(VIDEO) Basescu: Trebuie sa construim sfere de incredere, nu de influenta
adăugat 26 mai 2009, 10:12, la Eveniment
"UE va trebui sa se straduiasca sa convinga Rusia la cooperare si sa o implice in proiectele comune"Prezent la dezbaterile din cadrul Forumului Economic Europa-Rusia, ce se desfasoara in perioada 25-27 mai la Bucuresti, presedintele Traian Basescu a subliniat, in deschiderea discursului sau, importanta acestui eveniment gazduit de Romania. "Pentru tarile noastre astfel de evenimente sunt importante pentru ca dau posibilitatea mediului academic, reprezentantilor mass media si factorilor de decizie sa aiba un dialog". Seful statului a amintit ca acum 20 de ani, odata cu prabusirea Cortinei de Fier, UE isi incepea lungul sau drum catre estul Europei. "Un lucru era clar: trebuia oferit popoarelor din Europa Centrala si de Est sansa de a-si schimba viata radical si de a se scutura de un regim opresiv. Romania este parte a acestei povesti de succes. Prin aderarea la UE si NATO Romania este, din nou, parte a Occidentului de unde a plecat fara voia ei".
REALITATEA.NET - Traian Băsescu: Între România şi Rusia există chestiuni ireconciliabile
Iata cateva din ideile cuprinse in discursul presedintelui Traian Basescu:
Rusia este cel mai mare si cel mai important vecin al UE, insa lista divergentelor este destul de lunga. Exporturile rusesti de gaz si petrol constituie principala componenta economica a relatiilor economice cu aceasta tara.
Cooperarea internationala UE-Rusia contine doua paliere: Iran, proces de pace in Orient Mijlociu, schimbari climatice, terorism, trafic de droguri. Interesele fiind comune, cooperarea cu Rusia functioneaza. Marile probleme in colaborarea cu Rusia se gasesc in al doilea palier - vecinatatea UE si a Marii Negre: recunoasterea unilaterala de catre Rusia a independentei Abhaziei si Osetiei de Sud. Fidela vocatiei sale multilaterale, UE va trebui sa se straduiasca sa convinga Rusia la cooperare si sa o implice in proiectele comune. Va trebui facut acest lucru pe fondul unei neincrederi. Criza gazului de la inceputul acestui an si atacul asupra Georgiei au zdruncinat increderea in transparenta Moscovei.
Criza globala impinge la cooperarea intre UE si Rusia si probeaza ca UE si Rusia sunt interdependente. Avem nevoie de o mai mare predictibilitate si transparenta in momentele de constructie a evolutiilor viitoare in cadrul acestui parteneriat la care suntem obligati si unii, si altii.
Sa construim, nu sfere de influenta, ci sfere de incrdere. Scopul nostru principal este acela al cresterii standardului de viata al cetatenilor nostri. Marea Neagra trebuie sa reprezinte un destin ce ne uneste, nu unul care ne separa. Daca geografic, ea face parte din configuratia Europei, acest lucru trebuie sa fie valabil si politic, si economic.
In ceea ce ne priveste pe noi romanii, vom ramane in continuare buni europeni indeplinindu-ne obligatiile ce ne revin. Vom fi in continuare buni vecini insistand asupra garantarii securitatii si intergritatii statelor din zona.
Perspectivele parteneriatului UE-Rusia, provocarile economice si de securitate, dar si Parteneriatul pentru Pace in Caucaz si problemele regiunii Marii Negre vor fi alte subiecte de discutie la Forumul Economic Europa-Rusia, desfasurat in perioada 25-27 mai, sub patronajul lui Traian Basescu.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲