VEZI AICI planul de lichidarea a gardului de sârmă ghimpată de la frontiera R. Moldova cu România
adăugat 13 ianuarie 2010, 11:23, la Eveniment
La 9 ianuarie 2010, premierul țării Vlad Filat a semnat dispoziția prin care se solicită Serviciului de Grăniceri şi, după caz, în comun cu autorităţile administraţiei publice locale, să asigure realizarea acţiunilor de lichidare a gardului de sârmă ghimpată de la hotarul R. Moldova cu România. "Solicit asigurarea realizării acţiunilor de lichidare a instalaţiilor genistice pe sectorul moldo-român al frontierei de stat după cum este prevăzut în anexă", se menționează în actul semnat de șeful cabinetului de miniștri.
Astfel, potrivit documentului, până la sfârșitul lunii ianuarie urmează să fie stabilit volumul de lucru şi forţele ce vor fi implicate în executarea lucrărilor de lichidare, iar în lunile februarie-martie, serviciile speciale urmează să îndeplinească programul.
Documentul vizează lichidarea instalațiilor genistice pe sectoarele pichetelor de grăniceri după cum urmează:
1. Direcţia regionala supraveghere şi control al frontierei de stat „Cahul” - „Stoianovca”, „Goteşti” şi „Cahul”.
2. Direcţiei regionale supraveghere şi control al frontierei de stat „Leova” - „Cotul Morii” şi „Leuşeni”
3. „Ungheni”, cu excepţia zonei rezervaţiilor naturale „Pădurea Domnească”
4. „Costeşti” ”, cu excepţia zonei rezervaţiilor naturale „Pădurea Domnească” şi regiunea barajului hidrotehnic „Costeşti -Stînca”
Descarcă aici planul de lucru și termenele de realizarea a lucrărilor de scoatere a sârmei ghimpate de la Prut.
Filat consideră că este o ruşine să fie păstrată sârma ghimpată la frontiera cu o ţară prietenă, în secolul 21, când graniţele întregii Europe sunt transparente şi oamenii pot circula liber. Sârma ar trebui scoasă până pe 10 martie.
În urmă cu doi ani, membrii Consiliului raional Ungheni au elaborat un proiect de modernizare a sistemului de supraveghere la graniţă şi renunţarea la sârma ghimpată, care a fost aprobat de autorităţile din România, dar refuzat de fosta guvernare comunistă de la Chişinău. Harea a precizat că sârma ghimpată împiedica accesul la peste 2.500 de hectare de teren pe malul Prutului, care puteau fi exploatate în scop turistic.
În aprilie 2008, Vladimir Voronin a avertizat conducerea locală să nu scoată sârma ghimpată de pe un segment de 80 de kilometri de frontieră moldo-română. „Voi, ăştia din Ungheni, aveţi probleme cu graniţa? Sârma ghimpată nu-i a voastră. Dacă nu vă veţi linişti, veţi nimeri în puşcărie cu tot cu consiliul vostru şi, în primul rând, preşedintele raionului!“, a spus atunci Voronin.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
DE MIC COPIL TIN MINTE CUM CASA MEA COPILAREASCA A FOST LASATA DUPA SIRMA. DAR CU PARERE DE RAU SIRMA NU E DEPARTE NICI LA A DOUA CASA E DOAR LA 50 METRI.
DE MIC COPIL O LOVEAM CACI IMI TAIA CORPUL, SUFLETUL SI TARA DACA.
I.C.