Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:46

 

Valeriu Muravschi: „Poate le convine celor care guvernează să creeze situaţia aceasta de haos şi aici băieții îşi rezolvă problemele lor”

adăugat 13 iunie 2015, 08:03, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Octavian Balan

Fost  premier  la începutul anilor ’90, Valeriu Muravschi crede că situația în care s-a pomenit Moldova ar fi un scenariu bine gândit  pentru a compromite  parcursul european al țării, întărind astfel dependența de Federația Rusă.

Europa Liberă: Importanţa alegerilor locale e alta decât a celor parlamentare?

Valeriu Muravschi: „Fiecare dintre aceste alegeri are importanţa sa. Desigur că ar fi bine pentru noi dacă în scrutinele locale, parlamentare am alege partide şi cetăţeni care ar face faţă problemelor. Cel puţin, eu mă uit acum, mulţi cred că ar dori să voteze pentru independenţi, adică nu pentru cei înaintaţi de partide fie consilieri, fie primari. Dar, din păcate, în toţi aceşti ani a degradat însăşi clasa politică, avem puţini oameni care ar putea fi sprijiniţi. Ar trebui sprijiniţi, fiindcă ar face faţă problemelor care stau în faţa comunei, în faţa primăriei, în faţa Parlamentului, guvernului. Adică în toţi aceşti 25 de ani a degradat inclusiv clasa politică. Şi potenţialul administrativ la noi e foarte slab. Dar este şi explicaţie, dacă la noi se vorbeşte că de la 800 până la un milion de cetăţeni au plecat. Dar cine a plecat? Majoritatea cei mai activi, cu vârsta 20-40 de ani, acei care îşi asumă riscuri, caută soluţii. Şi atunci societatea a fost decapitată.”

Europa Liberă: Ce îi spuneţi dumneavoastră cetăţeanului de la firul ierbii? În ce stare a ajuns astăzi Moldova?

Valeriu Muravschi: „Nici nu ştiu ce să explici oamenilor. Mi se pare că ei deja cu totul sunt derutaţi şi au pierdut orice încredere în guvernare, în politicieni, în toate. La nivelul declaraţiilor, desigur, politicienii noştri sunt mari meşteri, fac promisiuni, dar, din păcate, între declaraţii şi realizări este o distanţă foarte mare. În ultimii ani mult s-a mimat reformele, integrarea europeană. Cel mai periculos e că oamenii văd realitatea, trăiesc în realitatea aceasta, există în realitatea aceasta sau supravieţuiesc, mai corect ar fi.”

Europa Liberă: Şi care e preţul pe care îl vor plăti cetăţeanul şi statul pentru această mimare de reforme?

Valeriu Muravschi: Preţul în aceşti 25 de ani e acelaşi, guvernările care s-au schimbat una după alta au realizat foarte puţin. Mai mult ca atât, unii făceau un pas înainte, alţii înapoi, unii în stânga, alţii în dreapta şi până la urmă am ajuns la situaţia în care suntem astăzi. Desigur că aşteptările noastre au fost foarte mari în alegerile din 2009, 2010. La început ceva s-a realizat, cel puţin după regimul Partidului Comuniştilor de opt ani, inclusiv s-a realizat şi semnarea Acordului de Asociere, s-a obţinut regimul liberalizat de vize, s-a investit mult în infrastructură, dar, desigur, din bani europeni, din banii poporului american. Aceasta e prea puţin ca mersul spre direcţia integrării europene să fie ireversibil.”

Europa Liberă: Domnule Muravschi, Moldova depinde în mare măsură de finanţarea din exterior? L-am auzit pe şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, domnul Tapiola, care spunea că dacă în Moldova nu începe o luptă intensivă, aprigă cu acest fenomen care s-a înrădăcinat, corupţia, vor apărea dificultăţi în interacţionarea cu partenerii europeni şi internaţionali. Ce se întâmplă dacă Moldova rămâne fără această asistenţă din exterior? Cu atât mai mult că se complică negocierile şi cu Fondul Monetar Internaţional pe acest fondal de demisie a premierului.

Valeriu Muravschi: Da, desigur afirmaţii ale reprezentantului Uniunii Europene la Chişinău au fost şi mai înainte, dar acum sunt mai ferme şi mai categorice. Al doilea e că noi vedem de acum că finanţarea din exterior s-a redus substanţial, economia noastră nu generează venituri care să ne permită nu să investim în viitor, dar cel puţin să acoperim cheltuielile curente. Sunt mai multe probleme la noi, dar cea mai gravă problemă, care practic erodează tot sistemul nostru politic, social, economic, aceasta e corupţia, corupţia de jos până la cel mai înalt nivel.”

Europa Liberă: La modul serios şi la modul realist, ce înseamnă să se lupte împotriva corupţiei? Cine trebuie să lupte? Şi dacă acel cine este capabil şi vrea să lupte cu acest flagel?

Valeriu Muravschi: Toată lumea ştie că la noi puterea reală se află în două-trei mâini, care astăzi nu ocupă funcţii oficiale în stat, sunt deputaţi. Deci, în mâinile lor se află puterea reală, ei decid.”

Europa Liberă: Cine decide, domnule Muravschi?

Valeriu Muravschi: Liderii formaţiunilor respective, care azi creează alianţa aceasta.”

Europa Liberă: Ce decide domnul Lupu, de exemplu?

Valeriu Muravschi: Sunt şi alţi oameni în partidul acesta şi în Partidul Liberal Democrat, care practic decid. Însăşi guvernul, chiar şi guvernul Leancă, în special guvernul Gaburici, practic nu avea putere reală de decidere, de a lua măsuri. În ultimultimp premierul Gaburici a făcut nişte declaraţii, a cerut demisia unor demnitari, inclusiv a procurorului general, a guvernatorului Băncii Naţionale. Dar mi se pare că aceasta a fost ca o scenetă, o pregătire în caz de demisie. Desigur toate lucrurile acestea au ieşit la suprafaţă, mai ales problema din sistemul bancar, ceea ce s-a întâmplat la sfârşitul anului trecut, anul acesta. Eu aud că încă la trei bănci Banca Naţională a introdus administrare specială.”

Europa Liberă: Dumneavoastră sunteţi specialist în finanţe. Totuşi ce e mai bine pentru stabilizarea sistemului bancar, să fie lichidate aceste trei bănci buclucaşe sau să fie naţionalizată BEM?

Valeriu Muravschi: În situaţia care s-a creat, eu înţeleg şi poziţia Uniunii Europene, şi a Fondului Monetar Internaţional, nu sunt garanţii că lucrurile acestea nu se vor întâmpla în continuare.”

Europa Liberă: Care lucruri?

Valeriu Muravschi: Ce s-a întâmplat în sistemul bancar, sustragerea din sistem a unor sume enorme, ceea ce a dus la destabilizarea situaţiei în sistemul bancar, deprecierea monedei, creşterea costului creditelor, a dobânzii, limitarea posibilităţilor de creditare. Sectorul agricol aproape e lipsit de posibilitatea de a apela la credite, în situaţia când sectorul agricol e un sector sezonier, investeşti nouă luni şi în următoarele trei obţii ceva venituri. Situaţia este critică.”

Europa Liberă: Ce trebuie să se întâmple cu Banca de Economii, care se află în centrul schemei creditelor neperformante? Mai multe voci spun că din aceste trei bănci moldovene au dispărut miliardul. Ce propuneţi dumneavoastră?

Valeriu Muravschi: Eu aş merge la lichidare, dar, desigur, cu o condiţie – maximal de întors activele care au fost sustrase din bancă prin credite, prin alte canale. Vedeţi chiar ce s-a publicat şi în raportul companiei Kroll, practic nu s-a dezvăluit ce s-a întâmplat în realitate, prin ce canale s-au dus aceşti bani, în ce direcţie s-au dus.” 

Europa Liberă: Mai pot fi întorşi aceşti bani? Miliardul poate fi adus în Moldova?

Valeriu Muravschi: În principiu totul e posibil. Este nevoie de dorinţă, de voinţă politică. Şi al doilea, de investigațiile respective, trebuie să-şi îndeplinească funcţiile lor. Parcă s-a declarat în Parlament, de la Centrul Naţional Anticorupţie, de la Procuratura Generală, că ei deţin mai multă informaţie decât a prezentat raportul Kroll. Bine, domnilor, de ce staţi şi aşteptaţi? Cineva dirijează cu toate aceste instituţii, sau nu le permite, sau nu există profesionalism la instituţiile acestea, la colaboratorii respectivi, ca să poată scoate la lumină ce s-a întâmplat. Desigur în toate chestiile acestea Banca Naţională poartă o responsabilitate enormă. Eu îmi aduc aminte încă în anul 1991-1992, eram ministrul Finanţelor, după aceea prim-ministru, şi cream sistemul bancar, Banca Naţională, moneda, şi atunci eu, ca prim-ministru, insistam ca Banca Naţională să aibă un statut autonom, să nu fie dependentă de guvern. Guvernul tot timpul are necesitate de bani şi atunci de unde să-i ia? Cel mai uşor să-i iei din Banca Naţională. Eu uneori mă gândesc că poate au fost într-o înţelegere în toată afacerea aceasta.”

Europa Liberă: Şi înţelegerea care a fost? Să se prăbuşească sistemul bancar ca să falimenteze şi statul sau care e? Că nimeni nu mai înţelege ce scop s-a urmărit.

Valeriu Muravschi: „Ar fi prea categoric să afirmăm că într-adevăr au avut ca scop falimentarea sistemului bancar. Dar Banca Naţională vede orice operaţiune care se întâmplă prin bănci, orice tranzacţie, orice transfer. În principiu, cele 800 de milioane de dolari, cât s-a scos din Banca Naţională, ca să acopere cererea pieţei la sfârşitul anului trecut, începutul anului acesta, desigur că e o sumă enormă într-un termen foarte scurt.” 

Europa Liberă: Ce va urma, domnule Muravschi? Ce trebuie să se întâmple astfel încât cetăţeanul să nu fie cu moralul la pământ? Pentru că foarte multă lume vorbeşte despre o criză de proporţii care s-a instalat în Moldova. 

Valeriu Muravschi: „Eu uneori stau şi mă gândesc că poate aceasta a fost pus la cale, ca să discredităm, ca să aducem țara într-o situaţie într-adevăr foarte complicată, când europenii să întoarcă spatele.”

Europa Liberă: Şi cine a pus la cale?

Valeriu Muravschi: „Cel mai paradoxal e că lucrurile acestea s-au acutizat, au ieşit la iveală după ce am semnat Acordul de Asociere. Nu v-aţi pus întrebarea aceasta? Ce se întâmplă? Din momentul când s-a văzut că Republica Moldova a făcut un pas, nu l-am făcut atât noi, cât europenii ne-au ajutat să facem pasul acesta, obţinând regimul liberalizat de vize, semnând Acordul de Asociere. Tocmai după aceste lucruri bune se întâmplă lucrurile care s-au întâmplat. Însăşi instaurarea guvernului, un guvern foarte slab, poate tot a fost în cadrul schemei de discreditare a ideii integrării europene şi destabilizării situaţiei. Dar dacă vorbim mai simplu, ţărăneşte, în apa tulbure mai uşor se prinde peştele. Poate le convine celor care guvernează să creeze situaţia aceasta de haos şi aici băieții îşi rezolvă problemele lor.”

Europa Liberă: Dar e o prăpastie prea mare între cei de jos şi cei de sus şi oricum revolta creşte, nemulţumirile oamenilor cresc pe zi ce trece.

Valeriu Muravschi: „Se află absolut la poluri diferitei. Fiecare trăieşte în lumea sa. Cei care guvernează au lumea lor. Ceilalţi cetăţeni deja ştim în ce situaţie sunt. Problema e că în ultimele luni s-a accelerat exodul cetăţenilor noştri peste hotare. Dacă înainte mulţi se duceau ca să găsească soluţii materiale, să supravieţuiască, să câştige, acum mi se pare că pleacă din disperare, nu se mai poate de făcut nimic.”

Europa Liberă: S-ar putea ajunge la o confruntare între cei de jos şi cei de sus?

Valeriu Muravschi: Istoria ne arată că lucrurile acestea se întâmplă. Altă întrebare e în ce formă? Violentă sau în altă formă? Cel mai corect ar fi fost pentru noi desigur să se întâmple pe calea democratică, prin alegeri. Dar iarăşi e problemă. Noi astăzi nu avem alte partide pentru care am vota, să avem cel puţin o credibilitate în viitor. Aceasta e mare problemă. Eu, ca cetăţean, aş aştepta totuşi din mişcarea aceasta de protest în timp cât mai scurt să apară o formaţiune politică. Alegerile parlamentare, dacă scăpăm anul acesta fără ele, anul viitor sunt aproape sigure, chiar inevitabile.”

Europa Liberă: Domnule Muravschi, cum va arăta viitoarea guvernare? Coaliţia mizează pe formarea majorităţii stabile?

Valeriu Muravschi: Revenim la varianta care a fost până la alegerile parlamentare din anul trecut.”

Europa Liberă: Este clar ce culoare politică va avea viitorul guvern?

Valeriu Muravschi: Eu aş forma o coaliţie dintre PLDM, PD şi PL. Dar eu aş aduce un guvern de specialişti tehnocraţi, i-aş da împuternicirile toate, l-aş sprijini politic în Parlament şi i-aş pune condiţia – într-un an de zile încercaţi să îndreptaţi situaţia. Este în interesul ţărişoarei acestea, al viitorului ei.”

Europa Liberă: Domnule Muravschi, dar cine trebuie să ajungă premier? Şi cine ar accepta această funcţie, astfel încât să nu depindă de liderii formaţiunilor politice care îl învestesc în funcţie?

Valeriu Muravschi: Sunt mai mulţi care ar putea face faţă. Cel puţin dacă m-ar întreba pe mine, eu am o candidatură care într-adevăr ar reuşi să îndrepte situaţia.”

Europa Liberă: Cine, domnul Muravschi?

Valeriu Muravschi: Gheorghe Efros. Eu consider că mai bun ca el, care are şi experienţă, şi voinţă politică pur şi simplu nu există. Nici eu în comparaţie cu el nu aş face faţă cum ar face el. Eu le-am propus încă prin 2009: „Domnilor, mie nu-mi trebuie nimic de la dumneavoastră. Creaţi un consiliu pe lângă prim-ministru, pe lângă preşedinte, unde doriţi, să vedem oamenii cu experienţă, să ajute, să sprijine cu un sfat, cu o recomandare, cu nişte propuneri”. Prin 1991-1992 eu eram bucuros când găseam pe cineva care să mă sprijine sau să mă sfătuie. Eu eram bucuros când găseam un ministru sau viceministru care cunoaşte mult mai bine ca mine lucrurile în ramura respectivă, eram liniştit. Dar la noi acum e cu totul invers. Numai liderii de partid cunosc tot, ceilalţi nu fac un pas fără ei. E iresponsabilitate totală, din păcate, astăzi.”

Europa Liberă: Domnule Muravschi, vă este frică pentru viitorul acestui stat?

Valeriu Muravschi: Mă gândesc la viitorul copiilor şi nepoţilor mei. Mi-e frică chiar serios, eu nu am simţit în toţi anii aceştia aşa o frică, dar înţeleg că aceasta nu e o ieşire. Ieşirea e numai când mergi înainte. E foarte straniu că liderii care deţin puterea reală, eu înţeleg aşa, dacă ei n-ar fi implicaţi în tot ce s-a întâmplat şi se întâmplă la noi, atunci ar cere de la toate instituţiile să facă ordine, de la procuror, guvernatorul Băncii Naţionale, Centrul Naţional Anticorupţie, magistraţi. Dar ei tac. Se vorbeşte: „Luptăm cu corupţia, luptăm...”. Au mai aninat vreo doi-trei foşti miniştri, dar eu cred că aceasta nu e suficient, e prea puţin.”


Autor: Valentina Ursu
Sursa: www.europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.9033 secunde