(Virgulă) La masă cu vameşii
adăugat 11 februarie 2011, 10:05, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Eram numai noi la masă, iar dincolo - noaptea. „Nimeni dintre noi nu e sfânt”, îmi spuneau ei. Şi eu eram de acord, pentru că sfinţii sunt la Dumnezeu... Într-adevăr, ce poţi să-i faci şoferului, care vine şi-ţi bagă în buzunar 50 sau 100 de lei, în timp ce statul îţi dă o leafă „modestă” de doar două-trei miişoare, iar copii te aşteaptă cu ceva gustos acasă? Să-i dai un şut în fund? Cine e omul care ar putea s-o facă - nu cu vorba, ci cu fapta? Este ca şi în cazul medicilor sau învăţătorilor, care nu pot supravieţui din salariile de bugetari şi cărora, dacă le laşi un bacşiş, e foarte bine.
...Moldoveanul, lucru ştiut, e as la pălăvrăgit - el vede şi judecă cu ardoare toate păcatele altora, care însă devin virtuţi imediat ce le comite el însuşi. Şi în concepţia acestui moldovean, eu stăteam la masă cu nişte mafioţi corupţi. Pentru că stăteam la masă cu vameşi... Şi nu contează pentru el că orice pădure are şi uscăciuni. La fel cum existenţa unor vameşi corupţi nu exclude faptul că există şi vameşi cinstiţi...
Nimeni dintre comesenii mei nu ştia de ce, la începutul acestei săptămâni, Tudor Baliţchi, şeful lor, a decis să taie în ei ca în curechi. Zeci sau chiar sute de vameşi au fost anunţaţi că degrabă vor mânca răbdări fripte, deoarece nu le vor mai fi prelungite contractele de muncă. Unii dintre ei deja se gândesc unde ar fi mai bine să plece la lucru - în Europa sau în Rusia. Şi asta chiar dacă, pe timpul guvernării comuniste, visau şi ei noapte de noapte schimbarea. Au avut încredere deplină în noua Putere, pentru ca acum să scrâşnească amărâţi din dinţi:
„Democraţii ăştia ne-au minţit ca pe proşti”. La întrebările mele, toţi îmi răspundeau la fel: „Ştii mai puţin, trăieşti mai mult...”. Am insistat, ca să aflu doar câteva mesaje şoptite: că foşti angajaţi ai Vămii, implicaţi în scheme dubioase pe timpul lui Voronin, au fost restabiliţi în funcţie după venirea lui Baliţchi; că vameşii uneori primesc indicaţii ascunse să protejeze firme care s-au bucurat de protecţie şi la comunişti; că în locul celor demişi se presupune că sunt angajaţi alţii, posibil contra plată. Să mă fi minţit vameşii mei? Bine, dar de ce ar face-o? Oricum, ei nu mai pot schimba nimic...
Şi atunci, e păcat că Tudor Baliţchi tace şi fuge de explicaţii. Dacă vameşii mint, iar Baliţchi are dreptate, atunci el este obligat, faţă de cele 52% din alegători care au votat pentru AIE, să prezinte lista zecilor sau sutelor de concediaţi, cu explicaţiile despre greşelile sau incompetenţa fiecăruia, cu dosare intentate - ca să-şi cunoască ţara răufăcătorii. Altminteri, cine tace mai rău îşi face. Şi nu doar lui.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲