Viktor Orban face apel la reunificarea celor 15 milioane de maghiari din intreaga lume
adăugat 04 mai 2010, 12:12, la Externe
Noul prim-ministru ungar a spus intotdeauna ca va fi premierul intregii populatii maghiare din lume, estimata la 15 milioane de oameni, relateaza publicatia de limba engleza The Budapest Report, citata de Agerpres.
Acest lucru a provocat mirare in tarile vecine si in Uniunea Europena (Ungaria fiind membra a UE din 1 mai 2004), in contextul in care acestea se tem ca premierul conservator ar putea reinnoi istoricele pretentii teritoriale ale Ungariei, deoarece majoritatea celor cinci milioane de maghiari stabiliti in afara granitelor Ungariei moderne au fost nevoiti sa locuiasca in tari vecine impotriva vointei lor, noteaza publicatia citata.
Faptul ca Uniunea Europeana s-ar putea sa nu fie de acord cu acest lucru este irelevant in ceea ce priveste reunificarea ungara, in contextul in care Orban a spus in trecut ca “exista viata si in afara UE”, aminteste The Budapest Report. In 2004, Orban a facut apel la unirea celor 15 milioane de maghiari din intreaga lume. Insa initiativa sa a esuat dupa ce tara “a fost indusa in eroare” de premierul socialist corupt Ferenc Gyurcsany, care s-a opus referendumului privind acordarea dublei cetatenii tuturor maghiarilor, scrie publicatia din Budapesta. Spre exasperarea lui Orban, Gyurcsany a inselat milioane de unguri care au vizionat in direct discursul rostit de acesta inaintea referedumului, transmis de televiziunea nationala. Gyurcsany spunea atunci ca s-a “saturat de aceasta chestiune (a referendumului)”, anuntand ca nu va merge la vot. A doua zi a votat impotriva ideii, in timp ce milioane de cetateni care l-au urmarit cu o seara inainte au ramas acasa, facand ca refendumul sa aiba cea mai scazuta prezenta la vot (38%) din istoria moderna a Ungariei.
In ciuda celor 51% dintre ungurii care s-au exprimat in favoarea dublei cetatenii, prezenta scazuta la urne a aruncat in aer aceasta cauza, aminteste publicatia citata. Trucul socialistilor a functionat, iar guvernul Gyurcsany si-a asigurat la alegerile din 2006 pozitia politica fragila pentru inca patru ani. Anul acesta insa, in aprilie, conducerea social-liberala a fost inlaturata dupa ce a fost zdrobita de partidul Fidesz, de centru-dreapta, care a obtinut o majoritate de doua-treimi din locurile de parlamentar. Acest mandat permite Fidesz sa-si puna in practica planurile, inclusiv vechea promisiune de oferi etnicilor maghiari si urmasilor acestora dubla cetatenie. Ca pedeapsa pentru implicarea Ungariei in primul razboi mondial, liderii europeni s-au intalnit la Paris si au redactat ceea ce s-a numit Tratatul de la Trianon din 1920. Ei au decis sa traga la intamplare liniile de frontiera si au impartit ceea ce era cunoscut ca Ungaria Mare in unitati mai mici, creand noi state independente precum Slovacia, Serbia, Croatia si Slovenia si oferind o bucata mare Romaniei, noteaza The Budapest Report. In acest fel, Ungaria Mare a pierdut doua treimi din teritoriul sau dinainte de razboi si o treime din populatie. Desi ungurii sunt in general de acord astazi ca Tratatul de la Trainon a fost extrem de nedrept, majoritatea si-au acceptat soarta, iar in cadrul unui refenrdum euforic cu o puternica prezenta la vot, 80%, s-au exprimat in favoarea aderarii la UE, renuntand astfel la toate pretentiile teritoriale istorice, noteaza jurnalistii maghiari. Conform estimarilor si datelor citate de The Budapest Report, in interiorul tarii traiesc 9.968.000 de unguri, in timp ce cea mai numeroasa comunitate de unguri din strainatate se afla in SUA (1.563.000), urmata de cea din Romania (1.434.500) si de cea din Slovacia (520.500).
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲