentă ar putea asigura consumul normal pentru consumatorii încă 24 de ore", a declarat vicepremierul.
Acesta susţine că nu există probleme în asigurarea ţării cu energie electrică, deoarece volumul de energie electrică produsă de centralele moldoveneşti este mai mare decît consumul de facto, ceea ce permite exportarea energiei electrice în România, conform contractului.
Directorii centralelor de termoficare au informat despre activitatea întreprinderilor de profil în regim normal, precum şi despre volumul de consum şi de reserve a păcurii. SA "Termocom" deşi activează în regim de economie, are un regim stabil.
Sîmbătă preşedintele Ucrainei, Victor Iuşcenco, a declarat că Ucraina va livra gaz Moldovei şi Bulgariei din propriile rezerve. Potrivit comunicatului serviciului de presă al preşedintelui ucrainean, Ucraina va livra un volum de 1,5 mil. matri cubi de gaz pe zi către Moldova şi 2 mil. către Bulgaria. În aceeaşi zi preşedintele Ucrainei a desfăşurat tratative teleonice cu omologii săi Vladimir Voronin şi Gheorghii Pîrvan. După cum transmite serviciul de presă al preşedintelui moldovean, "rezultatele convorbirilor ţin de acordul precum că Ucraina va relua livrarea gazului în Republica Moldova în volumele necesare pentru menţinerea sistemului de transport de gaz şi a obiectelor sociale din ţară, precum şi pentru susţinerea excepţională a consumatorilor de rînd". Totodată se menţionează că preţul la gaz va fi stabilită ulterior.
În acelaşi timp, responsabilii de la întreprinderea "Moldova-Gaz" au refuzat să comenteze pentru agenţia INFOTAG situaţia privind livrarea gazului în Transnistria, pentru că "Gazprom" efectuează aceste livrări direct, fără intermediul Chişinăului. Transnistria nu are nici un contract cu "Gazprom", iar datoriile istorice ale regiunii pentru gazul primit constituie cca. $1,8 mlrd.
Moldova are un contract încheiat cu "Gazprom" privind livrarea gazelor. Potrivit acestui document, preţul la gazul livrat se schimbă trimestrial, pentru ca în 2011 acesta să ajungă la preţul mediu din Europa. În ptrimul trimestru al anului 2009 preţul la gazul rusesc pentru Moldova constituie $286 pentru 1000 metri cubi. Pe teritoriul Moldovei în tranzit anual trec 21 mlrd. metri cubi de gaz.
Livrarea gazului rusesc în Moldova a fost întreruptă la 7 ianuarie din cauza litigiului dintre Rusia şi Ucraina şi stoparea tranzitului a gazului rusesc pe teritoriul ucrainean. În urma acestui fapt în Moldova a fost introdus regimul de economie a gazului natural. În Chişinău temperatura livrată de agentului termic este de 60 de grade, în timp ce aceasta este prevăzută în regim normal la 85 grade C. În aceeaşi zi a fost întreruptă livrarea apei calde în fondul locativ din Chişinău, iar sistemul de termoficare a trecut parţial la folosirea rezervelor de păcură.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲