Valeria Cospormac – Un suflet firav intr-un caracter mare cat o natiune
adăugat 25 august 2011, 12:35, 15:35 la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Cornel Postolachi
Valeria Cospormac, la doar 18 ani, are in background o serie de actiuni care ii depasesc cu mult varsta. Eleva in clasa a-XI-a la Colegiul National “G.Ibraileanu” Iasi, Valeria a aderat in urma cu doia ani la Asociatia Tinerilor Basarabeni. In 2010 a participat la o conferinta-dezbatere alaturi de invitatii Traian Basescu si Mihai Ghimpu si tot in acest an a devenit membra a cenaclului literar “Gr.Vieru”; in 2006 si 2008 a participat la Forumul National al Tinerilor sub genericul :”Tinerii participa- Comunitatea se dezvolta”; in 2007 a devenit Educator de la Egal la Egal, Tanar in prevenirea HIV/SIDA, fiind autorizata de Ministerul Educatiei si Tineretului al Republicii Moldova sa desfasoare activitati de informare in randul tinerilor. Iubeste dansul, lucru dovedit si de absolvirea unor cursuri de dans popular in perioada 2002-2004 si a unor cursuri de dans sportiv in perioada 2009-2010. Picteaza si are in palmares zeci de diplome dintre care spicuim : 2011-Olimpiada judeţeană de Limbă Franceză (menţiune); Participarea la Centrul de Excelenţă pentru Tineri capabili de Performanţă Iaşi, la disciplinele Istorie şi lb.Franceză; Premiul II la sesiunea judeţeană de referate şi comunicări, secţia psihologie; 2010- Premiul III la concursul judeţean “Istoria’n licee”; Premiul II pentru Cupa Bârnova 2010 (orientare sportivă, drumeţie, ecologizare); Diplome “Les jeunes francophones” pour la realisation de l’emission radiophonique; Premiul III la concursul judeţean de chimie “Petru Poni”; Menţiune la concursul interjudeţean “Iubeşte ştiinţa, ştiinţa te învaţă”; 2009-Diplomă pentru cel mai inteligent tevecist; Miss Tabără 2009; Premiul III la Olimpiada raională de lb. şi lit. română; 2008-premiul I la concursul intergimnazial “Elevul Anului”;2007- Premiul III la Olimpiada judeţeană de biologie; Diplomă de onoare pentru participarea la concursul naţional Caravela Culturii; 2004- Premiul II la Olimpiada raională de lb. română; Dar povestea Valeriei nici macar nu a inceput…
Reporter: Care e povestea ta la Sulina in cadrul Scolii de Vara Romania 2020?
Valeria: S-a intamplat pentru ca mi-am propus in aceasta vara sa fac voluntariat. Stiam de existenta acestei tabere la Sulina, de la colega care a fost aici anul trecut. Povestirile ei m-au “inebunit”, dar eram descurajata ca nu am ocazia sa ajung si eu aici. 2 luni de vara au trecut prea repede, caci eram destul de ocupata, insa gandul tot imi la voluntariat fugea si participare mea la o scoala de vara…Intr-o zi m-a sunat presedintele asociatiei, propunandu-mi sa particip aici… A fost cea mai mare bucurie, visul meu a devenit realitate si voi ajunge la Sulina, printre acei oameni de care auzisem, dar nu era suficient, caci imi doream chiar sa colaborez cu ei… Acum, lucru cert, e ca ma aflu in cadrul aceste tabere de vara… Si multumesc celor care mi-au oferit aceasta oportunitate de a participa,colabora, progresa si …afirma!
Reporter: Stiu ca activezi in Asociatia Studentilor Basarabeni din Iasi. Ce te-a determinat sa te inscri in aceasta asociatie?
Valeria: Dorinta de a ma implica in proiecte, de face voluntariat, fiindca sunt adepta faptului ca implicarea tinerilor în soluţionarea problemelor comunităţii este un lucru prioritar… Din aceasta cauza am ales sa devin membru intr-un ONG, insa impulsul de romanizare, gasirea unor solutii pentru elevii si studentii basarabeni ce fac studiile in Romania, incercarea de a face o legatura stransa a celor 2 maluri ale Prutului, m-au determinat sa fac parte din ATB Iasi.
Reporter: Care este cea mai mare dorinta a ta?
Valeria: Pe langa faptul ca imi doresc mult sa-mi ridic potenţialul intelectual şi cultural, sa promovez democraţia în rîndul tinerilor, sa contribui la prosperarea societăţii în care trăiesc, sa fiu martor a unirii Bsarabiei cu patria mama/// imi doresc mult sa-mi croiesc un drum corect in viata si sa las urme placute pe acest pamant.
Reporter: Ce planuri ai pentru urmatoarele luni, urmatorii ani?
Valeria: Obiectivul propriu pe plan profesional (termen scurt) este cel de a primi diploma DELF – nivel C1 la limba franceză. Obiectivul propriu pe plan profesional (termen lung) este cel de alansa un proiect în scopul schimbului de experienţă, avându-i ca “protagonişti” pe tinerii din Republica Moldova şi cei din Franţa. Pilonul proiectului: DEMOCRAŢIA.
Reporter: Un mesaj pentru tinerii prezenti la SULINA
Valeria: Mesajul meu petru tinerii prezenti la Sulina este cel de a fi receptivi la problemele societatii si sa traiasca fiecare clipa ca si cand ar fi intr-o Romanie Mare, o Romanie cat toate sufletele lor.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲