Valori europene din Iaşiul interbelic expuse la Chişinău
adăugat 20 martie 2009, 11:08, la Eveniment
Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei găzduieşte în luna martie o expoziţie cu genericul "Valori europene în Iaşiul interbelic". Vizitatorii pot vedea aici fotografii cu piese şi obiecte din perioada interbelică. Acestea au aparţinut unor mari nume ale culturii româneşti precum: Garabet Ibrăileanu, Mihail Sadoveanu, Cezar Petrescu, Otilia Cazimir, Agatha Bârsescu etc.Veţi vedea aici fotografii reprezentând reviste, manuscrise, seturi de birou, cărţi poştale, sfeşnice, evantaie sau alte obiecte personale de epocă. Urmărind imaginile expuse în cadrul expoziţiei şi luând în calcul faptul că acum stilul retro este un must have, ai impresia că ai răsfoi o revistă contemporană de modă, care prezintă noile tendinţe în materie de vestimentaţie, accesorii, mobilier... Expoziţia conţine şi reproduceri a Pieţei Unirii şi Hotelului Traian din Iaşi, reclame pentru revista "Moda" în anii 20, repertoriul Teatrului Naţional din Iaşi în perioada 1936-1937, programul pieselor de teatru "Faguri din munţii Vrancei" (1938) şi "Gândeşte-te, Giacomino" (1940) şi altele.
Expoziţia a fost organizată în cadrul proiectului european "Moştenire culturală fără graniţe", proiect finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului de vecinătate "România - Republica Moldova" şi a fost iniţiat de Muzeul Literaturii Române din Iaşi, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Arhiologie şi Istorie a Moldovei din Chişinău şi Centrul de Informare Comunitară şi Marketing din cadrul bibliotecii judeţene "Gheorghe Asachi" din Iaşi. Proiectul urmăreşte introducerea de noi metode de networking transfrontalier pentru promovarea moştenirii culturale din cele două regiuni şi perceperea muzeelor de către populaţia celor două comunităţi ca fiind instituţii culturale active şi ofensive capabile să contribuie la edificarea unei conştiinţe moderne.
Elena Postică, director adjunct al Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, ne-a spus că proiectul a demarat încă în luna septembrie. "Durata proiectului este de nouă luni de zile. Scopul principal este sprijinirea colaborării dintre instituţiile din domeniul culturii de pe ambele maluri ale Prutului. În cadrul proiectului au fost organizate câteva sesiuni de formare. Au fost selectaţi câte zece tineri din Republica Moldova şi din România, care au participat la sesiuni de formare în domeniul marketingului şi antreprenoriatului cultural. Recent, în cadrul acestui proiect s-a desfăşurat şi o masă rotundă cu genericul "Muzeul, mediator cultural între lumea satului ancestral şi lumea citadinului cotidian". La această masă rotundă au participat muzeografi din Republica Moldova, care au pus în discuţie probleme cu care se confruntă muzeele de pe ambele maluri ale Prutului", ne-a spus Elena Postică.
Acest proiect prevede şi realizarea a două expoziţii - o expoziţie cu genericul "Valori europene în Chişinăul interbelic", care a fost realizată de muzeul din Chişinău, şi "Valori europene în Iaşiul interbelic", realizat de Muzeul Literaturii Române. Expoziţiile sunt vernisate mai întâi în oraşele pe care le reprezintă fiecare instituţie şi pe urmă se face un schimb de expoziţii. Până la sfârşitul lunii martie puteţi vedea la Chişinău expoziţia realizată de muzeul de la Iaşi, iar în luna aprilie, la Iaşi va fi prezentată expoziţia cu genericul "Valori europene în Chişinăul interbelic".
Expoziţia pregătită de muzeul din Chişinău conţine mai multe cărţi poştale reprezentând, spre exemplu, Ministerul Basarabiei, Casa Eparhială, Catedrala, Primăria în 1925, Teatrul Popular în 1919, dar şi cărţi, reviste, obiecte personale care au aparţinut lui Constantin Stere şi Liviu Deleanu. De asemenea, nu lipsesc reproduceri după Alexandru Plămădeală, Teodor Kiriacoff, Miliţa Petraşcu (bustul Cellei Delavrancea realizat în 1932), portretul pe pânză realizat de Nina Arbore în 1932 "Tatăl meu" (Zamfir Arbore) şi alte obiecte, considerate valori europene interbelice.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/844277/Dansand-cu-moartea-de-la-Stalingrad-la-Tatra/
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/844374/Florile-crescute-in-pamantul-imbibat-de-sange/