VEZI AICI ce părere aveau politicienii moldoveni despre semnificaţia acestei zile înainte de căderea comunismului în R. Moldova
adăugat 24 ianuarie 2010, 12:05, la Interviu / Reportaj
Azi, 24 ianuarie 2010, se împlinesc 151 de ani de la Unirea Principatelor Moldova şi Ţara Românească prin dubla realegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În istoria românilor evenimentul mai este numit şi „Mica Unire”. UNIMEDIA vă invită să urmăriţi mai jos declaraţiile politicienilor moldoveni despre semnificaţia acestei zile înainte de căderea comunismului în R. Moldova (răspunsurile au fost înregistrate la 24 ianuarie 2009).
Atunci, UNIMEDIA a dorit „să verifice” care este importanţa acestei zile pentru politicienii de la Chişinău, fiind contactaţi şi întrebaţi „Care este importanţa zilei de 24 anuarie pentru Dvs.?” (fără a preciza că e vorba de 24 ianuarie 1859, când a fost realizată Unirea Principatelor).
Serafim Urechean, preşedintele Alianţei Moldova Noastră:
„Este importantă nu doar pentru mine, ci pentru tot poporul Republicii Moldova. Este o filă importantă pentru viaţa spaţiului românesc, când deputaţii din Sfatul Ţării au manifestat mult curaj, pentru care au şi fost ulterior pedepsiţi. Consider că este un exemplu important pentru toţi politicienii de la 24 ianuarie 1859 încoace, când a fost votată o decizie, care a exprimat doleanţele poporului din Moldova, cât şi a fraţilor noştri de peste Prut. Mai devreme sau mai târziu, cred că situaţia respectivă va fi soluţionată pozitiv.”
Mihai Ghimpu, preşedinte al Partidului Liberal:
„Este una dintre cele mai importante zile din istoria naţiunii noastre, deoarece în această zi s-a pus temelia unificării românilor. Este ziua spre care au tins majoriatea domnitorilor, dar a fost realizată de marele român Alexandru Ioan Cuza prin Unirea Prinicipatelor Moldova şi Ţara Românească. Azi Partidul Liberal va desfăşura două acţiuni - o ieşire în teritoriu ca să discutăm cu cetăţenii despre problemele cu care se confruntă şi o depunere de flori la bustul lui A. I. Cuza de la liceul care poartă numele domnitorului”.
Dumitru Diacov, preşedinte de onoare al Partidului Democrat din Moldova:
„Este o zi importantă... Principatele Româneşti s-au unit într-o singură ţară. Aţi vrut să mă prindeţi dacă ştiu semnificaţia zilei? (zâmbeşte). Consider că este un moment important pentru toţi cei care trăiesc în Republica Moldova, deoarece deşi trăim în diferite ţări, avem aceleaşi tradiţii, aceeaşi limbă şi istorie. Acum, românii din Republica Moldova şi România au şansa să trăiască într-o Europă unită, dar pentru asta mai avem mult de lucru.”
Vitalia Pavlicenco, preşedintele Partidului Naţional Liberal:
„Această zi are o semnificaţie aparte pentru PNL, deoarece Partidul Naţional Liberal din România a realizat Marea Unire, aderarea la NATO şi UE. Ne mândrim cu aceste realizări şi pledăm pentru omogenizarea spaţiului politic româno - român. Noi avem conceptul uniunii interstatale România - Republica Moldova, care prevede oferirea sprijinului din partea României pentru ca şi Republica Moldova să ajung în Uniunea Europeană.”
Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova:
„Este o zi foarte importantă, care a marcat un început pentru naţiunea română. Urmează să implementăm aceste decizii istorice. Acest moment istoric a făcut ca politicienii, care aveau viziuni şi interese diferite, să ia o decizie, care a oferit un viitor acestei naţiuni.”
Dumitru Braghiş, preşedintele Partidului Social Democrat din Moldova:
„Este un eveniment istoric foarte important în istoria Ţării Moldovei, care a avut loc acum 150 de ani şi trebuie să fie apreciat. Plus, trebuie să ţinem cont că a avut loc un asemenea eveniment şi să nu uităm.”
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲